Vyhľadávanie:

Pripravíme zázemie pre kreatívne a vzdelávacie aktivity

Pripravíme zázemie pre kreatívne a vzdelávacie aktivity

V Botanickej záhrade UPJŠ sa už tešia na šikovných a pracovitých hutníkov

Toto medzi dobrovoľníkmi obľúbené miesto nebude chýbať ani tentoraz. V Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach čakajú na dobrovoľníkov tradičné práce, ako je vyplievanie buriny v okrasnej škôlke i medzi drevinami vo voľnej pôde a každoročné ošetrenie a nátery drevených lavíc, tabúľ a altánku. Ďalšia skupina sa postará o finálnu povrchovú úpravu chodníka v lesoparku, ktorý spája centrálnu vonkajšiu expozičnú plochu s priestorom zameraným na športové a herné aktivity vrátane obľúbenej mini ZOO.  Bude treba urovnať terén cesty, rozprestrieť  prírodné kamenivo, orezať suché konáre a kríky, prípadne urobiť novú výsadbu pozdĺž chodníka. Na nejaký ten dáždik sú ľudia radi pracujúci vonku zvyknutí, v prípade lejaku sú, samozrejme, v botanickej záhrade pripravení presunúť maľovanie lavíc z exteriéru do skleníkov alebo preosievať v jednej z dielní kompostový substrát.

Novinkou tento rok bude vybudovanie moderného pavilónu na výskumné a vzdelávacie aktivity študentov, ktorý vznikne vďaka podpore U. S. Steel Košice rekonštrukciou jedného zo skleníkov. Multifunkčný priestor bude možné využívať aj na organizovanie odborných súťaží a podujatí pre širokú verejnosť. Počas dobrovoľníckeho dňa začneme premenu čistením a vypratávaním priestoru, aby následne mohli nastúpiť odborníci na konštrukcie, opláštenie a interné vybavenie novej učebne. Robert Gregorek, vedúci oddelenia dekoratívnej flóry botanickej záhrady, oceňuje trvalý záujem hutníckej firmy a jej zamestnancov o zveľadenie ich areálu a pozýva dobrovoľníkov so slovami: „Tradičná pomoc oceliarov pri nárazových prácach nám v jarnom termíne vždy veľmi pomôže. Úprimne nás potešila ochota podporiť aj vybudovanie veľmi potrebného zázemia pre kreatívne a vzdelávacie aktivity na mieste jedného zo starých skleníkov. Novo vzniknutý priestor ponúkne kultivované zázemie nielen pre vysokoškolskú výučbu študentov, ale aj pre doterajšie populárne aktivity, akými sú napríklad známa májová Botanikiáda, letné Hľadanie múz v botanickej záhrade či viaceré tematické výstavy.  Vytvorí sa tak predpoklad aj pre nové nápady v tejto oblasti našich aktivít.“

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...