Vyhľadávanie:

"Pomôžte nám pomáhať..."

"Pomôžte nám pomáhať..."

"Aj vy poznáte niekoho, kto sa nečakane, zo dňa na deň ocitol v objatí smrteľnej choroby? Niekoho, pre koho stratili zmysel kariéra, peniaze, úspech, nové auto... a ostalo len jediné prianie? Žiť! Aj zajtra otvoriť oči, pozdraviť slnko a nazbierať sily na ďalší boj? Ak áno, tak potom viete, že je to boj o život. Boj, ktorý je vždy osobnou drámou jednotlivca, boj, ktorého výsledok je ťažko predpovedať. Peklo na zemi. Verte mi, viem o čom hovorím. Denne som ja i moji kolegovia svedkami víťazstiev, ale i krutých prehier." Slová prezidentky Občianskeho združenia SOS Leukémia Eleny Tóthovej, v profesijnom živote prednostky Kliniky hematológie a onkohematológie FNsP v Košiciach, chytajú za srdce. Niekoho až mrazia.

Vraví, že liečba je drahá, peňazí nazvyš niet, hospitalizácia je často veľmi dlhá a vyčerpávajúca. Pre mnohých z nás nie je žiadnou novinkou, že onkologické ochorenia sú po srdcovocievnych chorobách druhou najčastejšou príčinou úmrtia na Slovensku. Vysoký podiel majú na nich nádorové ochorenia krvi. Nárast chorobnosti je alarmujúci, vážne hematologické diagnózy postihujú čoraz viac mladších ľudí. Pri včasnej diagnostike, potvrdzuje E. Tóthová, sa však v mnohých prípadoch dá zabrániť tomu najhoršiemu.

"Vlani si naša klinika pripomenula dvadsiate výročie svojej existencie. Do roku 1988 východné Slovensko takéto pracovisko nemalo. Všetci pacienti s krvnými ochoreniami museli kvôli liečbe cestovať do Bratislavy," konštatuje prednostka, ktorá ako sama vraví, mala to šťastie, že sa stala jeho prvou primárkou. "Začínali sme takmer z ničoho. Boli sme piati, dnes je nás štyridsať sedem, dosahujeme pekné výsledky, spolupracujeme so zahraničím, podieľame sa na výučbe mladých medikov. Máme také diagnostické a liečebné možnosti ako všade inde. V Európe i vo svete. Robíme komplexnú diagnostiku krvných ochorení, zhubných i nezhubných, vrátane porúch zrážania krvi..." Keď pacient dostane prvú kúru v košickej klinike, v ďalších môže v prípade potreby pokračovať napríklad aj v New Yorku.

Peňazí v slovenskom zdravotníctve nie je nazvyš. S nedostatkom kvalitnej prístrojovej techniky sa boria aj v košickej klinike hematológie a onkohematológie. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo pacienti, lekári a zdravotné sestry dali podnet na vznik Občianskeho združenia SOS Leukémia, záujmovej, neziskovej, dobrovoľnej a nevládnej organizácie, ktorej hlavným cieľom je pomôcť skvalitniť liečbu krvných onkologických ochorení.

"V súčasnosti je našou prioritou získať dostatok finančných prostriedkov na zakúpenie infúznych cytostatických púmp. Väčšina, ktorými disponujeme, je už technicky i morálne opotrebovaná. Novšie musíme presúvať medzi pacientmi, ktorí prichádzajú na chemoterapiu, iní musia čakať, kým sa uvoľnia. Ideálne by bolo, keby každé lôžko malo pridelené jednu pumpu. Lôžok má klinika dvadsaťdva, z toho šesť na jednotke intenzívnej starostlivosti, kde aj transplantujeme krvotvorné bunky," vysvetľuje E. Tóthová a dodáva, že v klinike ročne uskutočnia dvadsať až dvadsaťpäť transplantácií a že sa nachádzajú v registri Európskeho transplantačného programu..

Infúzne cytostatické pumpy sú veľmi dôležité. Naprogramujú a dávkujú chemoterapiu na zvyčajne tri a pol až štyri a pol hodiny tak, aby nedošlo k poškodeniu pacienta. K ich zadováženiu môžu pomôcť aj vaše dve percentá.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...