Vyhľadávanie:

Prínosy prekonali očakávania

Prínosy prekonali očakávania

Progres v oblasti inovácií produktov a výrobných procesov pohľadom lídra inovačných procesov Viliama Gašpara

Od spustenia iniciatívy zameranej na inováciu našich produktov a výrobných procesov uplynul už takmer jeden rok. Štyri inovačné tímy pre oblasti - automobilový priemysel, obalový materiál, plechy pre elektrotechnický priemysel a lakoplast intenzívne pracovali na desiatkach projektov, ktoré zaznamenali reálne prínosy. Bližšie podrobnosti uviedol v rozhovore pre Oceľ východu generálny manažér pre technický servis zákazníkom USSE a zároveň líder inovačných procesov Viliam Gašpar.

• Iniciatíva sa čoskoro prehupne do druhého roka svojej existencie. Ako hodnotíte jej doterajší progres?

Rok 2015 bol z môjho pohľadu mimoriadne úspešný. Prínosy z iniciatívy sa vyšplhali na takmer deväť miliónov amerických dolárov, pričom našim cieľom bolo dosiahnuť niečo vyše päť miliónov. Takže určite môžeme hovoriť o veľkej spokojnosti.

• Ktoré tímy boli najprínosnejšie?

Všetky tímy odviedli vynikajúcu prácu, každý člen pracoval svedomito a zodpovedne. Zvlášť úspešný bol tím pre obalový materiál, ktorý v minulom roku dosiahol najväčšie prínosy.

• Kde sme teda zaznamenali najväčší pokrok?

Teší ma, že sme dokázali rozšíriť výrobkové portfólio o nové akosti či rozmery. Napríklad pre Daciu ponúkame širšie zvitky, ktoré sme predtým nevyrábali. Vďaka tomu sme získali náskok pred konkurenciou a v danom prípade sme konkurenciu nahradili našim materiálom. Pre firmu to má obrovský prínos. Úspešní sme boli aj v ďalšej oblasti, a to v CAPEX-ových investíciách. Vďaka iniciatíve inovačných tímov sa nám podarilo u manažmentu presadiť projekt kamerového inšpekčného systému pre pocínované plechy, ktorý pomôže s automatizovaným monitorovaním kvality povrchu na materiáli. V minulosti tieto pokusy viackrát stroskotali, preto som nesmierne rád, že sa nám to teraz podarilo. Inšpekčný systém nainštalujú na obe linky už tohto roku. Príkladom ďalšieho úspešného projektu bol prechod na bezchrómový systém u lakoplastovaných plechov.

• Počas predchádzajúceho rozhovoru ste hovorili, že do inovačných procesov sa môže zapojiť každý zamestnanec. Platí to naďalej?

Samozrejme, oceníme iniciatívu každého kolegu. Všetky nápady, ktoré pomôžu inováciám, sú vítané.

• Čo bude pre inovačné tímy najväčšou výzvou v tomto roku?

Určite to bude prechod na bezchrómovú pasiváciu u pocínovaných plechov. Prikazuje ju totiž nová legislatíva, ktorá začne platiť v Európskej únii v roku 2017. Je to pomerne náročná výzva, no musíme sa s ňou popasovať. V tomto roku budeme aj naďalej rozvíjať a implementovať idey a projekty, ktoré sme rozbehli vlani. Vieme, že nás čaká náročný rok, je to však príležitosť ukázať sa. Na záver by som sa chcel poďakovať všetkým členom jednotlivých tímov. Majú môj obdiv, že v týchto neľahkých časoch a podmienkach realizovali nápady, z ktorých má naša firma nesmierny osoh. Nepochybujem o tom, že v tomto roku nadviažeme na vlaňajšie úspechy.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...