Vyhľadávanie:

Príde aj majster sveta

Príde aj majster sveta

V nedeľu odštartujú v Košiciach 84. ročník Medzinárodného maratónu mieru

Spolu 3176 štartujúcich sa postaví v nedeľu, 7. októbra, na maratónsku trať v Košiciach. Z nich bude 600 vytrvalcov na maratón, 816 pretekárov pobeží polmaratón a na polovičnú maratónsku trať odštartujú aj 201 inline korčuliarov, jedného vozičkára a 12 handbikerov. Juniorskú štafetu Désiré pobeží 42 mladých vytrvalcov a 1500 pretekárov sa prihlásilo na minimaratón. Zaujímavou súčasťou 84. ročníka Medzinárodného maratónu mieru (MMM) bude Beh primátorov v rámci summitu prvých mužov 15 oficiálne registrovaných partnerských miest Košíc. Prídu na pozvanie mesta, ktoré pre nich pripravilo konferenciu Európska kultúrna aréna a v sobotu, 6. októbra, sa po stavia o 10.30 hod. pri Dolnej bráne na štart približne kilometrového behu po Hlavnej ulici.

Na pozvanie Maratónskeho klubu príde do Košíc ako čestný hosť trojnásobný olympijský víťaz, trojnásobný majster sveta a svetový rekordér v hode oštepom Jan Železný. Za podpory predsedu KSK Zdenka Trebuľu sa 84. ročník MMM zapája do Európskeho týždňa regiónov a miest v Bruseli, ako podujatie na miestnej úrovni (Open Days Going local) v členskom štáte Európskej únie.

Ako pripomenul včera 2. 10. prezident Maratónskeho klubu Štefan Daňo, v týchto dňoch si v Košiciach pripomíname 10. výročie Majstrovstiev sveta v polmaratóne. V roku 1997 sa v prvú októbrovú sobotu sťahovala do Košíc svetová bežecká elita zo 45 krajín, akreditovalo sa 146 novinárov a TV signál putoval z Košíc do 102 krajín sveta. Skvelý triumf vtedy zaznamenali bežci z Kene. Majstrom sveta sa stal Shem Kororia časom 59:56 min. a aj ďalší dvaja medailisti dosiahli čas pod 60 minút. A práve svetového šampióna spred desiatich rokov Kororiu opäť uvidíme v Košiciach. Jeho najlepší osobný čas na 42 195-metrovej trati je 2:09:32, ktorý zabehol v roku 1999 na maratóne v New Yorku. Z ďalších keňských bežcov prídu do Košíc Mathew Kosgei (2:17:16 h.) a Micah Kiprotich, ktorý na trati MMM absolvuje svoju maratónsku premiéru.

V tomto roku zaregistrujeme na MMM ďalší úspech. Organizátorom sa podarilo získať pretekára s najlepším osobným časom, ktorý sa v histórii košického maratónu postaví na štart. Bude ním 38-ročný Simon Bor z Kene, ktorého "osobák" má hodnotu 2:07:55 h. a dosiahol ho v roku 2003 na maratóne v Amsterdame. Z Etiópie pricestuje Gobeza Ayalew, ďalší vytrvalec bez maratónskeho zápisu, ktorý podľa slov jeho manažéra dokáže maratónsku trať zabehnúť v čase medzi 2:11 a 2:13 h. Z Ruska príde ich najlepší maratónec Lenar Khusnudtinov s "osobákom" 2:13:16 h. z maratónu v Zürichu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...