Vyhľadávanie:

Profesionáli konajú bezpečne

Profesionáli konajú bezpečne

V Strednej priemyselnej škole hutníckej pokračujú v projekte vyhlásenom USSK

Veľmi úspešným projektom spoločnosti U. S. Steel Košice vyhlásenom v minulom roku bola súťaž Profesionáli konajú bezpečne. Zapojilo sa do nej 505 študentov z 25 škôl z východoslovenského regiónu, ktorí do súťaže poslali 339 písaných príspevkov, 331 fotografií a 40 ďalších prác (grafiky, prezentácie a videá) s tématikou bezpečnosti práce. Zaujímavé fotografie sme dokonca dostali až od Mária Jaborníka zo Senice, ktorý sa o súťaži dozvedel na internete. Najlepší získali zaujímavé ceny, ktoré im venovala naša firma. Veľký ohlas mal projekt najmä v Strednom odbornom učilišti hutníckom, v Gymnáziu na Alejovej, v Strednej priemyselnej škole hutníckej v Košiciach, Technickej univerzite, priemyslovkách v Rožňave, a, samozrejme, aj v ďalších školách v regióne.

Na hutníckej priemyslovke sa však vyhlásením víťazov súťaž Profesionáli konajú bezpečne neskončila. "Myslím si, že nielen profesionáli, ale každý človek bez ohľadu veku by mal konať bezpečne, pretože bezpečnosť je základom prežitia. Keď nebudeme konať bezpečne, ohrozujeme nielen seba, ale aj svoje okolie," zdôvodňuje rozhodnutie pokračovať v projekte riaditeľ SPŠH Ladislav Makó. "Naša škola si bezpečnosť za svoju úlohu vzala nielen počas akcie vyhlásenej spoločnosťou USSK, ale rozhodla sa v nej pokračovať aj naďalej. V súčasnoti prebieha na našej internetovej stránke v SPŠH a je zameraná nielen na bezpečnosť, ale ochranu zdravia vôbec, do čoho patrí aj ochrana životného prostredia."

Študenti priemyslovky sa k projektu o bezpečnosti postavili ako k výzve, ktorá im umožňuje prezentovať svoje názory a postrehy v tejto dôležitej súčasti našho života. "Do súťaže nám prichádzajú stále nové a nové príspevky, vyhodnocujeme ich a v spolupráci s USSK chceme tie najlepšie oceniť. Aj keď," hovorí Ldislav Makó, "odmena v tomto prípade nehrá najdôležitejšiu úlohu. Odmenou pre študentov je už prezentácia ich prác o bezpečnosti na školskej internetovej stránke. Ako sme si overili, práve táto prezentácia je veľmi pôsobivá a je aj impulzom a inšpiráciou pre ostatných študentov, že nemôžeme byť ľahostajní k bezpečnosti, ktorá sa nás bytostne dotýka vo všetkých oblastiach nášho života."

Súťaž o bezpečnosti na internete prebieha v rámci programu Infovek, ktorý zahŕňa aj iné zaujímavé projekty, napríklad o energii, encyklopédii dejepisu, ďalšia pod názvom Digitálni štúrovci a pod. Do projektu o bezpečnosti sa zapojili študenti a žiaci z vyše dvadsiatich škôl z celého Slovenska. Dokonca internetom dostali aj príspevky a kresby od detí z jednej nemocnice, ktoré utrpeli nejaký úraz. Vo svojich príspevkoch popisovali ako ich prešlo auto, spadli zo stromu, ako sa liečia v nemocnici. Garanciu nad projektmi prevzali okrem riaditeľa aj pedagógovia Anton Pisko a Magdaléna Šenitková-Lukáčová.

Ako hovorí ďalej riaditeľ, pokiaľ chceme vychovávať v školách mladých ľudí k humanite, tolerancii, k prevencii rôznych extrémov, treba v nich rôznymi formami vzbudzovať pocit spolupatričnosti, užitočnosti, viery vo vlastné schopnosti a samozrejme, aj zodpovednosti k vlastnej bezpečnosti a bezpečnosti okolia.

"Výrobné podniky hovoria o bezpečnosti práce, my v škole hovoríme o bezpečnosti a ochrane zdravia v škole, v domácnostiach sa hovorí o bezpečnosti v domácnosti. Dôležité však je s výchovou k bezpečnosti začať už od ranného detstva, rozhodujúcu úlohu tu práve zohrávajú rodičia. Keď povedia dieťaťu, aby napríklad nekládlo prsty na varič, pretože sa môže popáliť, neliezlo na strom, lebo pri páde si môže zlomiť nohu, neprechádzalo na červenú cez ulicu, vlastne ho vedú preventívne k bezpečnosti. Takéto dieťa si možné nebezpečie, ktoré mu, ale aj ostatným hrozí na každom kroku, začne uvedomovať veľmi skoro a toto vedomie mu ostane po celý život. Potom sa bezpečne správa aj v škole, v zamestnaní, všade, kde sa pohybuje."

Ak by toto fungovalo vo všetkých domácnostiach, dodáva Ladislav Makó, potom by výrobné podniky nemali s bezpečnosťou na pracovisku problémy, pretože zamestnanci by si hneď na začiatku uvedomovali, že sa v práci majú správať bezpečne.

V hutníckej priemyslovke majú študijný odbor zameraný na ochranu a bezpečnosť pri práci. Zároveň už niekoľko rokov každý rok organizujú bezpečnostné dni, ktorých cieľom je odhaľovať riziká v škole aj jej okolí, hľadať zdroje možných úrazov. "Samozrejme, aj my sme sa čudovali," hovorí Ladislav Makó, "čo všetko naši študenti počas bezpečnostných dní našli. Napríklad chýbajúce ventily na radiátoroch, kývajúcu sa dlažbu, sklo na školskom ihrisku a ďalšie iné zdroje úrazov." Bezpečnostné dni v škole sa uskutočnia aj tohto roku, pravdepodobne v decembri.

Stredná priemyselná škola to s výchovou mladých ľudí k bezpečnej práci myslí naozaj seriózne. Práve preto v septembri vyhlásila už tretí ročník súťaže zameranej na bezpečnosť a ochranu zdravia. Môžu sa do nej zapojiť mladí študenti a žiaci z akejkoľvek inej školy. Všetky informácie nájdu na www.spsh.sk.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...