Vyhľadávanie:

Privítajú každú pomoc

Privítajú každú pomoc

Útulok pre zvieratá pri Haniske sa spamätáva z povodne

Potopa, ktorá začiatkom minulého týždňa postihla útulok pre zvieratá pri Haniske, nebola prvou. Nie je vraj žiadnou zvláštnosťou, že sa tu voda z potoka občas na jar málo vyleje. Na jar. No nikdy počas zimných mesiacov a v takom veľkom rozsahu. Takú dramatickú situáciu, počas ktorej bolo treba ratovať štvornohých obyvateľov i majetok, tu ešte nezažili. Oboznámila sa s ňou počas návštevy útulku minulý týždeň v stredu i manželka prezidenta košickej oceliarne Kathleen Babcoková, ktorá sa počas prehliadky postihnutých úsekov zaujímala i o možnosti pomoci a podpory.

"Akoby nestačila samotná zima, ktorá je pre útulok strašiakom. Musela prísť aj takáto pohroma," konštatovala, teraz už s miernym úsmevom na tvári, Romana Šerfelová z Únie vzájomnej pomoci ľudí a psov. "Voda zaliala celý útulok, znehodnotila šesť kotercov v úseku karantény, museli sme psíkov ratovať." Tridsať z nich premiestnili záchranári do už takmer dokončenej budovy, na rekonštrukcii ktorej sa počas vlaňajších dobrovoľníckych dní podieľali i košickí oceliari. Našťastie, voda neohrozila psíkov v kotercoch pri výbehu. Aj keď veľa nechýbalo.

"Hladina viditeľne stúpala. Každú hodinu o niekoľko centimetrov. Spočiatku sme boli takmer bezradní," približuje nezabudnuteľné chvíle Romana. Až sa nechce veriť, čo všetko dokázal narobiť rozvodnený, inak veľmi pokojný potôčik, ktorý sa tiahne naprieč útulkom. Niekedy by ste si v ňom sotva omočili nohy. Vysoká hladina vody v jeho koryte minulú stredu už len naznačovala, akou silou tento živel disponuje. Mesto Košice vyhlásilo v tejto oblasti tretí stupeň povodňovej aktivity. Na zdolanie jej následkov bola nasadená technika, bagre koryto potoka prehĺbili a rozšírili, ráta sa aj so spevnením jeho brehov.

Život v útulku sa vracia do normálnych koľají. Vrásky na čele jeho prevádzkovateľom však nemiznú. Treba sa popasovať so škodami, ktoré voda spôsobila. V prvom rade nahradiť znehodnotené koterce, čo vskutku nie je lacnou záležitosťou, ale aj zadovážiť prístrešok pre kuchyňu, keďže jedlo pre psíkov zatiaľ pripravujú v neľahkých podmienkach pod šírym nebom. Materiálna i finančná pomoc sa tu veľmi zíde. Privítajú každú ochotnú a pracovitú ruku.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...