Vyhľadávanie:

Pomoc musí byť nezištná

Pomoc musí byť nezištná

Na slovíčko s tromi hutníkmi, ktorí nechýbali na Dňoch dobrovoľníkov U. S. Steel Košice

Neváhali a prišli. Na Hutnícku kvapku krvi, ale aj pomôcť manuálnou prácou a priložiť ruky k spoločnému dielu pri zveľaďovaní prostredia. A pri žrebovaní z osudia, v ktorom sa nachádzali všetci účastníci Dní dobrovoľníkov U. S. Steel Košice, sa usmialo šťastie práve na nich. Po tom, čo si v redakcii Ocele východu prevzali vecné ceny, sme všetkým trom výhercom položili rovnaké otázky:

  1. Hutníci majú za sebou premiéru Dní dobrovoľníkov U. S. Steel Košice, ktoré sa uskutočnili 8. a 9. júna 2007. Stali ste sa jeho aktívnymi účastníkmi. Prečo?
  2. Mohli by ste popísať svoje pocity a poznatky z ich priebehu? Čo vám dali?
  3. Bolo to vaše prvé dobrovoľnícke podujatie?
  4. Čo si myslíte o dobrovoľníctve vo všeobecnosti?

Metod NOVÁK
1. K rodine hutníkov patrím vari už od roku 1966, kedy som ukončil SPŠ hutnícku, ale skôr od roku 1971. Vtedy som absolvoval Hutnícku fakultu VŠT a nastúpil ako majster v DZ Oceliareň. Tu som v tom istom roku dobrovoľne daroval - v pojazdnom autobuse - "prvú kvapku krvi" pre popáleného hutníka... A dobrovoľné bezplatné darcovstvo mám odvtedy v krvi...
2. Zhodou okolností som absolvoval Hutnícku kvapku krvi ako prvý. Chcel som to stihnúť, dcéra totiž mala dopoludnia promócie... Potešil veľký rad dobrovoľníkov, stretnutia... A tiež neformálne rozhovory s kolegyňami a kolegami z rodiny hutníkov prvovýroby a Oceliarne počas čakania na výsledky skúšobnej vzorky krvi, pred odberovým lekárskym vyšetrením i počas a po odbere. Dobrý pocit zostal aj doma v kruhu rodiny. A čo mi to dalo? Dobrý pocit spolupatričnosti k rodine hutníkov a tiež z toho, že môžem patriť k tým dobrovoľným darcom, ktorí ako zdraví nezištne darujú časť svojej životodarnej tekutiny - pomôžu nemocným po úraze a neznámym chorým k vyliečeniu, k životu.
3. Nie. V rámci Dní dobrovoľníkov USSK to bol môj 82. dobrovoľný bezplatný odber krvi. A predtým, brigády v školách, v mieste bydliska okolo bytoviek a podobne.
4. Dobrovoľníctvo pomáha byť človeku vnímavejším k potrebám iných. Lepším k blízkym. Obrusovať po čiastkach z terajšieho konzumného štýlu života u seba a tiež ostré hrany istého odmietania spolupatričnosti v rodine, v spoločnosti, nezáujmu o potreby okolia, zahľadenia sa len do seba...

Mária ŠENKÝROVÁ
1. Úsek Generálneho právneho zástupcu nedávno po prvý raz zorganizoval športové popoludnie v Medzeve, ktoré sa mimoriadne podarilo. Tam, v kruhu kolektívu vo výbornej atmosfére počas krásneho slnečného popoludnia, sme sa dohodli, že sa na Dni dobrovoľníkov USSK prihlásime všetci - právnici aj administratívni pracovníci. Aby sme svojou troškou prispeli k dobru pre všetkých.
2. Na brigáde som sa cítila ako na spoločenskej akcii, kde bolo síce treba usilovne pracovať, ale mnohí z nás sršali humorom a sami sme boli prekvapení, ako sa nám práca darila. Vari najviac sme sa zapotili, ale aj pobavili na stanovišti, kde sme sadili kríky.
3. Nie. Počas študentských čias som sa zúčastňovala na dobrovoľných akciách organizovaných školou. V nedávnej minulosti som darovala krv a bola účastníčkou niekoľkých akcií na zveľaďovanie a ochranu krajiny.
4. Keď sa opýtam hociktorého môjho známeho: "Išiel by si pomôcť pri hľadaní strateného dieťaťa, respektíve pri iných krízových situáciách?", najčastejšie odpovede znejú: "Samozrejme, že by som išiel pomôcť, ale musel by som o tom vedieť!" Zatiaľ sa mi nestalo, aby niekto povedal nie! Dobrovoľníci sú bežní ľudia, ktorí sú ochotní obetovať svoj čas a pomáhajú pri záchranných prácach: nájsť stratenú osobu, počas povodní, lesných požiarov, vedia poskytnúť adekvátnu predlekársku prvú pomoc vždy a všade, zabezpečujú prevenciu pred úrazmi svojimi odbornými radami... Vďaka organizátorom za vydarenú akciu.

Andrea EGRYOVÁ
1. Darkyňou krvi som už niekoľko rokov aj preto, lebo si myslím, že je to ten najjednoduchší spôsob, ako pomôcť ľuďom, ktorých zdravie, prípadne život, sú ohrozené.
2. Bola som príjemne prekvapená, aký veľký záujem mali zamestnanci zúčastniť sa na Dňoch dobrovoľníkov. Hlavne kvôli tomu, že dobrovoľníctvo zatiaľ u nás veľkú tradíciu nemá. Myslím, že každého človeka teší vedomie, že venoval hodinku, prípadne popoludnie z voľného času pomoci iným. A pritom niekedy stačí naozaj málo, aby človek mohol skvalitniť prostredie, v ktorom žijú iní. Dúfam, že Dni dobrovoľníkov budú aj v ďalších rokoch a som presvedčená, že záujem o takéto akcie bude rásť. Ja sa určite opäť rada zapojím, ak budem môcť.
3. Nie, nebolo. Počas štúdia na vysokej škole som mala v rámci praxe v neziskovej organizácii možnosť pomôcť pri organizovaní dobrovoľníckych dní. Tie sa zamerali na pomoc detským domovom v Košiciach a okolí.
4. Pomoc iným by mala byť v prvom rade nezištná. A to je nesporne splnené v prípade, ak človek pomáha ako dobrovoľník. Voľného času máme v súčasnosti málo, ale keď ho človek strávi takýmto spôsobom, tak je to určite veľmi dobre využitý čas.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...