Vyhľadávanie:

Roboty bude dosť, odmenou úsmev detí

Roboty bude dosť, odmenou úsmev detí

V Autistickom centre Rubikon sa na dobrovoľníkov už veľmi tešia

"Už sa na vás všetkých veľmi tešíme," netajila radosť z blížiacej sa brigády v Autistickom centre Rubikon, sídliacom v budove niekdajšej základnej školy v Myslave, jeho riaditeľka, Anna Uchnárová. Bude to už po druhýkrát, čo si dobrovoľníci z radov košických oceliarov vyhrnú rukávy a pomôžu skrášliť okolie centra. Vlani, spolu so študentmi, účastníkmi Štipendijného programu U. S. Steel Košice, ale i "domácimi" a rodičmi detí nainštalovali bezpečnostné mreže na okná, zlikvidovali staré a nepotrebné oceľové konštrukcie, natierali okná a pripravili aj priestor pre budúce ihrisko, ktoré dnes začína pomaly nadobúdať konkrétnu a reálnu podobu. Aj na jeho dokončení budú v sobotu 18. júna dobrovoľníci pracovať.

"Areál ihriska, kde sa budú môcť naše deti vyšantiť a rozvíjať aj po telesnej stránke, plánujeme oplotiť, pripraviť základy na pieskovisko, na chodníky ihriska osadiť zámkovú dlažbu. Šikovné ruky sa nám určite zídu i pri inštalovaní striešky nad chodníkom spájajúcim prístavok s hlavnou budovou, či pri natieraní niekoľko desiatok metrov dlhého plotu, ktoré oddeľuje naše centrum od hlavnej cestnej komunikácie. Na nový náter čaká aj niekoľko okien v hlavnej budove a ak nám zvýši čas, radi by sme začali s opravou vstupnej brány a priľahlého oplotenia," načrtáva sobotňajší program riaditeľka.

Autistické centrum Rubikon, jediné svojho druhu na východnom Slovensku, vzniklo pred necelými štyrmi rokmi na podnet rodičov detí s autizmom. Jeho cieľom je zabezpečenie celoživotnej starostlivosti o ľudí s touto diagnózou a poskytovanie služieb ich rodinám. Anna Uchnárová vraví, že príčina vzniku autizmu zatiaľ nie je jednoznačná a neexistuje ani liečba, ktorá by túto celoživotnú poruchu vyliečila. "Veľa sa však dá dosiahnuť špeciálnym odborným prístupom, vzdelávaním a terapiou. Aj preto je činnosť nášho centra zameraná na sociálnu, vzdelávaciu a zdravotnú starostlivosť o autistov." V materskej, základnej a praktickej škole poskytujú vyše päťdesiatim deťom okrem vzdelávania aj ergoterapiu, hippoterapiu, canisterapiu, logopedickú starostlivosť a rôzne záujmové aktivity. A tiež poradenskú, konzultačnú, lektorskú činnosť. "Spolupracujeme tiež s lekármi tých medicínskych odborov, ktoré s diagnózou autizmu súvisia," dodala Anna Uchnárová.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...