Vyhľadávanie:

Radosť z pohybu na prvom mieste

Radosť z pohybu na prvom mieste

U. S. Steel Dance Cup sa páčil súťažiacim, aj publiku

U. S. Steel Dance Cup

Po prvýkrát sa v sobotu v telocvični Železničného učilišťa v Košiciach stretli mladí tanečníci moderných disco tancov z celého Slovenska v súťaži U. S. Steel Dance Cup Košice. Organizátori i účastníci vytvorili fantastickú atmosféru, ktorá nadchla aj početné publikum. Medzi divákmi bol tiež prezident U. S. Steel Košice Christopher Navetta s manželkou Phyllis a ďalší topmanažéri firmy.

"U. S. Steel Košice rada podporuje talentované deti a mladých ľudí," povedal prezident Navetta, keď otváral na večernom galakoncerte finálové súťaže v detskej, juniorskej i hlavnej - ženskej - kategórii. "Vidím, že energia, ktorú vydávate na parkete, je úžasná."

Do Košíc prišlo viac ako štyristo tanečníkov z dvadsiatich súborov. Jedenásťročná Katka Berová už tri roky tancuje v súbore Aura z Trenčína. "Súťaž je výborná," skonštatovala. "Páči sa mi najmä to, že tu v Košiciach obsahuje veľa nových vecí, ktoré doteraz v podobných súťažiach neboli - napríklad - Kolo nádeje, v ktorom, ak ste predtým nepostúpili do ďalšieho kola, máte šancu na opravu."

Z Aury z Trenčína prišiel na súťaž aj 22-ročný Vladislav Ševčík. Tancuje veľmi rád. Nie kvôli víťazstvám, ale len tak, pre radosť. "Ak tancujete radi, úspechy prídu sami od seba." Vie, o čom hovorí, má na konte niekoľko popredných umiestnení z majstrovstiev sveta i Európy. K tomuto umeniu ho pritiahla mama so sestrou, duše i zakladateľky trenčianskeho súboru moderných tancov.

Pod vedením len 18-ročnej Martiny Vazanovej, jednej z trénerok, na vystúpenie v súťaži neďaleko parketu čakala sedemčlenná skupina dievčat z Krupiny. Súbor vznikol pred osmimi rokmi. "Tancuje v ňom do osemdesiat detí z Krupiny, ale i okolitých obcí. Máme veľa detí z lazov, pre ktoré je tancovanie veľkou príležitosťou ako účelne vyplniť voľný čas." Vďaka tancu sa mladí tanečníci dostali aj do sveta, odkiaľ si už domov doniesli nejedno ocenenie.

Organizátorom U. S. Steel Dance Cup bola detská organizácia Frigo a tanečný súbor Speedy z Košíc. Martina Gašajová má síce len devätnásť rokov, ale už je jednou z dvoch choreografiek súboru. Speedy si ocenenia priniesol z Hannoveru, z Varšavy i ďalších súťaží. Martina však pohybové prvky nielen vymýšľa, ale aj sama realizuje v pohybe - stále totiž tancuje aj súťažne. "Tanec - to je aj veľa driny, trénujeme trikrát do týždňa, pred nejakou súťažou aj každý deň. Ak do tanca dávate srdce a radosť, potom prichádzajú aj výsledky." S priebehom košickej súťaže bola spokojná, nielen preto, že všetko išlo ako po masle, ale aj vďaka výsledkom - Speedy mal niekoľkonásobné zastúpenie vo finálovej súťaži. V tej zažiaril aj súbor Lentiky zo Žiliny, veď v každej finálovej kategórii súťažilo viacero jeho členiek a odnieslo si domov niekoľko ocenení.

Ak vám niekto bude tvrdiť, že Slováci sú drevení a nemajú zmysel pre pohyb, neverte mu. U. S. Steel Dance Cup potvrdil, že medzi deťmi, aj mládežou, máme veľa pohybovo nadaných talentov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...