Vyhľadávanie:

Pre poučenie i pre radosť

Pre poučenie i pre radosť

V Detskom domove na Uralskej ulici v Košiciach vidia hutníkov a ich priateľov radi

"Paťo, no tak už poď, začína sa nám hodina," ozval sa netrpezlivý hlas z obývačky, ktorá sa mala na niekoľko desiatok minút zmeniť na jazykovú triedu. Patrik sa šibalsky usmial na okatého, trochu hanblivého Simona, jemne ho z chodby postrčil k dverám a hlesol: "Ideme na to. Máme angličtinu..." Bol štvrtok, krátko po pol tretej popoludní a do jednej z miestností, kde už na deti čakali Dana Petrouskiová s Ann Demayovou, sa začali trúsiť ďalší. Prišla aj Anika so Sebastiánom a neskôr i Roland. Už na prvý pohľad bolo zrejmé, že ide o zohratý tím. Aj napriek počiatočnej jazykovej bariére, ktorú práve takéto stretnutia majú prelomiť. Zábava, smiech, lístočky s neznámymi anglickými slovíčkami, ktoré bolo treba uhádnuť z gest "učiteliek", ale aj preberanie gramatiky, listovanie a čítanie z obrázkových knižiek. Takéto stretnutia s manželkami amerických manažérov, ktoré pomáhajú deťom s osvojovaním si angličtiny, neboli a nie sú ojedinelé...

Psychológovia síce tvrdia, že naučiť sa cudzí jazyk možno v každom veku, ba i v starobe, no najväčšiu dispozíciu zvládnuť nematerinskú reč majú deti. Ak ich správne podchytíte už v útlom veku, nebudú mať neskôr problém dohovoriť sa v iných krajinách. Jednoducho povedané, nestratia sa vo svete. Jazykovo zdatným ľuďom s patričným vzdelaním a rozhľadom sa skrátka nesporne v živote darí. Aj o tom je firemný projekt, do ktorého sú zapojené i deti z Detského domova na Uralskej ulici v Košiciach a ktorý je postavený na novej filozofii.

Chlapcom a dievčatám sa hutníci venovali po celý minulý rok, zúčastňovali sa spoločne na rôznych aktivitách, častejšie ich v domove navštevovali a navštevujú. A pomáhajú s učením. Už od vlaňajšieho novembra na popud manželky prezidenta U. S. Steel Košice Mary Rintoulovej a viceprezidentky pre riadenie externých služieb a vzťahov Eleny Petráškovej. Zvyčajne v stredu popoludní lúskajú deti angličtinu spoločne s Mary Rintoulovou, Janice Tablerovou, Marlou Shuttlesworthovou, Brandy Foulkrodovou, štvrtkové popoludnia medzi deti chodia Dana Petrouskiová, Ann Demayová, Melissa Matrazzoová i Sandy Napoliová. No nie je to len angličtina, ktorej sa deti po škole spoločne s hutníkmi a ich priateľmi venujú. Ak treba pomôcť s doučovaním fyziky, slovenčiny, chémie, biológie či matematiky prídu pomôcť členky Women´s Network - Viera Hvozdíková, Petra Králová či Lucia Hrabčáková.

"Prečo nie, rada medzi deti chodím. Slovenský jazyk mi bol v škole stále veľmi blízky, preto som si vybrala práve tento predmet," odpovedala V. Hvozdíková na otázku, prečo sa na úlohu "doučovateľky" dala. "Záujem vzdelávať sa a spätná väzba od detí každého poteší, mňa určite. Siedmačka Helenka sa napríklad mnohokrát nevie dočkať, kedy sa na hodine slovenčiny, ale aj ruštiny, stretneme. Máme z toho všetci my dospelí, ale aj deti, veľkú radosť."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...