Vyhľadávanie:

Repete možno už v marci

Repete možno už v marci

Premiéra projektu Plávajme Európou mala úspech

Rím, Varšava, Praha, Benátky, Londýn, Budapešť, Las Palmas... Ďaleko, blízko? Nuž, letecky ani nie. Ale skúste tam doplávať! Bezmála stovka hutníkov a Košičanov zdvihla pomyselnú rukavicu a pustila sa do boja. Každý sám so sebou. Zdolať stokrát 50-metrový bazén tam a späť nie je až také jednoduché. Ani po etapách. A to bola najkratšia vzdialenosť, ktorá ich od zvolenej destinácie delila. Preplávať bolo treba vo väčšine prípadov omnoho viac. A mali na to mesiac. Celý november...

Projekt Plávajme Európou z dielne Susan Lohrovej nesporne zaujal. Účastníkmi jeho premiéry boli mladí i tí skôr narodení. A aj keď sa nie každému, či už z časových alebo iných dôvodov, podarilo dostať do jedného zo 16 miest starého kontinentu, predsa len urobil niečo pre seba, pre svoje zdravie... A v nejednom prípade i začal pravidelne športovať.

"Chcel by som sa osobne poďakovať pani Lohrovej a predstaviteľom U. S. Steel Košice, že prišli s takouto zaujímavou myšlienkou, že urobili niečo dobré pre našich obyvateľov, predovšetkým z hľadiska ich zdravia," konštatoval na stretnutí s novinármi pri príležitosti vyhodnotenia projektu, spojeného so žrebovaním o knižné ceny a víkendový pobyt v Prahe, starosta Mestskej časti Košice-Staré mesto Ľubomír Grega. Priznal, že on sám sa akosi nevedel odhodlať na "cestu po vode" do žiadnej destinácie. Do projektu sa napokon predsa len zapojil, a to v jeho druhej polovici, 19. novembra. A doplával do Varšavy, čo predstavuje 150 krát päťdesiatmetrovým bazénom tam a späť. Nezabudol pochváliť a vyzdvihnúť odhodlanie dvoch senioriek z klubu dôchodcov, Elmíry Scirankovej a Ľubice Lokšovej. Prvá doplávala do Berlína, druhá do Budapešti. "Chceme v našej mestskej časti v tomto projekte pokračovať, dokonca plánujeme vyčleniť na tento účel finančné prostriedky, aby sme Staromešťanov, ktorí doplávajú do najvzdialenejších miest Európskej únie, vedeli motivovať a oceniť. Mňa osobne plávanie ´chytilo´ a myslím si, že i ostatných účastníkov."

Spokojnosť s priebehom projektu neskrývala ani S. Lohrová. Pláva pravidelne tri až štyrikrát do týždňa. Na začiatku akcie si zvolila Londýn, po jeho dosiahnutí pokračovala ďalej, do Dublinu. "Som rada, že sa nám to podarilo, že všetko prebehlo ako malo, že sa ľudia do programu zapojili." Do projektu, na vyhodnotení ktorého sa zúčastnila aj jeho aktívna aktérka, manželka viceprezidenta pre riadenie externých služieb a vzťahov Mária Kiraľvargová, mimochodom doplávala do Viedne, sa zapojilo 92 ľudí. Z nich 62 svoj cieľ dosiahlo.

Niekoľkonásobný majster sveta a Európy, dnes 83-ročný Jaroslav Hollý síce oficiálnu registráciu kvôli pobytu v zahraničí nestihol, no príležitosť zapojiť sa do projektu si nenechal ujsť. "Plávam a žijem športovo celý svoj život," zdôveril sa krátko. Prezradil tiež, že jeho špecialitou je motýlik, že má doma na stene 300 medailí z majstrovstiev sveta i Európy. "Športu ďakujem za to, že sa v 83 rokoch ešte chystám na ďalšie súťaže."

Ešte pred žrebovaním výhercov prevzal Ľ. Grega od zástupcov U. S. Steel Košice symbolický šek na 90 tisíc korún. Poslúžia na nákup prístrojov a vecí, ktoré pomôžu skvalitniť podmienky bezpečného športovania v mestskej krytej plavárni.

A komu prialo šťastie pri žrebovaní, ktorého sa chopili S. Lohrová, M. Kiraľvargová a Ľ. Grega? Hodnotné knihy o destináciách, do ktorých sa rozhodli pred vyše mesiacom plávať, získali: Kristína Brezová (Budapešť), Ladislav Botlík (Viedeň), Andrej Tarnóczy (Londýn), Ján Giba (Atény), Michal Dolhomut (Las Palmas), Štefan Olšavský (Rím), Rastislav Rusič (Brusel), Tichomír Badanič (Praha), Adriena Tencerová (Benátky), Peter Kmeť (Amsterdam) a Mikuláš Bugis (Berlín). Na dvojdňový letecký zájazd do Prahy sa môže tešiť Adriena Tencerová. Výhercovia z radov hutníkov si môžu ceny prevziať v budove Vonkajších vzťahov od 8.00 do 15.00 každý pracovný deň, Košičania v Miestnom úrade MČ Košice-Staré mesto. Repete možno už v marci.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...