Vyhľadávanie:

Pomáhame tým, ktorí to potrebujú

Pomáhame tým, ktorí to potrebujú

Súčasťou Košických rozprávkových Vianoc je už jedenásty rok aj charitatívny stánok spoločnosti U. S. Steel Košice

Neuveriteľné, ako ten čas letí. Na adventnom venci zapálime v nedeľu poslednú sviečku a o týždeň tu máme Vianoce. S vôňou vanilky, škorice, medu, s neodmysliteľným rozsvieteným stromčekom a slávnostne prestretým stolom, pri ktorom sa zvykne stretávať celá rodina. Čaro blížiacich sa sviatkov možno začať pomaly nasávať už teraz. Čo tak naplánovať si jedno popoludnie na stretnutie s priateľmi, známymi, s ktorými ste sa dlhšie nevideli, s rodinou či kolegami z práce? A kde by to už malo v tomto období byť, ak nie na Hlavnej ulici, ktorá predvianočnou atmosférou priam dýcha? Ak sa do mesta vyberiete, neobíďte ani charitatívny stánok košickej oceliarne. Vedeli ste, že je neodmysliteľnou súčasťou Košických Vianoc už po jedenásty raz? Veľa našich partnerských a neziskových organizácií dalo o svojich verejnoprospešných aktivitách vedieť viac práve v našom stánku? Jeho chod pomáhajú od 5. do 22. decembra 2016 zabezpečovať tím útvaru Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy, firemní štipendisti i dobrovoľníci z radov zamestnancov U. S. Steel Košice.

Osemnásťdňový maratón prezentácií v charitatívnom stánku košickej oceliarne začal Detský domov sv. Klementa Hofbauera v Podolínci v pondelok 5. decembra 2016. Treba povedať, že sa na „košickú aktivitu“ pripravil skvelo. Intenzívnejšie mesiac a pol dopredu, no popravde, príprava trvala ešte dlhšie. „Už od leta. V lete sme zbierali šišky, zabezpečovali drevo a ďalší materiál, z ktorého sme potom ozdoby a ďalšie vianočné vecičky vyrábali. Tie jednoduchšie aj spoločne s deťmi,“ prezradil riaditeľ domova Štefan Straka nad množstvom škatúľ plných nádherných vianočných „maličkostí“, ktoré počas najkrajších sviatkov v roku zdobia vari každú domácnosť. Podolínčania ich so sebou priviezli nielen pre vlastnú prezentáciu, ale aj pre ostatné organizácie v stánku. Milá výpomoc.

PREČO SA JANA HORNIAKOVÁ VENUJE DOBROVOĽNÍCTVU

Premiérovú službu v charitatívnom stánku absolvovala spoločne s dobrovoľníčkami z neinvestičného fondu ŠANCA, ktorý podporuje postihnuté deti a mládež hlavne zo Spojenej školy na Opatovskej ceste v Košiciach, Gabrielou Eštokovou a Lenkou Gločekovou, tohtoročná štipendistka spoločnosti U. S. Steel Košice Jana Horniaková. Dcéra nášho kolegu Jozefa Horniaka z úseku Spoľahlivosť vyhradených technických zariadení je poslucháčkou 3. ročníka Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach, študuje fyzikálne inžinierstvo progresívnych materiálov a vo svojej bakalárskej práci sa venuje problematike magnetických kvapalín pre elektrotechnické aplikácie. Prečo sa rozhodla pomôcť vo firemnom stánku?

