Vyhľadávanie:

Pri Dóme sv. Alžbety si zahráte šach pod holým nebom

Pri Dóme sv. Alžbety si zahráte šach pod holým nebom

Košice majú od soboty novú turistickú atrakciu. Je ňou veľkorozmerová šachová hra pod holým nebom s polmetrovými figúrkami a dvoma šachovnicami s plochou spolu 32 metrov štvorcových.

Hru situovali v pešej zóne mesta pri kultúrnych pamiatkach - Dóme sv. Alžbety, Urbanovej veži a slávnom košickom zvone Urban. Milovníci šachu si ju môžu vychutnať denne od 10. do 18. hodiny. "Šachovú sezónu" otvoril ťahom jazdcom primátor mesta František Knapík spolu s Davidom Lohrom, prezidentom U. S. Steel, ktorá finančne podporila tento projekt.

Novinku košického kultúrneho leta iniciovalo občianske združenie Okno Košíc a primátor Knapík ju vníma ako ďalší z kamienkov v mozaike príprav košickej kandidatúry na Európske hlavné mesto kultúry 2013 (EHMK). Upozorňuje na to aj logo, ktoré je súčasťou oboch šachovníc.

Ako Knapík žartom poznamenal, cieľom nie je "vyšachovať" konkurenčné mestá v súťaži o titul. "V rozhodujúcej miere to vnímame ako ožívanie centra mesta," povedal pre TASR. Ešte predvlani bolo toto priestranstvo počas rekonštrukcie rozbité a robili tam aj archeologický prieskum. "O to viac ma teší, že priestor teraz získal novú dimenziu a spestrí ponuku inteligentnej zábavy na Hlavnej ulici," dodal primátor.

Predseda združenia Okno Košíc Stanislav Bejda prezradil, že figúrky im vyrobili v umeleckom rezbárstve v Liptovskom Mikuláši. Súčasťou šachového leta v Košiciach sú plánované zápasy s tímami ostatných slovenských miest, uchádzajúcich sa o titul EHMK 2013.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...