Vyhľadávanie:

Relax a oddych. Zaslúžene!

Relax a oddych. Zaslúžene!

Hutníci si rekondičný pobyt v kúpeľoch Číž pochvaľujú

Pohoda, ticho, perfektný vzduch a teplé slnečné počasie. Bazény s toboganmi či vodnou stenou, ležadlá, slnečníky... Skrátka idyla. Akoby ste sa ocitli v inom svete. S trochou predstavivosti v prímorskom letovisku. Nemôžete prehliadnuť estetické prostredie a jeho čistotu. Vynikajúce miesto na oddych, relax. "Včera sme tu mali tridsaťdva stupňov. Poriadny hic. U nás je vždy o päť či šesť stupňov teplejšie než v Košiciach," konštatuje Milan Hlinka. Temer bezoblačné nebo dávalo tušiť, že inak tomu nebude ani v deň našej návštevy, na ktorú sme sa vybrali, aby sme zistili, ako sa darí našim hutníkom na rekondičnom pobyte...

SVETOVÝ UNIKÁT
Sme v Prírodných jódových kúpeľoch Číž, ktoré majú za sebou, ako sa dozvedáme od ich riaditeľa M. Hlinku, už viac ako storočnú históriu. Písať sa začala v roku 1862. Celkom náhodou. Na prvý z prameňov, ktoré, ako sa ukázalo, majú blahodárnu liečivú silu, tu narazili náhodou. Pri kopaní studne... Dali mu meno Hygiea. Prvý chemický rozbor vody odhalil, že sa v nej nachádza jód, ktorého výskyt je v minerálnych vodách zriedkavý. Dnes patria pramene medzi najvzácnejšie v Európe. Čížsku liečivú vodu bohatú na jód a bróm považujú odborníci za ojedinelý svetový unikát. Napokon, svedčia o tom viaceré medzinárodné certifikáty a uznania. Z nich najvzácnejšie sú certifikáty z výstavy v Bruseli z roku 1879 a svetovej výstavy v St. Luis v USA z roku 1904.

JÓD ORGANIZMU PROSPIEVA
Nedostatok jódu v organizme spôsobuje poruchy štítnej žľazy. Svojím priamym účinkom a prostredníctvom hormónov štítnej žľazy a metabolizmu tukov, cukrov a bielkovín znižuje koncentráciu cholesterolu, spomaľuje vznik arteriosklerózy, rozširuje cievy, zlepšuje prekrvenie, napomáha hojeniu rán, pôsobí protizápalovo, zmierňuje bolestivé opuchy, spomaľuje degeneratívne procesy chrbtice, má antiseptický a dezinfekčný účinok. Preto pobyt v kúpeľoch prospieva predovšetkým ľuďom s chorobami obehového a pohybového ústrojenstva, nervovými chorobami a chorobami z poruchy látkovej premeny a žliaz s vnútornou sekréciou. Jód sa do tela v priebehu kúpeľnej liečby dostáva kožnou cestou a sliznicami dýchacích ciest a tráviaceho ústrojenstva. Teda prostredníctvom vaňových kúpeľov, inhalácií a krenoterapie. To všetko, vrátane elektroliečby, plynového uhličitého kúpeľa, sauny a ďalších procedúr, absolvujú i košickí oceliari počas dvojtýždňového rekondičného pobytu.

ABY SA HUTNÍCI CÍTILI DOBRE
"Verím, že sa u nás cítia dobre a že sú spokojní," nechal sa počuť M. Hlinka. Dozvedáme sa, že najradšej, keďže počasie je pekné, sú pri bazénoch. A ako sme sa neskôr presvedčili, bolo tomu naozaj tak... "Možností ako stráviť voľný čas, najmä popoludní, po procedúrach, je podľa môjho názoru dosť. K dispozícii je telocvičňa, fitness centrum, biliard, golfový simulátor, požičovňa bicyklov, knižnica..." Liečebný komplex je vsadený do celoročne udržiavaného nádherného parku, ktorý zasa poskytuje príležitosť na prechádzky a oddych, areál ponúka aj jazdu na koníkoch - hipoterapiu. "Aby sa naši klienti lepšie navzájom spoznali, organizujeme rôzne športové turnaje i posedenia pri živej hudbe dvakrát do týždňa. Novinkou v tomto našom snažení je opekačka či spoločné posedenie pri dobrom guláši pod holým nebom. Chystáme sa na ňu práve dnes..."
A ubytovanie? Hutníci si ho pochvaľujú. Liečebné domy prešli v ostatnom čase dôkladnou rekonštrukciou. Izby sú dvojposteľové, ich súčasťou je oddelená obývacia časť a pochopiteľne samostatné sociálne zariadenie. Každý deň tu na nich čaká čerstvý čaj, káva či ovocie. K dispozícii je chladnička, televízor...

A TIE KÚPALISKÁ!
"Rekondičáci", s ktorými sme sa stretli v jedálni krátko pred poludním, boli spokojní. So stravou, ubytovaním, so službami. Až na jednu. "Chýba nám tu bankomat," zaznelo z pléna. Riaditeľ prisľúbil, že túto "chybičku krásy", na odstránení ktorej už pracujú, vyriešia v najbližšej budúcnosti. Vysokopeciar Jozef Mitaľ, kto by nepoznal turistického baróna, si pobyt v kúpeľoch nevedel vynachváliť. "Každý si tu nájde niečo, čomu sa môže vo voľnom čase venovať. Procedúry máme na deň tri až štyri, personál je ochotný... Onedlho odchádzam do dôchodku a tento pobyt je pre mňa, po štyridsiatich rokoch práce pre fabriku, ako šľahačka na čučoriedkach. Milo ma prekvapila hygiena a čistota, ktoré tu všade vládnu. V areáli kúpeľov, ale aj v ich ubytovacej časti..."
Spokojnosť netajil ani Ondrej Kočiš z Koksovne. "Super! Je tu parádne prostredie. A tie kúpaliská!" "Poviem to takto. Bol som už na štyroch rekondičných pobytoch, a to na rozličných miestach, ale tento hodnotím najvyššie," konštatoval Peter Surgent z Koksovne naznačujúc stupienky od najnižšieho po najvyšší. "Mnohí vravia: čo budeme taký dlhý čas na rekondičnom pobyte robiť? Moja odpoveď? Nič! Jednoducho nič!" povedal majúc na mysli fakt, že niektorí ľudia nevedia skrátka odpočívať, vypnúť, relaxovať. Žeriavnik Štefan Brovický z Teplej valcovne mu pritakal.

Blížil sa čas obeda. Hutníci sa chystali dať si niečo pod zub, na výber mali z piatich druhov jedál, čakalo na nich ešte posedenie pri dobrom guláši. Jedni sa vracali z procedúr, ďalší si krátili čas pri bowlingu či v izbách. Väčšina z vyše osemdesiatčlennej skupiny košických oceliarov však relaxovala pri bazénoch s priezračnou vodou. Chlapi z cépeerky i rudiska si skúšali "jazdu" na tobogane, ďalší rozohrávali vodné pólo. Iní len tak chytali bronz... Oddych, relax. Zaslúžia si ich.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...