Vyhľadávanie:

Prvé štyri stĺpy sú už vo firme

Prvé štyri stĺpy sú už vo firme

Mobilný kotviaci bod ochráni pred pádom do hĺbky

Nebezpečenstvo, ohrozenie a riziko. Tieto tri slová skloňujeme v rôznych podobách denne. Najmä v súvislosti s aktívnou prevenciou, teda ich vyhľadávaním, identifikovaním a elimináciou. Jednoducho povedané, čím viac ohrození sa podarí nájsť a vylúčiť ich z pracovísk, tým bude pravdepodobnosť, že niekto utrpí ujmu na zdraví, nižšia. Aby sme zistili, čo môže ľuďom ublížiť, veľakrát treba iba zdravý sedliacky rozum a chuť urobiť niečo aj nad rámec predpisov. Jeden z príkladov sme našli v divíznom závode Vysoké pece.

Úplne na začiatku bol postreh bezpečnostného technika Petra Vitkoviča. Upozornil na možné nebezpečenstvo pádu z krytu železového žľabu v odlievarni vysokej pece č. 2. Bežne zamestnanci na žľab nevystupujú, po jeho vrchnej časti, ktorá je vo výške približne 130 centimetrov, sa pohybujú najmä v čase opráv, keď potrebujú z krytu vyfúkať zvyškovú taveninu. Hoci doteraz pri tejto činnosti úraz nezaznamenali, istenie, ktoré chlapi používali, bolo z pohľadu bezpečnostného technika nedostatočné. Čo s tým? Riaditeľ divízneho závodu Vysoké pece Marek Jenčo, vedúci prevádzky Vysoké pece Dušan Petro, vedúci prevádzky Údržba Pavol Monček a manažér pre bezpečnosť a hygienu práce Branislav Dubéci dali hlavy dokopy a pustili sa do hľadania spôsobu ako odstrániť riziko pádu a zvýšiť pocit istoty zamestnancov pohybujúcich sa na železovom žľabe.

"Oceňujem zanietenie a nadšenie s akým sa pustili do riešenia problému," vraví riaditeľ pre bezpečnosť prvovýroby U. S. Steel Košice Tomáš Zagata. "Informácie zháňali na internete, v odbornej literatúre. Hádam treba vysvetliť, že v tomto konkrétnom prípade nebolo možné použiť bežný systém ukotvenia o pevnú konštrukciu. Pohybujúce sa žeriavy v hale by totiž mohli o zábradlie zavadiť. Preto tím hľadal iné spôsoby. Našim podmienkam najviac vyhovoval prenosný kotviaci bod. Ide o stĺp, ktorý je výnimočný svojou konštrukciou. Možno ho prenášať na rôzne miesta a teleskopicky vysúvať. Jedinou podmienkou inštalácie mobilného kotviaceho bodu je pevná pätka, do ktorej sa stĺp pripevní. Prvé štyri stĺpy sú už vo firme. Pričinil sa o to generálny manažér pre bezpečnosť a hygienu USSE Chris Petrouski, ktorý aktivitu vysokopeciarov podporil a mobilné kotviace body zakúpil. Podľa našich informácií sme prvou firmou na Slovensku, ktorá disponuje takýmto bezpečnostným zariadením."

Jeden stĺp nájdete v hale kardinálnych pravidiel ako učebnú pomôcku, ďalší v odlievarni vysokej pece č. 2 a zvyšné dva využijú v Teplej valcovni. Postupne by malo byť mobilných kotviacich bodov viac. Ako nás informoval riaditeľ Vysokých pecí Marek Jenčo, dva mobilné kotviace body plánujú kúpiť aj pre prevádzky vysokej pece č. 1 a č. 3. O ďalších šiestich uvažujú tiež v divíznom závode Teplá valcovňa., kde ich chcú využívať ako ochranu pred pádom do hĺbky najmä pri opravách výrobných zariadení.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...