KONTAKT  |    _eng _sk

Rodina hutníkov sa opäť rozrástla
           



Pridané: 14.12.2016
Autor: Dušan ORÁČ
Kategória: Sekcie správ

Uskutočnila sa tradičná slávnosť Šachťák 2016

Aj tohto roku usporiadali hutníci tradičnú slávnosť Šachťák, ktorá sa konala v priestoroch Spoločenského pavilónu v Košiciach 24. novembra 2016. Podujatie nadväzuje na tradície vzniknuté pri založení prvej Banskej akadémie v Banskej Štiavnici v roku 1762, pri ktorom cisárovná Mária Terézia vydala nariadenie pre praktickú výučbu baníctva a hutníctva.

Šachťák je slávnosť, na ktorej sú podľa tradičných banskoštiavnických manuálov majstrami cechu hutníckeho prijímaní do stavu hutníckeho študenti prvého ročníka, a to skokom cez kožu. Celý ceremoniál riadi Slávne vysoké a neomylné prezídium za spoluúčasti čestného prezídia a adlátov, menovaných pre tento slávnostný akt. Do čestného prezídia aj tento rok zasadol rektor Technickej univerzity v Košiciach Stanislav Kmeť, ďalší členovia akademickej obce, hostia a aj významní predstavitelia slovenského hutníckeho priemyslu Elena Petrášková z U. S. Steel Košice, Ľudovít Parilák zo Železiarní Podbrezová, Milan Veselý z firmy Slovalco a Peter Magvaši zo spoločnosti CEIT.

Proces cechovania je neodmysliteľne spojený aj s kladením otázok, ktorých odpovede sú nevyhnutné pre ďalší hutnícky život. Fukso je za vyjadrenie životného kréda je odmenený božským nápojom, alebo potrestaný inými nápojmi, najčastejšie v podobe slanej vody v kombinácii napríklad s mliekom. Zavŕšením aktu prijímania fuksa do cechu hutníckeho je jeho skok cez hutnícku kožu a podpis do historického „grundbuchu“ Alma mater.

Máme za sebou úspešne ďalší ročník a poďakovanie patrí všetkým sponzorom a študentom, ktorí sa podieľali na jeho organizovaní.

Zdar Boh!

Empty

ODPORÚČAME

21.07.2022
Nedostali ste sa na EXPO do Dubaja? Nevadí, technologické novinky uvidíte aj na FSD.
21.06.2022
Skrášlený útulok vďaka milovníkom zvierat

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...