Vyhľadávanie:

Porota tanečníkom viac radila, než ich kritizovala

Porota tanečníkom viac radila, než ich kritizovala

U. S. Steel Talent Night 2005

Casting
Na kastingu porotcov zaujala TŠ Hviezdička. Výsledkom je účasť vo finále TALENT NIGHT 2005.

Prvé výberové kolo 5. ročníka U. S. Steel Talent Night, súťaže zameranej na vyhľadávanie talentov, patrilo už tradične pohybovo nadaným účastníkom. Z 39 prihlásených súťažiacich sa do košického Jumbo centra dostavila tridsiatka, ktorá predstúpila pred porotu. Tanečný kasting bol mixom štýlov, tvárí a osobností.

Dosky pódia rozhojdali ukážky spoločenských tancov, latina, scénických kúskov, hip-hopu či disko štýlu, čo rozhodovanie porotcom ani náhodou neuľahčilo. Porovnávať žánrovo celkom odlišné štýly nebolo jednoduché, no postúpiť mohli v každej kategórii iba traja. Porote v zložení Petr Horáček, Hana Švehlová, Mariana Pavlíková, Lumír Mati, Daniel Lipták a Ľubica Steinerová predsedal choreograf Ján Ďurovčík. "Porovnávať žánre je skutočne obtiažne, no snažili sme sa vybrať čo najlepšie," priblížil nám postoj poroty jej predseda. "Pri rozhodovaní zavážil prvý dojem, technická zladenosť a úroveň v tom ktorom tanečnom štýle. Prihliadali sme tiež na vek, pretože je obrovský rozdiel, ak choreografiu pripravuje profesionál s tridsaťročnou praxou alebo 17-ročné deti bez skúseností. Táto súťaž je o talentoch. Má to aj v samotnom názve, preto sme sa snažili prehliadnuť nedostatky, ktoré môže v budúcnosti talent odstrániť," uviedol Ďurovčík.

Mnoho súťažiacich využilo príležitosť nechať si poradiť od profesionálov a obrátili sa na porotu s množstvom otázok. Najčastejšie smerovali k tomu, čo by mali tanečníci robiť inak, na čom popracovať a čo zlepšiť, aby mali šancu možno v rovnakej súťaži o rok. "Radili sme im k jednotlivým choreografiám, kostýmom i celkovému prejavu. Nemá zmysel kritizovať, či vyhlásiť výsledky a pobrať sa preč. To by im veľa nedalo. Chceli sme s týmito mladými hovoriť a poradiť im, čo môžu na sebe zlepšiť."

Celkový dojem Jána Ďurovčíka zo súťaže je veľmi dobrý. Skutočnosť, že sa U. S. Steel Talent Night zúčastnil aj vlani, mu dáva možnosť porovnávať. A ako hovorí, posledný ročník bol pozitívnou zmenou, kedy kvalita predčila kvantitu. Je pravdou, že do tanečných kôl bolo v minulosti prihlásených viac účastníkov, no každým rokom sa úroveň súťaže zvyšuje a na kastingy prichádzajú čoraz kvalitnejší tanečníci.

Uvidíme ich vo finále

Tanečného výberového kola sa zúčastnilo 30 tanečníkov a tanečných skupín. Do semifinálovej desiatky sa prebojovali: Alena Duláková (Poprad), Tanečné štúdio Hviezdička (Košice), Gy-Ta (Poprad), Tanečné divadlo Vánok (Košice), MV Dance (Prešov), Tanečné divadlo Bodies (Prešov), Valér Bendik (Košice), Marián Sivák a Patrícia Prnová (Košice), Bobalet (Košice) a Tanečné štúdio S (Košice). Z desiatich však porota musela určiť troch najlepších. Rozhodli o nich ďalšie dve choreografie, ktoré semifinalisti predviedli porote. V septembrovom galaprograme v štátnom divadle tak napokon uvidíme TD Bodies, TŠ Hviezdičku a dvojicu Marián Sivák - Patrícia Prnová.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...