„Ponuka Nadácie U. S. Steel Košice zúčastniť sa charitatívneho vianočného stánku ma ako dlhoročnú dobrovoľníčku v rôznych organizáciách hneď zaujala. Nevyberala som si podľa subjektu, ktorý mal prezentovať svoju činnosť v ten ktorý deň, ale podľa toho, kedy som si našla čas. A o to väčšie prekvapenie to bolo. Výrobky, ktoré vyrobili hendikepované deti na prezentáciu činnosti organizácie, ktorá im pomáha, boli nádherné a ľudia to aj ocenili dobrovoľnými príspevkami. Takto majú možnosť neziskové organizácie prezentovať svoju činnosť a uskutočniť verejnú zbierku. To, že nezištná pomoc je nevyčísliteľná, je jedným z hlavných dôvodov, prečo sa dobrovoľníctvu venujem. Ďalším je fakt, že vždy stretnem rovnako zmýšľajúcich ľudí zapálených pre rovnaký cieľ, rozšírim si obzor, získam skúsenosti a zážitky,“ prezradila po nám.

ČO PREKVAPILO JOZEFA MAJOROŠA

Vyzbierané peniažky pomôžu rozvíjať tvorivú činnosť detí aj v Reedukačnom centre na Bankove, ktorý si do stánku 7. decembra, tak ako aj po iné roky, pripravil množstvo skutočne nádherných vianočných ozdôb. Míňali sa veľmi rýchlo. Najmä anjeliky, či adventné alebo vianočné vence, trblietavé i biele hviezdy pletené z papiera, stromčeky, ale aj ďalšie výrobky, ktoré s kumštom a láskou pripravili zručné ruky vychovávateľov, ale aj samotných detí. „Domácim“, pomáhali ako zvyčajne oslovovať okoloidúcich naši kolegovia – dobrovoľníci. Katarínu Dittelovú z útvaru GM pre inžinierske činnosti USSE, manažérku projektov Zlaticu Lucskaiovú a riaditeľku pre metalografiu a analýzy porúch Alicu Mašlejovú, vystriedal podvečer špecialista útvaru GM pre úvery a bankovníctvo Jozef Majoroš. Nebola to jeho prvá služba...

„V Reedukačnom centre pracuje moja manželka a viem, že nie všetky deti a mladiství by tam boli, keby ich rodičia neboli závislí na alkohole a drogách. Vyzbierané peniaze poslúžia na zakúpenie materiálu a jednoduchého vybavenia tried, či dielní, aby sa učili pracovať a mohli mať možno inú budúcnosť ako ich rodičia,“ ozrejmil svoju účasť v stánku Jozef Majoroš. Dodal tiež, že služba mu priniesla veselé aj vážne skúsenosti, podľa osudu a momentálnej nálady okoloidúceho človeka, ktorý sa pri stánku pristaví. Čo ho pri tom najviac oslovilo? „Ani nie oslovilo, ale prekvapilo. Hrám si takú tipovaciu súťaž okoloidúcich podľa oblečenia, kto a koľko asi prispeje a čo za to bude z maličkých vianočných dekorácii, ktoré robili žiaci organizácií, chcieť. Niektorí, ktorým by ste podľa oblečenia vy sám dali aspoň päť eur, vám dajú do pokladničky dvadsiatku a nechcú ani cukrík. A naopak, kožuch alebo značkové oblečenie nie sú zárukou, že do pokladničky príde viac ako 50 centov, no za príspevok by chceli celý stánok.“

NA HLAVNEJ AJ TRADIČNÉ VÍTANIE NOVÉHO ROKA

Ak ste ešte na košických vianočných trhoch neboli, určite si nájdite čas a príďte. V našom stánku, ktorý bude otvorený až do štvrtka 22. decembra, sa budete môcť oboznámiť s verejnoprospešnými aktivitami ďalších partnerských a neziskových organizácií.

Na Hlavnej vás tiež čaká až do Štedrého dňa bohatý program. A viete už, kde budete silvestrovať? Ak vám nevyšla zmena vo fabrike a nehodláte stráviť posledné hodiny roka doma alebo nemáte dohodnuté spoločné oslavy s priateľmi, kolegami či rodinou niekde v horách, či na chate, Hlavná ulica by mohla byť tým správnym riešením. V programe vystúpia Nicole McCloud, Kmeťo Band, ľudová hudba Šarišanci, Cheerleaderky, skupina Miro Žbirka Revival a DJ s diskotékovým programom. Nebude chýbať ani ohňostroj.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...