Vyhľadávanie:

Poruchu odstránili v rekordne krátkom čase

Poruchu odstránili v rekordne krátkom čase

Zhorený kábel spôsobil problémy s dodávkou pitnej vody

Mimoriadne pohotovo a ústretovo zareagovali v uplynulých dooch energetici pri riešení havarijnej situácie, ktorá nastala v dodávke pitnej vody pre Gyoov, Kechnec a jeho priemyselný park. Prívodný 22 kV kábel, ktorý zásobuje elektrickou energiou čerpadlá studní dodávajúcich pitnú vodu okolitým obciam a U. S. Steel Košice, zhorel.
"S dodávkou pitnej vody pre fabriku a väčšinu obcí sme problém v podstate nemali. V prípade problémov totiž vieme dostať vodu prostredníctvom drienoveckého vodovodu z Východoslovenských vodární a kanalizácií. No studňa, zásobujúca pitnou vodou Gyňov, Kechnec a jeho priemyselný park, je samostatná a nezávislá od našich rozvodov," približuje celú situáciu riaditeľ divízneho závodu Energetika Ján Petko. "Nemohli sme teda do spomínaných obcí vodu dopraviť. Jediným riešením bolo "priviezť" k studni nejakým spôsobom elektrickú energiu."
Práce na eliminácii tejto mimoriadnej situácie, s ktorou bol oboznámený aj viceprezident pre personalistiku a organizáciu Martin Pitorák a následne i prezident spoločnosti David H. Lohr, sa začali okamžite. Kým na oprave samotného kábla pracovali energetici spolu so zamestnancami spoločnosti Elektroservis, ruku k dielu priložili aj fachmani ďalšej dcérskej spoločnosti Energoservis a. s. Košice. Pomohli s prenosným diesel agregátom, ktorý zásoboval elektrickou energiou čerpadlá studne počas opravy. Nebolo to však jednoduché. Ako informuje Ján Petko, celú situáciu ešte viac skomplikovala prietrž mračien, ktorá sa prehnala okolím. Terén pri studniach i pri transformátore bol poriadne rozbahnený, energetici museli aspoň na čas odložiť kopanie a čakať, kým sa pôda aspoň trocha usadí. Živel spôsobil ťažkosti i zamestnancom Energoservisu...
"Porucha bola v strede poľa a dotiahnuť tam po rozmočenej pôde 4,5-tonový diesel agregát na dvoch nápravách nebolo vôbec jednoduché. Nakoniec sa nám to za pomoci ľudí i mechanizmov podarilo," pridáva informáciu Ladislav Löffler, riaditeľ spoločnosti Energoservis a. s. Košice. Agregát zabezpečoval chod studne dovtedy, kým nebol problematický kábel opravený. Vďaka šikovnosti ľudí podieľajúcich sa na oprave obyvatelia okolitých obcí - Gyňova i Kechneca, boli bez pitnej vody iba niekoľko hodín. Po necelom dni a pol bola celá akcia zdarne ukončená, kábel opravený. "Špeciálne by som chcel vyzdvihnúť iniciatívu všetkých ľudí, ktorí sa na odstránení poruchy podieľali," nechal sa počuť Ján Petko. "Z divízneho závodu Energetika si uznanie zaslúžia predovšetkým Ján Turis, Mikuláš Bugis a Peter Lukošák."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...