Vyhľadávanie:

Prvý dojem neklamal

Prvý dojem neklamal

Prečo si vážime pomoc zo strany Nadácie U. S. Steel Košice

Tisícky projektov a verejnoprospešných aktivít v rôznych sférach života spoločnosti už v priebehu svojej existencie podporila Nadácia U. S. Steel Košice. Oslovili sme niektoré partnerské inštitúcie, ktorým podala pomocnú ruku, a opýtali sa, ako vnímajú spoluprácu s Nadáciou U. S. Steel Košice a akú konkrétnu podporu a pomoc z jej strany si najviac cenia. Odpovedá zástupkyňa riaditeľa Detského domova sv. Klementa Hofbauera v Podolínci Danka Štefková.

„Naša spolupráca s Nadáciou U. S. Steel Košice má už trinásťročnú históriu. V oblasti, kde sa nachádza náš detský domov, nie je až toľko spoločností, ktoré by mali chuť pomáhať. O to viac sme vďační za prejavený záujem zo strany Nadácie U. S. Steel Košice, vzdialenej od nás viac než sto kilometrov.

Na základe prvých stretnutí bol celý náš kolektív, vrátane detí, veľmi šťastný. Otvorenosť, srdečnosť, taká obyčajná ľudskosť. To bolo to, čo nás zaskočilo a zároveň oslovilo v dobe, kde sa nosí nezáujem. Teraz, keď je spolupráca zhutnená rokmi, môžeme povedať, že prvý dojem neklamal. Vtedy sme ani netušili, kam sa to celé posunie.

Už v prvom roku spolupráce nám nadácia finančne prispela na vybavenie stolárskej dielne. Neskôr sme vďaka jej podpore mohli nakúpiť vybavenie do chaty,  ako napríklad elektrocentrálu, motorové píly a mnohé iné veci. Nebyť jej, malotraktor ostane tiež len v našich snoch.     

Starostlivosť o deti s rôznymi zdravotnými obmedzeniami prináša určité úskalia.  Na to, aby sme mohli zabezpečiť deťom čo najlepšiu zdravotnú starostlivosť, potrebujeme vycestovať mimo mesta. Cestovať s chorými deťmi verejnými dopravnými prostriedkami nie je úplne komfortné. V roku 2011 sme začali uvažovať o kúpe vlastného osobného auta. Keď sme o tejto idei povedali vedeniu nadácie, bez váhania povedali - prispejeme. A tak využívame auto dodnes. Nielen na prepravu detí k lekárovi, ale aj na cesty súvisiace so športovými aktivitami, či na nákupy. Vďaka finančnej injekcii nadácie sme mohli vymeniť okná na celom detskom domove. A nie iba to. Podarilo sa nám zrekonštruovať odkúpený dom. Tak sme zabezpečili dočasné bývanie pre mladých dospelých. Tí sa aj po odchode z detského domova majú kam vrátiť. Počas Vianoc, počas dovoleniek v ich zamestnaniach, ale aj v prípade, že nenájdu správny smer.

Veľmi si vážime a ceníme príspevok nadácie na kúpu deväťmiestneho auta. Slúži nám vždy, keď cestujeme ako skupina na poznávacie, či oddychové výlety. Teraz, keď už máme dve autá, zdá sa nám, že v rámci logistiky nepoznáme žiadne obmedzenia.

Po celý čas spolupráce sa chuť hutníkov pomáhať prejavila niekoľkokrát. Deťom sme kúpili nové skrine, postele, sedacie súpravy, a tak im zútulnili ich bývanie.  Kúpou športových potrieb môžu deti rozvíjať svoje talenty a zmysluplne využívať voľný čas.

Aj vďaka podpore nadácie sa nám darilo a darí aj v prostredí detského domova vytvárať atmosféru radosti. Deti tak nebudú ochudobnené o nič z toho bohatstva, ktoré im ponúka svet. Môžu poznávať, cestovať, športovať, vzdelávať sa. Získajú podnety pre cestu vpred, do budúcnosti. Nemôžeme im vytvoriť plnohodnotné prostredie domova, no spoločne s Nadáciou U. S. Steel Košice sa o to aspoň snažíme. Ďakujeme.“

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...