Vyhľadávanie:

Roboty je tu stále dosť

Roboty je tu stále dosť

Pracovité ruky košických oceliarov privítajú aj v útulku pre zvieratá

Areálom útulku pre opustené zvieratá, vedľa cesty medzi Ludvikovým Dvorom a Haniskou, sa rozliehal štekot psíkov najrozličnejších plemien. Čistokrvných i pouličnej zmesi, malého i väčšieho vzrastu. Na sporáku pod holým nebom im dobrovoľníci z Únie vzájomnej pomoci ľudí a psov pripravovali niečo pod zub. Vôňa šíriaca sa okolím z obrovského hrnca ich veselé vyčíňanie a nekonečné vyskakovanie vo výbehu ešte znásobovala.

"Pre našich psíkov pripravujeme teplú stravu denne," podotkla akoby mimochodom Romana Šerferová. "Snažíme sa, aby bola vyvážená, často pozostáva z mäsa s ryžou alebo cestovinami." Záleží na financiách. A tých je málo. Útulok "žije" z darov sponzorov a dvoch percent z daní, ktoré na účet únie posielajú fyzické i právnické osoby. A jeho prevádzka niečo stojí.

Veľmi radi tu preto privítajú aj rôznu materiálnu pomoc. Zídu sa hobliny, ktoré používajú na suchú podstielku v kotercoch, dosky na ich opravu, zdravotnícky materiál, dezinfekčné prostriedky či stavebný materiál na výstavbu strediska s novým útulkom s kapacitou 250 zvierat. Tá súčasná už totiž nestačí. Vďaka nezodpovedným chovateľom a majiteľom je neustále preplnený. Dnes v ňom nachádza útočisko 120 psíkov. Riešením je projekt výstavby Strediska vzájomnej pomoci ľudí a psov, ktorý bude obsahovať výcvikový priestor pre širokú verejnosť, priestory pre animalterapiu, osvetovú farmu domácich zvierat a hlavne útulok pre psov a mačky. Vo výstavbe sú prvé koterce, mačacie pavilóny, realizovali už rozvod elektrickej energie i pitnej vody, kanalizáciu, žumpy.

Vlani priložili ruky k dielu aj dobrovoľníci z radov košických oceliarov. V rámci projektu Naše Košice omietli jednu z troch budov, ktorá má slúžiť na administratívne účely a klubovú činnosť, vyčistili jej interiér, upravili okolie, osadzovali pletivo...Ich pracovité ruky sa zídu aj počas tohtoročných dobrovoľníckych dní.

"Roboty je tu stále dosť, preto sme vďační za každú pomoc," konštatuje Romana. "Plánujeme oplotiť areál budúceho strediska, predtým však treba vykopať jamy a do betónu v nich osadiť vodiace tyče. Ide asi o štyristo metrový úsek..." Do poriadku chcú dať aj ďalšiu z ošarpaných budov, ktorá by mala v budúcnosti slúžiť ako veterinárna ambulancia. "Treba ju omietnuť, v jej interiéri odstrániť pôvodnú omietku a vypratať." Na dobrovoľníkov ochotných pomôcť čakajú aj úpravy okolia, ošetrenie stromov a orezávanie krovín. Stačia pracovné rukavice, ochranné okuliare, z pracovného náradia kladivá na osekávanie omietky a tiež rúška, ktorá vás ochráni a pred prachom. Ak sa rozhodnete prísť a nezaťaží vás to, doneste so sebou trebárs suchý chlieb, nejaké cestoviny či ryžu alebo ich pošlite po svojich kolegoch. Poslúžia na prípravu dobrého "sústa" pre psov...

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...