Vyhľadávanie:

Pre uplatnenie na trhu sú laboratóriá kľúčové

Pre uplatnenie na trhu sú laboratóriá kľúčové

Dňom otvorených dverí vyvrcholili podujatia k 50. výročiu Výskumu a vývoja USSE

Výskum a vývoj USSE si v tomto roku pripomína 50 rokov od svojho založenia. Séria podujatí k výročiu vyvrcholila dňom otvorených dverí v piatok 25. októbra. Po celý deň mali bývalí zamestnanci, rodinní príslušníci výskumníkov, ale aj kolegovia z iných útvarov spoločnosti U. S. Steel Košice príležitosť, aby si pozreli laboratóriá, pilotné linky a ďalšie priestory, v ktorých výskumníci pracujú.

Deň otvorených dverí priniesol zaujímavé stretnutia. S radosťou sa vítali niekdajší kolegovia, sedemdesiatnici, ktorí prišli do fabriky v jej úplných začiatkoch. Súčasní výskumníci si ale museli poradiť aj s tým, ako priblížiť svoju prácu malým školákom. Rozdiel šiestich desaťročí nebol pre nikoho problém. „Štyridsaťdva rokov na výskume,“ stručne skonštatoval Gustáv Halaša, ktorého Košičania poznajú aj ako hlas medzinárodného maratónu. „Do fabriky nás nastúpilo 26 z ročníka, z Fakulty ťažkého strojárstva vtedajšej Vysokej školy technickej. Keď sme v roku 1961 prišli, výskum bol len v rámci technického odboru železiarní. Fabrika ešte nestála, všade boli výkopy. Z Kunčíc sa vozili zvitky valcované za tepla, tu sa valcovalo za studena. Je to dlhá história. Mám pekné spomienky, pretože sa dala dokopy dobrá partia, boli sme zhruba v rovnakom veku.“ Jozef Billý sa s úsmevom vítal s kolegami: „Sledujem, či si ešte pamätám mená. Zatiaľ každého,“ skonštatoval hrdo dlhoročný šéf viacerých pracovísk a spoločne s Andrejom Leškom, Pavlom Marekom a Gustom Halašom sa vybrali na prehliadku aj „svojich“ laboratórií.

Ján Krajči strávil celý život obklopený železom, medzi výskumníkmi, ale je aj vynikajúci rezbár. Z jeho rúk vychádzajú nádherné drevené plastiky madon i pastierov, na Hradovej pre deti vytvoril chodník zvieratiek. „Keď som skončil v šesťdesiatom štvrtom banícku školu v Ostrave, zosobášili sme sa manželkou, ktorú som tam spoznal a prišli sme do Košíc. Vtedy to bolo jednoduché. Prišli ste do firmy, dali vám byt. Ja som robil v skúšobni. Pekné roky to boli,“ zaspomínal a generálnej manažérke pre výskum a vývoj USSE Viere Kohútekovej venoval symbol múdrosti – sovu vyrezanú z dreva.

Na úplnom začiatku svojho života stoja piatačka Zuzka a tretiak Janko, ktorí si pozorne prezreli všetky laboratóriá. Práve tu pracuje ich ocko. Gabriel Tréfa je riaditeľ pre technológiu procesov prvovýroby Výskumu a vývoja USSE. Súrodenci už boli vo fabrike v júni, na rodinnom dni. Teraz sa prišli pozrieť priamo na otcovo pracovisko, lebo niekedy im o ňom rozpráva. Keď sa pýtam, kto je technickejší typ, Zuzka skonštatuje, že asi Janko, lebo rozoberá svoj bicykel. „Mám tri kolieska, niekedy ich rozoberiem, keď mi spadne reťaz. Raz mi spadla úplne dole, koliesko bolo krivé, ocko mi ho musel vyrovnať,“ vypočítal svoje prvé skúsenosti s kovovou súčiastkou. Zuzke sa najviac páčili mikroskopy. „Tie boli veľmi pekné. V škole máme biológiu a aj tam máme mikroskopy. Skúmali sme v nich listy zo stromov.“ Vo všetkých laboratóriách si fotila, čo videla, veď čo ak tu raz bude pracovať.

Práca by pre ňu mohla byť hrou. Veď aj Vladimír Kundracík v Laboratóriu lisovateľnosti jej to povedal: „Hráme sa tu so železom, ohýbame ho, naťahujeme, dieru do neho robíme. Materiál skúmame z každej strany, aby sme vedeli, ako sa bude správať napríklad v aute, keď havaruje. Čo sa stane s autom, keď sa prevráti, ako sa plechy pokrútia. Všetky tieto skúšky robíme na skúšobnom hydraulickom zariadení. Skúmame aj veľmi tenký materiál, kde každá ryha je zlá. Takýto defekt sa prejaví až neskôr. Predstavte si, že sa plechovky naplnia kečupom, prejdú procesom sterilizácie. V sklade bude niekoľko tisíc plechoviek s kečupom a po mesiaci, dvoch, začnú vytekať. Na plechu bolo miesto oslabené koróziu. Náklady na reklamácie sú obrovské. Preto musíme zachytiť aj takéto malé defekty,“ vysvetľoval deťom. S dospelými návštevníkmi vo svojom najfotogenickejšom laboratóriu hovoril, ako hodnotia plastické vlastnosti materiálov. Na skúšobnom hydraulickom zariadení vie výmenou nástrojov robiť celý rad skúšok. Napodobniť všetky napäťovo deformačné stavy. Predikovať a povedať už na začiatku, čo všetko môže materiál zniesť a či je vhodný na daný typ výlisku. Už onedlho by mal do laboratória pribudnúť optický systém s vyhodnocovacím zariadením.

„Z hľadiska predaja akostí pre automobilový priemysel a pre uplatnenie sa na trhu, sa toto laboratórium stáva kľúčové,“ vysvetlila Viera Kohúteková. Zákazník si doteraz objednával akosť podľa normy. Dnes je prax iná. „Zákazník nám povie: chcem takú pevnosť a takú ťažnosť, takú medzu klzu a množstvo ďalších vlastností. A my vlastne nastavujeme ďalšie parametre plechu v laboratóriu. Pre nás je to dôležité, lebo spolupráca s konečným zákazníkom je pre nás kľúčová. Zákazníci už pri dizajne nových modelov áut pracujú nie s mechanickými a inými vlastnosťami definovanými v norme, ale s konkrétnymi výsledkami z laboratórií alebo z prevádzky od daného zákazníka. Keď budeme mať optické systémy, softvér na vyhodnocovanie ku každej našej akosti, dodáme zákazníkovi balík konkrétneho správania sa materiálu pri konkrétnych podmienkach lisovania. Dizajnér môže pracovať s vlastnosťami nášho materiálu.“

Dňom otvorených dverí vyvrcholili podujatia k 50. výročiu založenia pracoviska Výskumu a vývoj USSE. Pozvaní hostia z radov zákazníkov, dodávateľov a akademických partnerov sa začiatkom októbra stretli na medzinárodnej konferencii, súčasným aj bývalým zamestnancom výskumu sa manažment U. S. Steel Košice poďakoval za prácu na slávnostnom predstavení v Štátnom divadle Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...