Vyhľadávanie:

Prototyp už vyrobili, čakajú na vyjadrenie skúšobne

Prototyp už vyrobili, čakajú na vyjadrenie skúšobne

Nový spôsob zábrany pred zasunutím nožových poistiek eliminuje riziko úrazu

Keď vlani energetici nahrádzali známkový systém pri zabezpečovaní elektrozariadení zámkovým systémom, navrhli aj spôsob zaistenia nožových poistiek. Na základe využívania nového systému elektrikár Peter Čech navrhol zmeniť aj spôsob zabezpečovania nožových poistiek, ktoré slúžia na ochranu vedení a zariadení voči nadprúdom, preťaženiam a skratom v elektrických inštaláciách. Dôvod bol jednoznačný. Zvýšiť bezpečnosť zamestnancov, ktorí manipulujú s novým prípravkom a eliminovať riziko úrazu pri zakladaní nového prípravku namiesto nožovej poistky.

"Kolega upozornil na dosť zložitú manipuláciu pri používaní síce odskúšaného a certifikovaného prípravku zámkového systému, ale ako sa ukazovalo i možno rizikového," informoval riaditeľ divízneho závodu Energetika Pavel Ország. "Hrozba spočíva v tom, že pri zakladaní alebo vyberaní tohto prípravku sa pracovník môže dotknúť živej časti v rozvádzači. Myšlienku sme podchytili a ďalej rozvinuli v špeciálne vytvorenom pracovnom tíme. Výsledkom je nový prípravok - prototyp, ktorý je oproti svojmu predchodcovi na manipuláciu jednoduchší a bezpečnejší. Pri zakladaní nového prípravku nedochádza k dotyku prípravku s časťou rozvádzača pod napätím."

Prípravok energetici zhotovili v spolupráci s divíznym závodom Údržba. "Zábranu sme vyrobili zo špeciálneho nevodivého materiálu, ktorý má certifikát o skúške. Aby sme ho mohli využívať, potrebujeme získať záverečný protokol výrobku - certifikát od štátnej skúšobne elektrických výrobkov, prípravkov a zariadení v Novej Dubnici," vysvetlil P. Ország. "V súčasnosti sme v procese schvaľovania, ak všetko pôjde hladko, nový spôsob zábrany budeme môcť využívať vo všetkých divíznych závodoch spoločnosti U. S. Steel Košice," uviedol riaditeľ DZ Energetika.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...