Vyhľadávanie:

Pomoc na správnom mieste

Pomoc na správnom mieste

Ak pôjdete na Hlavnú ulicu, neobíďte charitatívny stánok U. S. Steel Košice

Každý z nás to dôverne pozná. Pracovný zhon, naháňanie sa za darčekmi na poslednú chvíľu, preplnené nákupné centrá. Párkrát sa vyspíme a sú tu vytúžené Vianoce - čas strávený s blízkymi, ozdobený vianočný stromček, voňavé jedlo a chvíle oddychu. Čo tak spomaliť, vychutnať si a nasať atmosféru košických vianočných trhov spolu so svojimi blízkymi a priateľmi?

Pomocnú ruku neziskovým organizáciám na tohtoročných Košických Vianociach na Hlavnej ulici podáva aj spoločnosť U. S. Steel Košice. Už dvanásty rok po sebe. V charitatívnom stánku, ktorého chod zabezpečujú od 5. do 20. decembra 2018 ľudia z tímu riaditeľa pre vonkajšie vzťahy, štipendisti i dobrovoľníci z radov zamestnancov spoločnosti U. S. Steel Košice, sa širokej verejnosti predstavuje šestnásť subjektov.

Službu v stánku si v piatok 7. decembra 2018 spolu s neziskovou organizáciou Klub Forresta Gumpa, ktorá prevádzkuje denný stacionár pre ľudí so zdravotným postihnutím, po prvýkrát vyskúšal aj firemný štipendista Filip Gurbáľ, študent štvrtého ročníka informatiky Technickej univerzity v Košiciach: „V Klube Forresta Gumpa mám kamarátov a vždy rád podporím takúto peknú myšlienku,“ prezradil. Dozvedeli sme sa ešte, že peniažky, ktoré počas dňa v stánku vyzbierajú, použijú v klube na nákup materiálu potrebného na činnosť klien­tov a na výrobu darčekových predmetov.

Nasledujúci deň štafetu v stánku prebralo Psychosociálne centrum na Löfflerovej ulici, v ktorom sa na vianočné trhy pripravovali už od skorej jesene. „Naši klienti počas voľných dní, ktoré u nás trávia, pracujú na svojich výrobkoch spolu so sociálnymi a aktivačnými pracovníčkami a vymýšľajú nové témy, úlohy. Každý z nás je rád, ak môžeme, aj vďaka firme U. S. Steel Košice, už dvanásť rokov propagovať ich prácu a naše centrum,“ zhodnotila psychologička z Psychosociálneho centra Gabriela Lukáčová. V stánku pomáhal aj dobrovoľník z košickej oceliarne Tomáš Krivda, dispečer z divízneho závodu Koksovňa. „Beriem to ako dobrú skúsenosť,“ konštatoval. „Dobrovoľníctvu sa venujem aj počas leta na rôznych podujatiach železiarní. Psychosociálne centrum poznám už dlhší čas a teší ma, že ľudia na trhoch sú v dobrej, predvianočnej nálade.“

Po prvý raz sa v charitatívnom stánku počas Košických Vianoc prezentovalo občianske združenie Tvorivá dielňa. „Naše občianske združenie funguje od roku 2011, postupne sme začali spolupracovať s mestskými časťami ako Šaca, Džungľa i Staré mesto a začali sme usporadúvať tvorivé dielne pre deti, pre školy, pre seniorov. Tento rok sme vďaka grantu z programu Spoločne pre región z dielne U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie šili rôzne výrobky v Mestskej časti Košice-Džungľa. Väčšinu výrobkov, ktoré na trhu prezentujeme, vyrábali ľudia počas týchto dielní. Šili si však veci aj pre seba. Veľmi nás potešilo, keď nám spoločnosť U. S. Steel Košice ponúkla možnosť stať sa súčasťou tohto charitatívneho stánku,“ povedala nám riaditeľka OZ Tvorivá dielňa Karin Mikulášová. V stánku nás s úsmevom a dobrou náladou privítala aj dobrovoľníčka Erika Jacková z útvaru GM pre dane. „Súčasťou Košických Vianoc v charitatívnom stánku som už asi po štvrtý alebo piaty raz. Mám pocit, že dnes je každý uponáhľaný a naháňa sa len za peniazmi, pritom stačí tak málo a keď sa pozbiera veľa ľudí, tak sa veľa urobí. Teší ma, keď urobím iným radosť, keď niekomu pomôžem a myslím si, že keby to robil každý, tak svet by bol krajší.“ Štipendista Martin Múdry, študent priemyselnej logistiky na Technickej univerzite v Košiciach, ako jediný zástupca z radov mužov v stánku OZ Tvorivá dielňa, je dobrovoľníkom už tretí rok. „Tento rok som začal aj stážovať v U. S. Steel Košice a som zároveň štipendistom, takže preto by som chcel vrátiť formou dobrovoľníctva firme to, čo dala ona mne.“

Košické Vianoce na Hlavnej ulici ešte nekončia. Svoju tvorivosť predstavia dnes, 19. decembra, klienti Autistického centra Rubikon, n.o. a pomyselné dvere na charitatívnom stánku zatvorí zajtra, 20. decembra, Základná umelecká škola - výtvarný odbor na Kováčskej ulici 43 v Košiciach. Zastavte sa tu, keď pôjdete okolo. Podporíte dobrú myšlienku a dobrým pocitom z pomoci iným obohatíte aj samých seba.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...