Vyhľadávanie:

Pri Prešove nový závod spoločnosti Glunz & Jensen

Pri Prešove nový závod spoločnosti Glunz & Jensen

Centrum ekonomického rozvoja U. S. Steel Košice predstavilo ďalšieho investora na východe

Centrum ekonomického rozvoja U. S. Steel Košice (EDC) informovalo v stredu 1. 12. 2004 o príchode ďalšieho investora do regiónu východného Slovenska. Po belgickej spoločnosti Jonckheere a Mazak z Veľkej Británie je dánska spoločnosť Glunz & Jensen treťou firmou, ktorú EDC predstavilo v priebehu dvoch mesiacov. Za miesto svojho podnikania si vybrala mesto Prešov.

Spoločnosť Glunz & Jensen založili v roku 1973, zaoberá sa výrobou produktov pre grafický a filmový priemysel. Materská spoločnosť sídli v meste Ringsted. V deväťdesiatych rokoch firma vytvorila akvizície vo Veľkej Británii i USA. Spolupracuje s vyše dvesto päťdesiatimi distributérmi vo viac ako deväťdesiatich krajinách sveta. Najväčšími zákazníkmi sú AGFA, KODAK, FUJI, HEIDELBERG, KODAK POLYCHROME. Trend rozvoja digitálnych technológií zachytili približne v roku 2000, v budúcnosti sa chcú koncentrovať na vývoj nových výrobkov. Podľa slov generálneho riaditeľa spoločnosti Glunz & Jensen Slovensko Hansa Olsena nový výrobok zamýšľajú uviesť na trh každý rok. V nadchádzajúcich štyroch rokoch plánujú investovať približne 800 miliónov dánskych korún (okolo 100 mil. EUR).

"Na rozvoj svojich aktivít sme hľadali viacero krajín. Vo výbere sme mali Poľsko, Čechy, Rumunsko, Bulharsko, Ukrajinu, Maďarsko i Slovensko. Pre túto krajinu sme sa rozhodli pre viac dôvodov," povedal na tlačovej besede H. Olsen. "Po viacerých návštevách sme zistili, že naše kultúry nie sú si tak vzdialené, sú tu vzdelaní a zruční ľudia, takže by nebol problém získať vhodných zamestnancov. Akceptovateľné boli i náklady na výrobu. Poloha Slovenska umožňuje rozširovať trhy smerom na východ."

Hans Olsen ocenil tiež ústretový postoj Slovenska k zahraničným investorom a pomoc EDC. Prevádzka v Prešove bude sídliť v budove o rozlohe približne 10 tisíc metrov štvorcových. Veľkosť priestorov umožní prípadnú expanziu v budúcnosti. Budovu chcú rekonštruovať do marca 2005, kedy plánujú začať s výrobou.

"Do prevádzky investujeme v prvej fáze 30 miliónov korún, začneme s tridsiatimi až tridsiatimi tromi ľuďmi. Všetci budú z tejto lokality, jediným Dánom budem ja," uviedol generálny riaditeľ Glunz & Jensen Slovensko. "V druhej fáze, koncom roku 2005, rátame s investíciami vo výške 15 až 20 miliónov korún a ďalšími približne tridsiatimi ľuďmi."

Prešov a jeho okolie má podľa slov primátora mesta Milana Benča spracované štúdie rozvojových programov a ponúka investorom šesť hnedých a dve zelené plochy na podnikanie. Najväčšími problémami pri príprave území pre investorov sú majetkové problémy s vlastníkmi pôdy, ktoré riešia rokovaniami s občanmi. Primátor ocenil pomoc U. S. Steel Košice pri podpore širšieho regiónu východného Slovenska.

V tejto snahe bude firma, aj prostredníctvom EDC, pokračovať, zdôraznil Scott Pape, viceprezident pre výrobu. Vyzdvihol kvalitu tunajšieho podnikateľského prostredia i kvalitu vzdelávacieho systému, ktorý pripravuje vzdelaných zručných zamestnancov. Tí tvoria úspechy firmy.

Glunz & Jensen je druhou dánskou spoločnosťou podnikajúcou na Slovensku. Podľa vyjadrenia Denisa Albertsona, obchodného riaditeľa Veľvyslanectva Dánskeho kráľovstva v Bratislave, príchod tejto spoločnosti prispeje k zlepšeniu zamestnanosti na východe republiky a vytvára predpoklad pre príchod ďalších investorov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...