Vyhľadávanie:

Raj pre futbalové talenty

Raj pre futbalové talenty

U. S. Steel Košice podporila výstavbu minifutbalového štadióna v Košiciach

Futbal
Prvými, ktorí na ostro vyskúšali umelý trávnik futbalového miništadióna, boli žiaci zo športových tried ZŠ Užhorodská a Požiarnická. V pozadí zástupcovia subjektov, ktoré sa na vybudovaní ihriska podieľali.

Pri športovo-zábavnom centre a detskom dopravnom ihrisku na Alejovej ulici otvorili v stredu uplynulého týždňa nový športový stánok pre najmladších futbalistov - žiakov základných škôl. Ide o minifutbalové ihrisko s umelým trávnikom a osvetlením o veľkosti 38 x 18 metrov. Tento miništadiónik bol postavený v rámci projektu UEFA s nákladom 32 tisíc eur.

V priebehu piatich rokov sa má na Slovensku postaviť 100 takýchto ihrísk. Zatiaľ sú postavené štyri, po Bratislave, Galante a Trnave je toto košické v poradí štvrté. Do konca tohto roka ich nórska firma postaví spolu štrnásť. Tri vo východoslovenskom regióne, a to v Giraltovciach, Stropkove a v Michalovciach. Slovenský futbalový zväz vyšiel s iniciatívou a navrhol projekt financovania týchto miništadiónov, ktorý sa u predstaviteľov UEFA stretol s pochopením. Okrem finančného 20-percentného vkladu UEFA, rovnakým dielom prispejú SFZ, ministerstvo školstva, miestna samospráva a reklamný partner.

V takomto zložení sa podieľalo všetkých päť subjektov aj na výstavbe ihriska v Košiciach. Myšlienku jeho výstavby sponzorsky podporila spoločnosť U. S. Steel Košice a ako v slávnostnom príhovore povedal viceprezident pre informačné technológie Peter S. Richardson, minifutbalové ihrisko by malo výhradne slúžiť futbalovej mládeži. Na otvorení ihriska v Košiciach sa okrem zástupcov miestnej samosprávy a sponzora zúčastnili aj poprední činovníci slovenského futbalu. Za Slovenský futbalový zväz bol prítomný jeho generálny sekretár Dušan Tittel, ktorý na margo projektu UEFA povedal:

"Tých sto multifunkčných ihrísk, ktoré máme v pláne v priebehu 5 rokov na Slovensku postaviť, má slúžiť predovšetkým pre našu futbalovú mládež. V minulosti chlapci hrávali futbal na školských ihriskách a rôznych iných voľných plochách, lenže v poslednej dobe sa nielen tie, ale aj veľké futbalové štadióny, z futbalovej mapy vytrácajú. Toto je prvý krok k tomu, aby naša mládež mala kde hrať futbal. Našou snahou je, aby sa tieto ihriská budovali tam, kde je o nich záujem. Musím však povedať, že záujem prekročil naše očakávania. Prihlásilo sa 140 obcí, miest a futbalových klubov, lenže nie každého budeme môcť uspokojiť. Tieto ihriská budú mať rozmery 33x18 metrov, teda o niečo kratšie, ako je ihrisko v Košiciach. Neboli by sme radi, keby sa využívalo na mestské súťaže dospelých, na tzv. miniligu vo futbale, ktorá sa vo viacerých našich mestách hráva na hádzanárskych ihriskách. Myslím si, že tento projekt sme dobre odštartovali, na budúci i každý ďalší rok by sme mali postaviť 30 takýchto ihrísk."

Futbalový stánok bude spravovať mestská časť Košice - Juh a ako sa vyjadril jej starosta Jaroslav Hlinka, ihrisko nebude vo Všešportovom areáli jediné. Smelé plány priblížil slovami: "V pláne máme vybudovať hneď vedľa ešte jedno ihrisko rovnakých rozmerov ako to prvé a o niekoľko metrov ďalej vybudujeme tretie, menšie ihrisko, na ktorom sa bude hrávať volejbal, tenis, nohejbal."

Krstným otcom prvého košického minifutbalového ihriska sa stal bývalý prvoligový hráč Slovana Bratislava a Jednoty Košice, reprezentant Július Kánassy, ktorý po prestrihnutí pásky slávnostným výkopom pred prvým turnajom žiakov otvoril športový stánok a odovzdal ho do užívania. Nový povrch umelého trávnika si potom vyskúšali štyri družstvá žiakov športových futbalových tried zo ZŠ Požiarnická a Užhorodská. Z turnaja vyšlo víťazne prvé družstvo ZŠ Užhorodská, ktorého kapitán prevzal z rúk generálneho sekretára SFZ Dušana Tittela cennú trofej.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...