Vyhľadávanie:

Pridajme zelenú do Vianoc

Pridajme zelenú do Vianoc

Vianoce sa už nezadržateľne blížia a každý z nás chce mať všetko pripravené na tieto krásne sviatky v kruhu najbližších. Už počas predvianočných príprav ľudia nakupujú množstvo tovaru na pečenie vianočného pečiva a koláčov, vianočné darčeky balia do ďalšieho obalu alebo tašky. Na konci dňa si síce pripravíme vytúžené darčeky pre svojich najbližších, ale po skončení sviatkov vyprodukujeme aj kopu odpadov. Preto pristupujme k celému priebehu vianočných sviatkov zodpovedne a šetrne s ohľadom na životné prostredie. Prečítajte si nasledujúce environmentálne vianočné tipy a pozrite si vianočné video environmentálnej excelentnosti, ktoré bude zverejnené nasledujúci týždeň.
Ešte stále neviete, čo s vianočným stromčekom?   

  • Ak už umelý vianočný stromček máte, používajte ho, kým vám to jeho funkčnosť dovolí. Aby vás rovnaké ozdoby nenudili, oživte svoj stromček a vyhrajte sa na jeho výzdobe (napr. vyrobte si drevené ozdoby, papierové ozdoby s deťmi, šišky, použite sušené pomaranče a jablká, badián, škoricové drievko a iné) a skoro si nevšimnete, že je to váš starý stromček. Bude to on, len v novom šate. Ak už váš stromček nie je funkčný, v tomto momente sa stáva odpadom. Umelý stromček obsahuje plastové a kovové časti, preto je možné, po minimalizovaní jeho objemu, vytriediť jeho súčasti do žltej zbernej nádoby plasty a drobné kovy. Ak chcete ostať naďalej pri umelom stromčeku, pouvažujte nad jeho kúpou „z druhej ruky“. Častokrát sú stromčeky ako nové, pričom vás prekvapí široká ponuka (napr. www.bazos.sk), zvýhodnená cena a zároveň nenavýšite uhlíkovú stopu kúpou nového umelého stromčeka.
  • V prípade kúpy nového živého stromčeka s koreňovým systémom zvážte aj iné možnosti. Napríklad Správa mestskej zelene v Košiciach poskytuje prenájom živého vianočného stromčeka, ktorý bude po skončení sviatkov vysadený v škôlke stromčekov. Takýto stromček  treba postupne a trpezlivo aklimatizovať (v garáži/na balkóne), aby si následne ľahšie zvykol na izbovú teplotu. Nezabúdajte na pravidelnú a dostatočnú zálievku. Pri takomto stromčeku je dôležité neprekurovať vašu domácnosť (umiestniť ho mimo dosahu tepelného zdroja), pretože po pár dňoch sa s ním môžete rozlúčiť. Viac informácií o prenájme vianočného stromčeka nájdete na: https://vianocnestromceky.smsz.sk/. 
  • Ak si nový živý vianočný stromček (bez koreňového systému) predsa len kúpite, je potrebné pred jeho osadením do stojana s nádržkou s vodou odrezať 2 až 3 cm zo spodnej časti kmeňa a trpezlivo ho aklimatizovať. Do plne vykurovanej miestnosti stromček môžete presunúť tesne pred Vianocami (mimo dosahu tepelného zdroja). Po sviatkoch spoločnosť Kosit zabezpečuje na vyhradených miestach v Košiciach ohrádky, kde môžete uložiť svoj stromček (bez ozdôb a pozlátka), ktorý bude následne ekologicky zhodnotený – skompostovaný v Záhrade Bernátovce. Informácie o zbere vianočných stromčekov sú väčšinou dostupné po Vianociach na stránkach, ako sú napr. kosit.sk, kosicednes.sk. V prípade, že ste z okolia Košíc, využite možnosť kompostovania stromčeka na vlastnej záhrade, resp. sa informujte na obecnom úrade.
  • Ďalšou možnosťou je kúpa a otužovanie vlastného stromčeka s koreňovým systémom z obchodu, ktorý je zameraný na predaj okrasných drevín (pri kúpe sa nezabudnite uistiť, že bol pestovaný v črepníku a nie násilne vykopaný zo zeme). Výhodou je, že takýto stromček môžete po vianočných sviatkoch, ideálne na jar (po otužovaní vo svetlej miestnosti so zálievkou 1x týždenne) vysadiť vo vlastnej záhrade. V tomto prípade si treba premyslieť jeho umiestnenie v záhrade vzhľadom na jeho košatenie a výšku, aby v budúcnosti vhodne trónil vo vašej záhrade.
  • Poslednou zaujímavou možnosťou je pestovanie izbových ihličnanov, ktoré si môžete na vianočné sviatky ozdobiť, pričom nerozoznáte rozdiel od vianočného stromčeka. Takéto izbové ihličnany vám vedia robiť radosť po celý rok a zároveň sa vám odvďačia za starostlivosť čistením vzduchu v domácnosti. Sú to napr. araukária štíhla (Araucaria hetrophylla), araukária andská (Araucaria araucana), či cyprus veľkoplodý (Cupressus macrocarpa). Cyprus vám navyše prevonia celú domácnosť  

K vianočným stromčekom chceme zdôrazniť ešte tieto fakty podľa British Carbon Trust:

  • Pokúsme sa tento rok zabaliť darčeky inak...  
    Ak dostanete darček v klasickom baliacom papieri so stužkou, odložte si ho a pokúste sa ho opätovne použiť. Alternatívou je využitie recyklovaného papiera, papierových tašiek, papierových škatúľ, ktoré viete opäť použiť, hrubších textilných stúh, ktoré sú trvácnejšie a mnohonásobne použiteľné. Darčeky môžete ešte dozdobiť prírodnými ozdobami ( spomenuté vyššie). Ďalšou možnosťou sú staré noviny, kúsky papierov, či kartónov, ktoré sú vďačným materiálom pre ďalšiu kreatívnu tvorbu. Spolu s prírodnými ozdobami vytvoríte originálny darček.
  • Elektrické vianočné osvetlenie k Vianociam patrí...ale...  
    Zamyslite sa, či je skutočne potrebné ho mať vo veľkom množstve, alebo sa tento rok trochu uskromníte a tým zmenšíte svoju vianočnú uhlíkovú stopu. Ak sa predsa len vianočných svetielok neviete vzdať, pouvažujte nad LED diódami, ktoré spotrebujú neporovnateľné menšie množstvo energie.

Na záver vám chceme ešte popriať krásne prežitie vianočných sviatkov v zdraví a v kruhu najbližších.

Zdroje článku: kosicednes.sk, smsz.sk, kosice.sk, kosit.sk, odpadyportal.sk
Zdroje obrázkov: gude.gude.sk, odpady-portal.sk

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...