Vyhľadávanie:

Ponožkový festival nielen pre ľudí s Downovým syndrómom

Ponožkový festival nielen pre ľudí s Downovým syndrómom

Predstavujeme projekty Spoločne pre región

Downov syndróm nie je choroba alebo ochorenie, je to genetický stav spôsobený prítomnosťou ďalšieho 21. chromozómu. A keďže chromozóm má tvar ponožky, na znak solidarity nosia ľudia v Deň Downovho syndrómu dve rôzne ponožky. „A práve to sa stalo motívom nášho podujatia, kde si deti mohli pomaľovať textilné ponožky. Ďalší pár sme darovali pre ľudí v sociálnej núdzi,“ povedala Dagmar Kočiová, riaditeľka občianskeho združenia Usmej sa na mňa, ktoré zorganizovalo v sobotu 19. septembra 2020 pri kine Úsmev v Košiciach Ponožkový festival. „Takýmto podujatím sme chceli zároveň prispieť k odbúraniu predsudkov voči ľuďom s Downovým syndrómom.“

Návštevníci sa mohli dozvedieť o špecifikách, ale aj schopnostiach a šikovnosti ľudí s Downovým syndrómm. V poradni špeciálna pedagogička poskytovala rady o výchove detí.

To, akí sú títo ľudia talentovaní, ukázali  herci sociálneho divadla Hopi Hope a výnimoční športovci z para oddielu ILYO Taekwondo. Po celý deň takisto obsluhovali v kaviarni a večer robili uvádzačov do kina na filmy Niečo naviac a Ôsmy deň, kde Pascal Duquenne, herec s Downovým syndrómom obdržal za svoj výkon vo filme Cenu za mužský herecký výkon na MFF v Cannes 1996.

„Na výstave portrétov našich výnimočných detí mohli návštevníci vidieť, aké sú krásne. Hoci existujú určité charakteristické fyzické vlastnosti a črty, ktoré majú ľudia s Downovým syndrómom podobné, väčšinu svojich vlastností dedia predovšetkým po svojich rodičoch. Každý jeden z nich je absolútne jedinečná bytosť,“ upresnila Erika Bočeková, štatutárna zástupkyňa OZ Usmej sa na mňa.

Ponožkový festival bol súčasťou projektu Niečo menej, niečo viac, ktorý tento rok získal podporu z grantového programu Spoločne pre región U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie. Viac o programe na www.usske.sk.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...