Vyhľadávanie:

Pomáhať druhým je pre mňa samozrejmosť

Pomáhať druhým je pre mňa samozrejmosť

Roman Fedák sa už niekoľko rokov podieľa na organizovaní firemných športových hier

Hovorí o sebe, že patrí k šťastnej generácii, ktorú v detstve neovplyvnili počítače. Väčšinu voľného času trávil s kamarátmi na ihrisku za domom, kde hrávali futbal, volejbal, nohejbal. V zime si z asfaltovej plochy spravili klzisko, ktoré bolo dejiskom hokejových zápasov. Pre Romana Fedáka, technického špecialistu z oddelenia komunikačných technológií na BSC, je šport neoddeliteľnou súčasťou života.

OD DETSTVA VŠESTRANNÝM ŠPORTOVCOM

Ak by mal vymenovať, čomu všetkému sa v mladosti venoval, bolo by to na dlhé rozprávanie. Paradoxne, žiaden šport nerobil na výkonnostnej úrovni. "Vždy som športoval pre radosť. Na škole som sa zúčastňoval rôznych súťaží v skoku do výšky, na strednej som hrával volejbalovú ligu. V zime som bol často na Kojšovskej holi, pretože mama na chate Erika zabezpečovala zásobovanie a brávala ma so sebou. Tam som sa naučil lyžovať," dokumentuje svoju všestrannosť. Počas detstva mal blízko aj k turistike. V škole chodil do krúžku, vďaka ktorému navštívil mnoho hradov a spoznal prírodné krásy Slovenska. Výletom do prírody sa intenzívne venoval aj počas štúdia na vysokej škole. Ako so smiechom vraví, v tej dobe by ste ho pravdepodobnejšie našli na vandri ako doma.
Svoju športovú všestrannosť dokázal i na vojne. Základnú službu si "odkrútil" na Šumave, kde strážil štátne hranice. "Cez rôzne rotné a brigádne súťaže som sa prepracoval až na celoštátne športové hry brannej zdatnosti. V Mariánskych Lázňach som skončil na ôsmom mieste. Súťaž pozostávala zo šprintu, behu na desať kilometrov, šplhu na lane, skoku do diaľky, streľby z pištole a samopalu a hodu granátom," spomína si na armádny športový úspech.

AKTÍVNY SPOLUORGANIZÁTOR ŠPORTOVÝCH HIER

Kroky Romana Fedáka smerovali po štúdiu na vysokej škole priamo do nášho hutníckeho kombinátu a i tu sa zúčastňoval na mnohých športových aktivitách. Veľmi dobré spomienky má na volejbalové 24-hodinové maratóny.
Netrvalo dlho a začal sa angažovať aj pri organizovaní športových hier pre zamestnancov. "Ako som sa k tomu dostal? V deväťdesiatych rokoch sa tejto činnosti venoval Janko Caban a bola to doslova sizyfovská práca. Registrácie, objednávky, faktúry, medaily, množstvo povinností. Tak som sa mu ponúkol, že mu pomôžem aspoň s registráciou športovcov. Nakoniec mi to ostalo."
Organizáciu športových hier pre zamestnancov potom prebral Ján Margita. I ten si pomoc R. Fedáka nevie vynachváliť. V súčasnosti má náš kolega z BSC "pod palcom" softvérovú aplikáciu, pomocou ktorej sa zamestnanci na súťaže registrujú a spravuje tiež internetovú stránku hier. Zabezpečuje aj tlač štartových listín a ostatných nevyhnutných dokumentov.

Okrem toho, že je členom organizačného výboru, je zodpovedný aj za organizáciu bowlingového turnaja. "V minulosti som niekoľko rokov hrával v Košiciach kolkársku ligu, tak mám k bowlingu blízko. Kým ostatným kolegom sa hlási niekoľko desiatok ľudí, u mňa sú to stovky," naznačuje popularitu tohto športu medzi zamestnancami.

Roman Fedák je aktívny aj mimo športového diania vo firme. Nechýba ani medzi našimi dobrovoľníkmi. "Ak nás firma vyzve, aby sme išli pomôcť, nikdy neváham. Vnímam to ako určitú formu odplaty za rôzne výhody, ktoré nám naša spoločnosť poskytuje. A navyše, niet nad krajší pocit ako pomáhať tým, ktorí to potrebujú," uzatvára.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...