Vyhľadávanie:

Prvá operácia už v októbri

Prvá operácia už v októbri



Moderné operačné centrum v Nemocnici Košice-Šaca je už realitou

V Nemocnici Košice - Šaca v pondelok 28. septembra slávnostne otvorili nové operačné centrum. Medzi pozvanými hosťami nechýbali primátor mesta Košice Richard Raši, zástupcovia mestských a regionálnych zdravotníckych zariadení, samosprávy, akademických obcí a ďalších inštitúcií, tiež topmanažéri z košickej oceliarne - prezident U. S. Steel Košice Scott Buckiso, viceprezidenti Elena Petrášková a Vladimír Jacko, generálna manažérka Martina Kaprálová a ďalší hostia z oblastí hospodárskeho, spoločenského a kultúrneho života mesta a kraja.

S výstavbou operačného centra začali v šačianskej nemocnici na jar minulého roka, keďže sa počet operácií za uplynulých desať rokov strojnásobil. "Boli to náročné mesiace, výsledok však stojí za to. Pacienti v Košiciach a okolí majú k dispozícii jedinečné operačné centrum, ktorého súčasťou je najmodernejšia technika, špičkové medicínske zariadenia, vysokokvalifikovaní špecialisti a profesionálny zdravotnícky personál," uviedol okrem iného pri otvorení centra riaditeľ Nemocnice Košice - Šaca Michal Pišoja. Výstavbu pritom nemocnica zvládla pri plnej prevádzke, bez prerušenia plánovaných operačných výkonov, či zdravotníckych služieb. "Chcem oceniť pracovníkov nemocnice, že sme dokázali tak rozsiahly projekt realizovať bez toho, aby sa to dotklo obmedzenia pomoci a služieb našim pacientom. A pacientom chcem poďakovať za trpezlivosť, pokiaľ niekedy pocítili mierne nepohodlie spôsobené výstavbou centra."

Operačné centrum je napojené na jedenásťposchodovú lôžkovú budovu, ktorá prešla vnútornou rekonštrukciou a modernizáciou pred pár rokmi a takisto na trojposchodovú časť, kde sa v súčasnosti nachádzajú operačné sály, klinika popálenín a rekonštrukčnej chirurgie a gynekologická klinika. Prízemie novej prístavby pozostáva z oddelenia anestézie a intenzívnej medicíny, ktoré má sedem lôžok s napojením na urgentný príjem a špecializované ambulancie a oddelenia modernej centrálnej sterilizácie. Na prvom poschodí je päť špičkových najmodernejších operačných sál pre chirurgické odbory, gynekológiu, otorinolaryngológiu, ortopédiu, traumatológiu, pričom ich súčasťou je prebúdzacia miestnosť. "Na všetkých operačných sálach máme najmodernejšie anestéziologické prístrojové vybavenie na Slovensku s kompletným systémom monitorovania ventilácie, hĺbky anestézie a monitoringom vitálnych funkcií. V sálach sú namontované monitory, pomocou ktorých lekári majú priamo počas operácie on-line prístup do nemocničného informačného systému a do zdravotnej dokumentácie pacienta," vysvetlil medicínsky riaditeľ Nemocnice Košice - Šaca MUDr. Ján Slávik. "Pre inštrumentárne sestry bude zaiste pohodlnejšie pracovať s novými automaticky ovládanými a polohovateľnými stolmi, na ktorých sú pacienti operovaní. Podľa typu operačného výkonu si stôl budú môcť umiestniť a jednoducho čo najoptimálnejšie prispôsobiť potrebám operačného tímu," dodal.

Prvá operácia by sa mala v novom operačnom centre uskutočniť už v októbri tohto roku. "Dokončíme prepojenie medzi jednotlivými budovami, musíme zabezpečiť vysokú priestorovú sterilitu a dezinfekciu celého prostredia, a postupne v októbri začneme nové sály testovať," uzatvoril medicínsky riaditeľ.

Nové operačné centrum prinesie pacientom vyššiu medicínsku a technickú úroveň poskytovania zdravotníckych služieb. Lekári a zdravotnícky personál si nové operačné centrum veľmi pochvaľujú.

Prednosta chirurgickej kliniky MUDr. Andrej Vrzgula: "Nové operačné sály nám umožnia zvýšiť kvantitu operačných výkonov a moderné vybavenie vrátane novej laparoskopickej veže umožní nielen zvýšiť kvalitu, ale aj rozšíriť spektrum operácií. Infraštruktúra operačného centra a najmodernejšia technika pomôže zlepšiť komfort práce chirurgov a personálu celého operačného traktu."

Primár centrálnych operačných sál MUDr. Pavol Rusnák: "Nové operačné centrum spĺňa všetky kritériá potrebné pre zabezpečenie čo najkvalitnejšieho komfortu a bezpečnosti pacienta, zodpovedá európskym a celosvetovým štandardom. A zároveň novovzniknuté podmienky umožňujú v našej nemocnici vzhľadom k najmodernejším technologickým možnostiam zefektívniť operatívu a starostlivosť o pacienta."

Primár ortopedického oddelenia MUDr. Roman Totkovič: "Vybudovanie nových operačných sál bolo nevyhnutné pre udržanie kvality našej nemocnice. Zvýši sa tým bezpečnosť a komfort pacientov. Na našom oddelení očakávame od nového moderného vysoko sterilného prostredia zníženie rizika infekcie pri operáciách na kostiach."

Primár ORL MUDr. Ivan Veme: "Na našom oddelení sa tešíme, že to bude čisté, ale najmä priestranné prostredie pre operácie, vybavené kompletne najmodernejším inštrumentáriom a endoskopickou vežou. Tým, že sa zároveň zvýši počet operačných sál, budeme môcť robiť jednodňovú chirurgiu. To znamená, že budeme môcť pomôcť viacerým pacientom, budeme flexibilnejší a skrátia sa čakacie lehoty na operačné výkony."

Primár očného oddelenia MUDr. Bohuslav Augustinský: "Sme naozaj plní optimizmu a pozitívnych očakávaní. Na očnom oddelení chceme rozšíriť operatívu. Momentálne poskytujeme našim pacientom operácie sivého zákalu šošovky, ale chceme robiť aj zadný segment oka, teda operácie sklovca a sietnice. Určite na to využijeme nové moderné prostredie."

Hlavná sestra nemocnice, vrchná sestra internej kliniky Marika Vinterová: "Operačné centrum zlepší pracovné podmienky pre naše zdravotné sestry, aj pre celý personál. Tešíme sa na to, lebo budeme poskytovať operačné riešenia ochorení v krajších, lepších, modernejších podmienkach. Bude to pre pacienta oveľa pohodlnejšie a pre nás zdravotníkov veľká výzva, že môžeme poskytovať ešte kvalitnejšie služby než doposiaľ, porovnateľné s najkvalitnejšími európskymi, či svetovými centrami."

Celkové náklady na vybudovanie a zariadenie operačného centra predstavujú približne 9 miliónov eur, nemocnica ich hradí z vlastných zdrojov.


Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...