Vyhľadávanie:

Prezidentka SR Zuzana Čaputová navštívila U. S. Steel Košice

Prezidentka SR Zuzana Čaputová navštívila U. S. Steel Košice

V centre jej záujmu boli projekty na modernizáciu a dekarbonizáciu

Súčasťou týždňového programu prezidentky SR Zuzany Čaputovej na východe Slovenska bola aj dnešná návšteva spoločnosti U. S. Steel Košice. Témami rokovania s manažmentom firmy bola dekarbonizácia slovenského priemyslu a dekarbonizačných cieľov USSK, aktuálna situácia v podniku v dôsledku vojnového konfliktu na Ukrajine, najmä s ohľadom na zásobovanie strategickými surovinami, ako aj pomoc firmy a jej zamestnancov Ukrajine a ukrajinským utečencom.

Prezidentka Čaputová si následne prezrela linku na výrobu žiarovo-pozinkovaných plechov, ktoré nachádzajú uplatnenie najmä v stavebnom a automobilovom priemysle. Stretla sa aj s predsedom odborovej organizácie OZ KOVO Jurajom Vargom. Po prehliadke výrobnej prevádzky sa spolu s viceprezidentom USSK Miroslavom Kiraľvargom krátko stretla s novinármi.

Prezidentka povedala, že jej dnešný program bol venovaný modernizácii a dekarbonizácii v Teplárni Košice a U. S. Steel Košice. „Sú to jedny z najväčších zamestnávateľov, ale zároveň aj znečisťovateľov životného prostredia, čo ovplyvňuje zdravotnú úroveň obyvateľov tohto regiónu. V teplárni sa vybrali cestou väčšieho využívania geotermálnej energie namiesto uhlia. Dekarbonizácia v U. S. Steel inštaláciou elektrických oblúkových pecí by umožnila splniť polovicu z nášho cieľa znížiť emisie na Slovensku o 55 % do roku 2030. Dôležité je aj to, že vstupnou surovinou do týchto elektrických pecí je kovový šrot, keďže kvôli situácii na Ukrajine je dodávka železnej rudy nestabilná.“ Prezidentka dodala, že modernizačné a dekarbonizačné projekty sú dôležitým krokom k zlepšeniu životného prostredia.

O stav dekarbonizácie v USSK sa zaujímali aj prítomní novinári. Viceprezident Miroslav Kiraľvarga povedal: „O našich plánoch komunikujeme s vládou už od minulého roka. Ďalšie kroky závisia od splnenia 3 podmienok, a to pochopenia na strane EÚ, podpory na strane SR a dostupnej zelenej energie a infraštruktúry. Ak by sa realizácie investičného zámeru s výškou prevyšujúcou 1 mld eur podarila, prvý zvitok by mohol z linky vyjsť koncom roka 2024/2025.“ Nová investícia sa dotkne aj zamestnanosti, keďže okrem odborníkov na pôvodnú technológiu bude firma potrebovať nových ľudí na nové technológie.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...