Vyhľadávanie:

Železiari si pochutnali na ukrajinských špecialitách

Železiari si pochutnali na ukrajinských špecialitách

Dnes sa v jedálni U. S. Steel Košice vo Vstupnom areáli uskutočnilo veľmi milé stretnutie. Pozvanie na ochutnávku ukrajinských špecialít prijalo niekoľko desiatok železiarov, ktorí sa v rámci projektu Darujte obed delia o svoje obedy s ukrajinskými ženami a deťmi, ktoré našli prechodné útočisko na internátoch TUKE v Košiciach a Prešove.

Recepty starostlivo vyberali a zostavili Natalia, Alexandra a Olesia. Všetky tri ženy pochádzajú z Kyjeva alebo okolia mesta. Synovia dvoch z nich študujú na TUKE, syn tretej sa na štúdium na TUKE pripravuje.

„Sme vám veľmi vďační, že nám takto pomáhate, veľmi si to vážime. A sme radi, že sa môžeme aspoň takto poďakovať. Bolo super zostavovať s vašim šéfkuchárom Kamilom jedlá a recepty a je to úžasné, že tu dnes môžeme vašich ľudí aj obsluhovať,“ povedala Natalia.

Zo začiatku mali trocha obavy, ako budú zvládať podávanie jedál, pretože v gastronómii skúsenosti nemajú. Natália je právnička, Olesia psychologička a Alexandra pracovala na jahodovej farme.

Ale zvládli to perfektne. Podávali boršč a bulky (pagáčiky), odbivnu (bravčové mäso zapečené so syrom a paradajkami) a k tomu deruni (malé, okrúhle zemiakové placky ozdobené kyslou smotanou s kôprom).

„Len aby to vašim ľuďom chutilo,“ tak trošku sa na začiatku, ako sa však ukázalo zbytočne, obávala Alexandra. Vybrané jedlá varili v stravovacej spoločnosti Compass – group, pretože tieto tri „naše“ Ukrajinky nemohli variť samé, vstup do kuchyne závodnej jedálne nie je bez zdravotných preukazov a povolení možný.

Hosťom veľmi chutilo. Prichádzali postupne, pristavili sa pri servírovaní jedla, pozhovárali sa. Síce občas trocha aj za pomoci rúk a nôh, pretože mladá študentka Nika, ktorá mala tlmočiť,  ochorela a nemohla prísť. Ale vždy si napokon porozumeli.

Každý sa po ochutnaní naozaj výborných jedál na chvíľku pri nich ešte pristavil, pochválil výber jedla a jedlo samotné, opýtal, ako sa im darí.  Ľudia najčastejšie odchádzali so slovami: „Ďakujeme. Držte sa. Vydržte. Veľa šťastia.“

Miestami to bolo až dojímavé.

„Ďakujeme, že ste nás takto spojili s vašimi zamestnancami, ktorí nám pomáhajú. Bolo to výnimočné stretnutie,“ zhrnula pocity všetkých troch žien Olesia.

A ako zvládli navariť naši kuchári ukrajinské jedlá podľa ich receptov?  To sme sa ich všetkých opýtali, keď sa podávanie jedál skončilo a na taniere si nabrali zo všetkého aj oni. „Vynikajúce! Presne také, ako to varíme my doma, pre naše rodiny,“ zhodli sa všetky tri.

A keďže sa viacerí hostia po ochutnávke dožadovali receptov, v krátkom čase ich na X App uverejníme.

Do dnešného dňa darovalo 984 železiarov 10 383 obedov. Od začiatku marca sme rozviezli 10 039 obedov. Projekt Darujte obed pokračuje aj naďalej. Navyše, vedenie spoločnosti U. S. Steel Košice, ktoré je hrdé na túto ušľachtilú pomoc svojich zamestnancov, prispelo na ďalšie obedy rovnakou sumou, aká je hodnota obedov, ktoré darovali.

      

      

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...