Vyhľadávanie:

Pre lepšiu budúcnosť Zeme

Pre lepšiu budúcnosť Zeme

„Pre lepšiu budúcnosť Zeme“ je názov digitálneho edukačného projektu, v ktorom sa dozviete tie najdôležitejšie informácie o klimatickej zmene. Je určený zadarmo pre všetkých žiakov a učiteľov 4.-7. ročníka základných škôl na Slovensku.

Projekt ponúka školám viacero jedinečných aktivít v pútavej forme, ktoré na seba plynulo nadväzujú. Interaktívny e-learning, v ktorom sa deti zoznámia s najvýznamnejšími faktami o klimatickej zmene, dozvedia sa, čo ju spôsobuje, ako ovplyvňuje naše životy a ako môžu pomôcť našej planéte. V rámci kurzu sa stretnú s aktivitami, ktoré môžu riešiť učitelia so žiakmi priamo na hodine a posunúť zážitok z vyučovania ešte ďalej. S kurzom môžu pracovať vždy tak, ako im to bude vyhovovať. Môžu ho používať priamo na vyučovaní, či už v škole alebo v rámci online výučby, ale aj ako individuálne úlohy pre žiakov na doma.

Po preštudovaní kurzu, alebo priebežne v kombinácii so študovaním, môžu deti s učiteľmi diskutovať o tejto téme, riešiť kvíz a hry. Obsah kurzu je bohatý, preto si ho môžu rozdeliť na niekoľko časti, ktoré pokryjú aj tri vyučovacie hodiny. Po skončení kurzu sa môžu deti zapojiť do súťaže „PRE LEPŠIU BUDÚCNOSŤ ZEME“, v rámci ktorej vypracujú vlastný projekt a predstavia svoje nápady o tom, čo by sme mali spraviť na záchranu našej planéty a ako by sme mohli prispieť k zmierneniu dôsledkov klimatickej zmeny.

Vytvorenie tohto projektu podporila spoločnosť U. S. Steel Košice. Zhovárame sa o ňom s Luciou Lalkou z EDUVISION s.r.o, ktorá je autorom myšlienky i tvorcom projektu.

Digitálny projekt pre školy o klimatickej zmene nie je prvým z vašej dielne. Podobný projekt ste realizovali aj minulý rok. Na čo bol zameraný? Koľko škôl využilo tento projekt vo vyučovaní a aké ste mali ohlasy od učiteľov a detí?

V prvom ročníku edukačného projektu Pre lepšiu budúcnosť Zeme sme deťom predstavili dôležité fakty o klimatickej zmene, čo ju spôsobuje, ako ovplyvňuje naše životy a ako môže pomôcť našej planéte každý jeden z nás. Projekt sme spustili ešte počas obdobia lockdownu, a napriek tomu, že ešte stále prebiehalo online vyučovanie, sa nám zapojilo množstvo škôl z celého Slovenska. Za necelé dva mesiace sme mali návštevnosť cez 15 000 unikátných vstupov. Nadšené deti ukazovali e-learning aj doma rodičom, a tak sa projekt šíril aj medzi širšou verejnosťou. Od učiteľov sme dostali množstvo ďakovných e-mailov. Hodnotili veľmi kladne, ako sme tému klimatickej zmeny zrozumiteľne spracovali pre deti. Žiakov zaujala hravá, kreatívna forma učenia, najmä interaktívne hry a animácie. Veľmi nás potešilo, že náš digitálny projekt mal presah z online sveta aj do realityJ Dostali sme množstvo krásnych výkresov s nápadmi ako zachrániť planétu Zem a viaceré školy sme inšpirovali k aktivitám ako sú zbieranie a triedenie odpadu či sadenie nových stromov. Projekt si všimli aj na Ministerstve školstva, zaradili ho na svoju oficiálnu digitálnu platformu a pri príležitosti dňa Zeme ho podporili aj cez sociálne siete.  Projekt je verejne dostupný a ľudia si ho môžu pozrieť na www.prelepsiubuducnostzeme.sk.

Na čo ste sa zamerali v príprave tohtoročného projektu?  

V ďalšom pokračovaní, pôjdeme viac do hĺbky v téme klimatickej zmeny, zameriame sa na význam vody pre ľudstvo, zvieratá a celú našu planétu. V kurze deťom vysvetlíme čo sa deje s vodou, oceánmi a kolobehom vody v prírode vplyvom klimatickej zmeny. Povieme si o probléme plastov v moriach, o zmene teploty oceánov, o topení ľadovcov, o koralových útesoch. V e-learningu ukážeme deťom úžasné technológie a inovácie, ktoré pomáhajú očistiť priemyselnú výrobu, prejdeme si zelenú elektrinu, nahraditeľné zdroje, sustainibility a veľa iného.

Prečo ste si vybrali práve tému klimatickej zmeny? Čo by ste chceli, aby si deti z projektu odniesli?

Klimatická zmena je téma, ktorá sa v dnešnej dobe týka každého z nás. Nie každý však skutočne rozumie, čo to znamená a akú hrozbu klimatická zmena pre nás predstavuje. Myslíme si, že je veľmi dôležité, aby najmä mladí ľudia boli pravidelne vzdelávaní v enviromentálnych témach, rozvíjali si kritické myslenie a tvorili vlastné postoje k ochrane životného prostredia. Je pre nich dôležité poznať fakty, vedieť aké možnosti majú a aké kroky môžu k ochrane životného prostredia podnikať.

Foto:

Aj takouto zábavnou formou a prostredníctvom hier sa deti môžu dozvedieť viac o klimatických zmenách v projekte Pre lepšiu budúcnosť Zeme.

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...