Vyhľadávanie:

Pre záujemcov o astronómiu

Pre záujemcov o astronómiu

STM v Košiciach si pripomenie Medzinárodný deň planetárií

Slovenské technické múzeum (STM) v Košiciach pripravuje pri príležitosti Medzinárodného dňa planetárií na 20. a 22. marca 2015 program zameraný na astronómiu SLNKO - SVETLO - ŽIVOT.

V piatok 20. marca sa pod názvom Rosseta - prvýkrát v histórii na kométe uskutoční prednáška Ing. Jána Baláža, PhD., slovenského vedca, ktorý sa významne podieľa na vývoji a konštruovaní kozmickej techniky. Od roku 1986 sa v Ústave experimentálnej fyziky SAV v Košiciach zaoberá vývojom vedeckých aparatúr pre vesmírne satelity a sondy. Podieľal sa na príprave vesmírnych vedeckých misií Active, Coronas, Interball, Mars-96, Mir, Štefánik, Double star, Hotpay, Rosetta, Radioastron, BepiColombo, Resonance, Luna-Glob. Je nositeľom ocenení Technológ roka Slovenskej republiky 2005, ceny SAV za popularizáciu vedy, Pamätnej plakety SAV, čestných uznaní Európskej kozmickej Agentúry ESA a Čínskej kozmickej agentúry CNSA. Prednáška sa začína o 9.30 hod.

Jarná rovnodennosť v tomto roku pripadne na 20. marca a zhodou okolností práve v tento deň bude možné pozorovať zatmenie Slnka, aj keď zo Slovenska len ako čiastočné. Tento astronomický úkaz sa začne v piatok 20. marca o 9:41, v Košiciach svoj vrchol dosiahne o 10:53 a skončí o 12:01. Pozorovanie bude možné, pravda ak nebude zamračená obloha, na nádvorí STM prostredníctvom astronomického ďalekohľadu. Kvôli ochrane očí pri pozorovaní zatmenia Slnka je potrebné chrániť si zrak tmavými okuliarmi alebo okuliarmi s prispôsobenými sklami (napr. zo zváračských okuliarov). Čas pozorovania zatmenia Slnka od 10:30 do 12:00.

Pre záujemcov o astronómiu poodhalí STM v planetáriu tajomstvá vesmíru v programe SLNKO - SVETLO -ŽIVOT o 12.00 hod. O 14.00 hod. program doplní film Zrod života na zemi. Totožný program v planetáriu sa uskutoční aj v nedeľu 22. marca. Začína sa o 14:00 a film premietnu o 15:00.

Organizátori upozorňujú, že kapacita v planetáriu je obmedzená.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...