Vyhľadávanie:

Predstavujeme finalistov Talent Night 2004

Predstavujeme finalistov Talent Night 2004

Maria Dobranska
Mária Dobranská

Sen o kariére profesionálnej speváčky

Pätnásťročná Mária Dobranská je ďalšou z dvanástky šťastlivcov, ktorých porota v júnových výberových kolách predurčila vystúpiť vo finále. Čerstvá absolventka základnej školy a novoprijatá študentka konzervatória sa do kategórie spev prihlásila so svojou kapelou.

Chuť spievať sa u nej objavila už v útlom detstve. Navštevovala hodiny spevu a klavíra. Ako desaťročná začínala vo folklórnom súbore Parchovianka a zároveň v zbore. V istej chvíli si však musela vybrať, pretože pokračovať v oboch by znamenalo zničiť si hlasivky. O rok neskôr už teda spievala v kapele. Skúsenosti prichádzali s každou novou súťažou. Než sa prihlásila do Talent Night, zvíťazila v súťaži Gaštanček vo Vranove nad Topľou. Objavila sa aj na televíznej obrazovke, keď dostala priestor v Zlatom žobrákovi a relácii Kakao Slávici. Ani tieto skúsenosti však neodstránili trému, ktorú ešte stále na pódiu cíti. Mária nám prezradila svoj sen - stať sa profesionálnou speváčkou.

"Dúfam, že sa mi to podarí. Chcela by som raz spievať ako Celine Dion. Je to môj veľký idol," hovorí sympatická dievčina s úsmevom.

V zozname Celininej obdivovateľky okrem spevu, ktorý je samozrejme na prvom mieste, figuruje najmä šport a tanec. A ktorú ľudskú vlastnosť nemá rada? Závisť.


Natasa Havlikova
Nataša Havlíková

Natašin nový začiatok

Dvadsaťšesťročná Nataša Havlíková z Vranova nad Topľou nie je v oblasti spevu žiadnou začiatočníčkou. So svojou skupinou Magic Line, v ktorej pôsobí tri roky, vystupuje po celom Slovensku. Prečo sa teda prihlásila do Talent Night?

"Je to prvá súťaž, ktorej som sa zúčastnila. Dôvodom je to, že chcem konečne so svojimi piesňami niečo urobiť. Chcela by som sa konečne presadiť s vlastnou tvorbou, preto je toto pre mňa veľmi dôležité. Tvoriť je ťažké, ale pokým človek nezačne robiť vlastné veci, iba napodobňuje niekoho iného, nie je sám sebou," vysvetľuje svoje rozhodnutie zúčastniť sa súťaže pre začínajúce talenty.

Výsledkom Natašinej práce po textovej a hudobnej stránke je pieseň The Beginning, ktorú vo výberovom kole zaspievala porote a s ktorou 3. septembra vystúpi aj na pódiu štátneho divadla. Názov piesne v preklade znamená začiatok a ako hovorí:

"Aj pre mňa je to začiatok. Veľa pre mňa tento krok, keď začnem byť sama sebou, znamená. Verím, že po prvej pesničke príde ďalšia a ďalšia a nakoniec prvý album."

Nataša minulého roku ukončila štúdium anglistiky a amerikanistiky na Filozofickej fakulte v Prešove a momentálne učí angličtinu na gymnáziu v Šaci. Počas štúdia na vysokej škole vycestovala do Anglicka a do Kanady, kde tiež spievala s kapelami. Tvoriť v angličtine jej vyhovuje viac, než v materinskom jazyku. Vraj je to jednoduchšie a neznie to tak pateticky.

Podporu vo svojej celoživotnej záľube nachádza u manžela - spisovateľa. Na finále do divadla ju však prídu povzbudiť aj jej žiaci z gymnázia.

Medzi Natašine spevácke múzy patrí Jana Kociánová, Marta Kubišová a Marie Rottrová.


Natasa Havlikova
P.M. Soft

Spievajúci herci z P.M. SOFT sa už tešia na finale

Angličtina sa v slovenskom hudobnom priemysle objavuje čoraz častejšie. Anglické texty piesní, či názvy skupín, už ani u nás nie sú ničím výnimočným. Dokazuje to aj fakt, že tri zo štyroch postupujúcich hudobných skupín súťaže Talent Night majú anglický názov. Dnes predstavujeme šesťčlennú zostavu konzervatoristov, ktorá vystupuje pod menom P.M. SOFT. Polovicu z tohto zoskupenia tvoria speváci, polovicu herci. Zaujímavosťou je, že nápad založiť kapelu sa zrodil práve medzi hercami.

Dvaja Petrovia, Filip, Gabriel, Tomáš a Stano sa spoznali pred štyrmi rokmi. Hrať spolu začali dva roky na to. Moja prvá otázka bola pre všetkých finalistov rovnaká - čo chcete dosiahnuť? Chlapci z P.M. SOFT s odpoveďou problém nemali a so smiechom, pohotovo reagovali: "Najprv chceme vyhrať všetky ceny a potom hrať už iba pre radosť." Prvý pokus naplniť toto predsavzatie im minulého roku nevyšiel. Kapela hrala spolu iba krátko a vo výberovom kole s piesňou Jarná báseň porotu nepresvedčila.

"Tohto roku sa nám hralo podstatne lepšie. K dobrému pocitu nepochybne prispela podpora v publiku, no predovšetkým sme boli lepšie zohratí," hovorí líder kapely Peter Makranský. P.M. Soft si tohto roku zahrala na troch súkromných koncertoch. V komornej atmosfére v podniku u kamaráta hrali pre známych.

"Po každom vystúpení sme cítili, že je to lepšie a lepšie," opisuje Peter. Chlapci sa už na finále v divadle veľmi tešia. Pripravujú svoje kostýmy a sľubujú show. Svoj hudobný štýl definujú ako pop art so štipkou jazzu. Na cédečku, ktoré nahrali, však nájdete rôzne žánre. Od tvrdšieho štýlu, cez rock, pop a latino, až k pomalým skladbám. Nechcú sa zamerať na jeden druh hudby. Každý album by mal byť svojský. Nápadov už majú v hlavách niekoľko. Uvažujú o cigánskych aj ľudových motívoch. A čo počúvajú oni sami? Inšpiráciou sú im hudobníci ako Stevie Wonder, Tina Turner a Michael Jackson.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...