Vyhľadávanie:

Priorita - prinavrátiť fakulte miesto, ktoré jej v spoločnosti právom patrí

Priorita - prinavrátiť fakulte miesto, ktoré jej v spoločnosti právom patrí

Novou dekankou Hutníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach je Iveta Vasková

V utorok 27. januára 2015 sa na pôde Technickej univerzity v Košiciach za účasti jej rektora Antona Čižmára, zástupcov akademickej obce, miestnej samosprávy a priemyselnej sféry, medzi ktorými nechýbali viceprezidenti, košickej oceliarne Vladimír Jacko a Marcel Novosad, ako aj ďalších hostí uskutočnila slávnostná inaugurácia spojená s odovzdaním insígnií novej dekanke hutníckej fakulty. Po prvý raz v jej 63-ročnej histórii sa ňou stala žena, bývalá prodekanka pre bakalárske a inžinierske štúdium doc. Ing. Iveta Vasková, PhD., ktorú sme požiadali o krátky rozhovor.

· Čo stálo za vaším rozhodnutím kandidovať na post dekanky hutníckej fakulty?
Na hutníckej fakulte vznikala postupne paradoxná situácia. Na jednej strane žiadna vyspelá spoločnosť nemôže existovať bez kovov, čomu zodpovedajú aj strategické iniciatívy Európskej únie o surovinách, ako i fakt, že na Slovensku 80 percent národného dôchodku produkuje priemysel zameraný na výrobu, spracovanie a používanie kovov, spomeniem U. S. Steel Košice, Železiarne Podbrezovú, Slovalco Žiar nad Hronom, automobilky, elektrotechniku a podobne, ale na druhej strane z nejakého nepochopiteľného dôvodu nie sú aktivity hutníckej fakulty podporované. Podstatnou mierou k tomu prispievajú aj médiá, ktoré opisujú v čiernych farbách najmä negatívny vplyv priemyslu na životné prostredie, často krát neoprávnene.

· Iste to chcete zmeniť... Aké sú teda vaše priority?
Mojou prvoradou prioritou je prinavrátiť hutníckej fakulte miesto, ktoré jej v spoločnosti právom patrí, a to smerom k potrebám tak v pedagogickej, ako aj vedeckovýskumnej oblasti. Ide o sféry, ktoré sa v zásade nedajú od seba oddeliť, idú ruka v ruke. Proces by mal začať zlepšením finančnej situácie, a to cestou získavania medzinárodných a domácich grantov a projektov, pokračovať prebudovaním prístrojových parkov, čím sa zatraktívni aj možnosť štúdia na fakulte. Aj keď máme v súčasnosti na dennom štúdiu viac zahraničných študentov, budeme sa v budúcnosti snažiť ich počet zväčšiť, a to sústavným zvyšovaním atraktivity štúdia. Verím, že tento postup zabezpečí tiež nárast mzdových prostriedkov tak, aby sme mohli na fakulte privítať aj špičkových odborníkov. V nie poslednom rade sa chcem opierať o skvalitnenie priamej spolupráce s priemyselnými partnermi. Moje predbežné rokovania naznačujú, že to bude schodná cesta.

· Aké výzvy dnes pred vami stoja?
Výzvou pre mňa je posunúť fakultu na úroveň vyhľadávanej vzdelávaco-výskumnej inštitúcie, konkurencieschopnej v európskom priestore, schopnej poskytnúť nielen špičkové vzdelanie, ale podieľať sa aj na priamej vedecko-technickej spolupráci so silnými priemyselnými partnermi, domácimi, aj zahraničnými univerzitami. Toto moje prianie závisí od viacerých faktorov, ale predovšetkým od všetkých zamestnancov fakulty, ktorých považujem za našu najvyššiu devízu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...