Vyhľadávanie:

Prekvapila ich príliš studená voda

Prekvapila ich príliš studená voda

Otužilci z klubu Košické tulene otvorili novú sezónu

Kým väčšina z nás sa len s nevôľou lúčila s letom a poslednými teplými jesennými dňami, sú medzi nami aj takí, ktorí sychravé dni a blížiace sa zimné obdobie nadšene vítajú. V chladných dňoch s potešením vstupujú do studených vôd, aby sa okúpali alebo si zaplávali. K milovníkom "ľadového osvieženia" patria aj otužilci združení v klube s príznačným názvom Košické tulene. V ich radoch nájdete aj niekoľkých našich kolegov, medzi nimi i technika - špecialistu z BSC Henrika Hrica.

"Sezónu začíname každý rok pravidelne prvú novembrovú sobotu a končíme poslednou marcovou," približuje program "tuleňov" nadšenec otužovania. Miestom ich pravidelných stretnutí sa stali vody jazera na košickom Sídlisku Nad jazerom. To prvé sa nieslo v znamení zamračeného počasia, avšak otužilcov, na počudovanie, prekvapila príliš studená voda. "Koniec októbra bol poznačený veľmi chladným počasím. Nad ránom sa vyskytovali prízemné mrazy. Voda bola preto veľmi chladná. V sobotu 3. novembra sme namerali len sedem stupňov, čo je na toto obdobie pomerne málo. Len pre predstavu, keď si doma pustíte studenú vodu z kohútika, má šestnásť stupňov," vysvetľuje H. Hric.

Nášho kolegu na prvom stretnutí prekvapili okrem nadmerne studenej vody aj rozrastajúce sa rady otužilcov. "Na začiatok prišlo až 21 otužilcov, niektorí z nich po prvý raz. Boli medzi nimi aj dve zástupkyne nežného pohlavia." Záujem Košičanov o otužovanie, zdá sa, rastie, pretože na druhé stretnutie ich prišlo ešte viac. Podľa H. Hrica je teraz ideálne obdobie, pretože v jazere sa dá i plávať. Ak zamrzne, vodné aktivity sa zúžia iba na kúpanie.

Košické tulene pravidelne navštevujú aj kolegov v iných mestách. Priateľské kontakty majú i s legendárnymi Ľadovými medveďmi z Bratislavy. Miesta, ktoré Košické tulene navštívia, sa menia každý rok, o aktuálnom harmonograme momentálne rozhodujú.

A kde zažil H. Hric doteraz najdrsnejšie podmienky? "Najchladnejšie mi bolo po otužovaní vo Vindšachtskom tajchu v Štiavnických Baniach, kde som plával dvadsaťpäť minút v dvojstupňovej vode. Drsné podmienky sme zažili aj u nás Nad jazerom 11. februára tohto roka, keď teplomer ukazoval mínus 15 stupňov, no ľadový vietor vytváral pocitovo až mínus 25 stupňov. Do vody sa šlo ťažko, ale von nás museli vyháňať. Voda mala krásne dva stupne, a tak kto by šiel dobrovoľne do mínus 25? " smeje sa.

Ak sa aj vy chcete pridať ku Košickým tuleňom, ste vrelo vítaní. Milovníci zimy sa kúpu v jazere pravidelne každú sobotu o 10. hodine pri Chatovej osade na Sídlisku Nad jazerom. Alternatívne pre tých, ktorí pracujú na zmeny, organizujú stretnutia v pondelok a stredu v rovnakom čase.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...