Vyhľadávanie:

Pre kolegov s ekologickým cítením rozbor vody zdarma

Pre kolegov s ekologickým cítením rozbor vody zdarma

Príchod jari je tradične spojený s jarným upratovaním. Po ospalej zime je zrazu všade naokolo cítiť prebúdzajúci sa život. Čistíme, zametáme, upratujeme nielen doma, ale aj pred svojimi prahmi. Hoci u nás vo firme platia zásady poriadku na pracovisku po celý rok, je opäť raz dobré pozrieť sa aj na okolie nášho areálu a zistiť, či nás ohľaduplnosť k životnému prostrediu po skončení pracovnej doby neopúšťa. V minulých rokoch sme boli svedkami znečistenia okolia komunálnym odpadom najmä pri vstupných bránach, príjazdových cestách, parkoviskách a zastávkach MHD.

Aký obraz teda našli počas kontrolnej jazdy Miloš Fodor, generálny manažér pre environment a Peter Labaš, manažér pre odpady: „Šokovaní sme boli najmä pri bráne č. 3,“ potvrdili svorne. „Lesík pri príjazdovej ceste bol doslova pokrytý odpadom. Jeho skladba bola veľmi pestrá, od bežného komunálneho odpadu, ako sú papierové krabice, plastové vrecúška, PET fľaše, až po kusy vyradeného nábytku a pneumatiky. Ľudia sú jednoducho nepoučiteľní. Neuvedomujú si, že keby sa príroda správala k nám tak, ako sa správame my k nej, už dávno by sme tu nežili. Pritom stačí málo. Zamyslieť sa nad tým, či musím práve tu a teraz odpad vyhodiť do voľnej prírody len preto, že tým ušetrím nejaké peniaze alebo čas, namiesto toho, aby som odpad odviezol alebo odhodil tam, kam patrí – do zberných nádob alebo na zberný dvor.“

STÁLE PLATÍ, ŽE NAJLEPŠÍ ODPAD JE TEN, KTORÝ VÔBEC NEVZNIKNE

Ak však odpad vyprodukujeme, v prvom rade ho vytrieďme a vložme do určených nádob. Tie sú dnes už všade, v U. S Steel i v každej obci. V prípade porušenia zákona o odpadoch a všeobecne záväzného nariadenia mesta alebo obce, teda v prípade uloženia odpadu mimo zberných nádob, môže orgán štátnej správy uložiť fyzickej osobe pokutu až do výšky 1 500 eur (v prípade právnickej osoby je to až do výšky 350 000 eur). Miloš Fodor pripomína, že v zmysle interného Usmernenia USM/0065 Odpady  sú zamestnanci USSK povinní nahlásiť znečistenie životného prostredia komunálnym odpadom: „Nedovoľme nezodpovedným jedincom vytvárať čierne skládky a znečisťovať prostredie určené nám všetkým. Každý, kto nezostane ľahostajný a nahlási človeka vyhadzujúceho komunálny, stavebný a iný odpad mimo zberných nádob či do prírody, má u nás tento rok nárok na bezplatný základný kvalitatívny rozbor zo studní.“

Formulár na nahlásenie znečistenia životného prostredia odpadom je dostupný na intranete:

http://www.intranet.sk.uss.com/inf/ecology/home_ecology.htm

Vyplnený ho pošlite na EKODispecing@sk.uss.com.  V prípade nejasností volajte Zelenú linku USSK: 3-3415

O pár dní, 22. apríla, bude medzinárodný Deň Zeme ako pripomienka toho, že zdroje na Zemi sú vyčerpateľné a ak chceme, aby na nej mohli žiť aj ďalšie generácie, deti našich detí, je nevyhnutné neustále životné prostredie všade vôkol nás chrániť a starať sa oň. Skúsme nielen v tento deň urobiť aspoň jeden dobrý skutok v prospech životného prostredia. Zem to určite pocíti.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...