Vyhľadávanie:

"Rozvíjame sa, aby sme zvýšili efektivitu a ziskovosť"

"Rozvíjame sa, aby sme zvýšili efektivitu a ziskovosť"

Generálny manažér projektu ERP John A. Rose v rozhovore pre Oceľ východu

Začiatkom tohto týždňa prišiel z Pittsburghu do Košíc tím konzultantov a manažérov korporácie U. S. Steel, ktorý oboznamuje špecialistov z európskych prevádzok korporácie s ERP programom. Podrobnosti projektu ERP priblížil v rozhovore pre Oceľ východu generálny manažér projektu ERP John A. Rose.

· Môžete nám predstaviť základný rozsah a dosah projektu ERP? Čo znamená ERP?
- ERP znamená Plánovanie firemných zdrojov. Máme schválený a vyhradený kapitál, ktorý nám zabezpečí postup až do prvého štvrťroku 2009. V severnej Amerike je ťažisko projektu v obchodnom plánovaní a plnení objednávok. Časť projektu, týkajúcu sa obchodného plánovania, uplatníme v krátkom čase v severoamerických závodoch. Časť plnenia objednávok navrhneme a pripravíme, ale ešte nezavedieme. Tu v Európe sa pozornosť sústreďuje na financie, účtovníctvo, nákup, časť ľudských zdrojov, dane a bezpečnosť v kontrole. Tieto aspekty budeme navrhovať globálne, pričom sme v štádiu zhromažďovania ďalších lokálnych požiadaviek pre malé projekty na Slovensku a v Srbsku. Toto obdobie potrvá asi tri mesiace, kým nesplníme všetky požiadavky a nezahrnieme ich do programu. Očakávame, že v Srbsku budeme tieto funkcie realizovať v máji 2008.

· Čo predchádzalo rozhodnutiu o ERP v Pittsburghu? Prečo potrebujeme tento program?
- Spoločnosť U. S. Steel zaznamenala v posledných rokoch značný rast, v rámci ktorého registrujeme prírastky. V Európe - na Slovensku a v Srbsku, sú to zariadenia, v severnej Amerike akvizícia National Steel a nedávna akvizícia Lone Star Steel. Keď sa pozrieme na tieto zariadenia ako na formálne oddelené spoločnosti, mali sme rôzne varianty ako viesť podnik. Rozvíjame sa, aby sme zvýšili efektivitu a ziskovosť. ERP program sme navrhli preto, aby sme dosiahli synergiu, spoločné znaky a veci, ktoré môžeme štandardizovať v rámci Európy, ako aj v rámci severnej Ameriky kvôli zvýšeniu efektivity a ziskovosti.

· K čomu došlo v amerických závodoch v dôsledku tohto projektu?
- V severnej Amerike dozeráme na mnohých miestach USA na viaceré zariadenia. Máme príležitosť zlepšiť obchodné plánovanie z úrovne korporačnej perspektívy, ako aj zo závodnej perspektívy. Napríklad, pri akvizícii Lone Star Steel sme mali príležitosť prevážať materiál z našich zariadení v U. S. Steel do Lone Star Steel, aby nemusela kupovať oceľ z iných firiem. Vytvoríme naše zásoby tak, aby sme boli schopní v budúcnosti uspokojiť naše závody. Snažíme sa tiež preniesť produkt z jedného nášho zariadenia do druhého, aby sme zvýšili efektivitu výroby pre automobilový priemysel, pre priemysel plochých valcovaných výrobkov alebo pre výrobu zásobníkov a stavebníctvo.

· A ako pokračujete s ERP programom na Slovensku?
- Veľmi dobre a ako som pred chvíľou naznačil, sme v bode, kedy sa sústredíme na splnenie miestnych požiadaviek, špecifických pre Slovensko. Globálny dizajn pre financie, účtovníctvo, nákup a ľudské zdroje sme dokončili. Teraz musíme nájsť tie špecifiká, ktoré bude slovenská vláda, a vy všetci, potrebovať pre riadenie nášho obchodu tu tak, aby sme ich mohli skĺbiť s globálnym dizajnom a kompletne navrhnúť pre všetko, čo sa na Slovensku vyžaduje.

· Kto je členom tímu zaoberajúceho sa ERP programom?
- Tím má mnoho členov. Samozrejme, máme tu zopár lídrov zo severnej Ameriky, zopár zo Slovenska, napríklad Jozef Harakaľ, Mária Krúpová a Ivo Cipka, zo Srbska je to Gordana Nikolic... Snažíme sa dať dokopy ľudí zo všetkých významných lokalít a spojiť ich do jedného tímu tak, aby sme dosiahli jasné porozumenie v rámci celého podniku.

· Ako dlho plánujete zostať na Slovensku alebo v Európe?
- Budeme tu počas nasledujúcich troch mesiacov. Budeme získavať informácie ohľadom miestnych požiadaviek. To nám potrvá do konca októbra. V novembri máme v pláne realizáciu návrhov, aby sme otestovali globálne a miestne požiadavky, ktoré je nutné splniť. V tomto štádiu projektu teda budeme nasledujúce tri či štyri mesiace vykonávať rôzne aktivity. V budúcnosti budeme mať na Slovensku a v Srbsku ďalšie tímy, ktoré budú zariaďovať rôzne aspekty projektu. Takže realizáciu návrhov a vzdelávací proces otestujeme ešte skôr, než zavedieme ERP v Srbsku.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...