Vyhľadávanie:

Prvým šiestim železiarom medaily Jána Kňazovického

Prvým šiestim železiarom medaily Jána Kňazovického

Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi ocenili najštedrejších

V predvečer Svetového dňa darcov krvi, ktorý si od roku 2004 pripomíname 14. júna, v deň narodenia Karla Landsteinera, nositeľa Nobelovej ceny za medicínu za objavenie troch krvných skupín A, B a O, ocenil Slovenský Červený kríž v stredu, 13. júna, v obradnej sieni MČ Košice-Staré mesto mnohonásobných bezpríspevkových darcov krvi. Na slávnosti, na ktorej tvorili už tradične početnú skupinu darcovia z U. S. Steel Košice, sa zúčastnil viceprimátor mesta Košice Marek Vargovčák, vedúci odboru zdravotníctva a krajský lekár KSK Jozef Sabo, poverená generálna manažérka U. S. Steel Košice pre pracovné vzťahy a motiváciu Adriana Mihálová, vedúca lekárka NTS, pracovisko Košice Jitka Mačalová, predsedníčka ÚzS SČK Košice-mesto Helena Turisová a riaditeľka ÚzS SČK Košice-mesto Lucia Cangárová.

Držiteľmi zlatých plakiet MUDr. Jana Janského, ktoré prináležia mužom za 40 odberov a ženám za 30 odberov krvi, sa v U. S. Steel Košice stali Magdaléna Gošaniová, Jozef Blišťan, Valter Červený, Slavomír Čikot, Jozef Demko, Miroslav Graf, Ladislav Haminda, Vladimír Jacko, Jaroslav Jančík, Ján Jusko, Marián Kmec, Miroslav Kurilla, Peter Majný, Pavel Roman, Jozef Török, Peter Trembuľák a Martin Trepáč.

Diamantové plakety J. Janského za 80 bezpríspevkových odberov odovzdali Milanovi Matijkovi a Vladimírovi Spišákovi. Za sto a viac bezpríspevkových odberov prevzali po prvý raz šiesti železiari Medailu Prof. MUDr. Jána Kňazovického. Najvyššie ocenenie Slovenského Červeného kríža pre bezpríspevkových darcov patrí od minulého týždňa Zdenkovi Kováčovi z divízneho závodu Studená valcovňa za 100 odberov, Jozefovi Mitaľovi z Vysokých pecí za 104 odberov, Júliusovi Oroszovi zo spoločnosti U. S. Steel Košice - Labortest, s.r.o., za 119 bezpríspevkových odberov, Františkovi Soľákovi z Energetiky za 110 odberov, Ladislavovi Suvákovi zo Studenej valcovne za 111 odberov a Jánovi Zádorožnému z rovnakého divízneho závodu za 109 odberov.

"Darcovstvu sa venujem 29 rokov," povedal L. Suvák "a pocit, že môžem niekomu pomôcť sa v mojom prípade rovná pocitu šťastia." Tridsaťštyri rokov pravidelne daruje krv F. Soľák. "Po prvý raz som sa s darcovstvom stretol na základnej vojenskej prezenčnej službe a vydržalo mi to dodnes." Nechýbal ani na nedávnej Hutníckej kvapke krvi v U. S. Steel Košice. Na odber prišiel rovno z nočnej zmeny medzi prvými, aby stihol promócie syna. S J. Oroszom sa na podujatiach Slovenského Červeného kríža stretávame už viac rokov. Pokiaľ ide o darcovstvo, nerád používa veľké slová. Aj tentoraz bol, pokiaľ ide o pocity, striedmy. "Slovami to ide ťažko. Že som užitočný, cítim, keď mi zavolajú z transfúzky a povedia: poď, treba niekomu pomôcť." Na časy, keď chodievali pravidelne s partiou spolupracovníkov darovať krv, si s trochou nostalgie spomenul J. Zádorožný. "Zostal som už len sám. Mnohí odišli do dôchodku a je po partii. Aj po spoločných posedeniach pri červenom vínku, ktoré sme si po odbere nenechali ujsť. Smiali sme sa, že koľko krvi nám odobrali, toľko musíme vrátiť..." Z. Kováč je "špecialistom" na krvné doštičky. "Pravidelným darcom som od roku 1980. Za tie roky sme si už so zdravotníkmi na košickej transfuziológii vybudovali veľmi dobré vzťahy. Aj mne sa už neraz stalo, že mi zatelefonovali, aby som prišiel, že ma súrne potrebujú. A tak som bol na odber už aj 25. decembra..."

"Vážime si našich darcov krvi a ceníme si, že takto šíria dobré meno spoločnosti. Majú podporu firmy. Spomeniem poskytovanie poukážok RelaxPass, ktoré môžu využiť na regeneráciu," uviedla na slávnosti A. Mihalová, poverená generálna manažérka U. S. Steel Košice pre pracovné vzťahy a motiváciu. "Blahoželám im k oceneniu a želám všetkým pevné zdravie a veľa dobrej krvi." Bezpríspevkové dobrovoľné darcovstvo je totiž, ako ukazujú skúsenosti zo sveta, základom pre bezpečnú krv, pretože predstavuje minimálne riziko potenciálnych infekcií, ktoré ohrozujú život.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...