Vyhľadávanie:

S Trenčínom už medzi novými mantinelmi

S Trenčínom už medzi novými mantinelmi

Obnova Steel arény pred majstrovstvami sveta pokračuje

Košická Steel aréna prechádza modernizáciou. Súvisí s hokejovým šampionátom 2019, ktorý bude od 10. do 26. mája v Bratislave a Košiciach, ale proces modernizácie je nevyhnutný aj pre celé ďalšie fungovanie arény. Zápasy A-skupiny tohtoročných majstrovstiev sveta v hokeji sa odohrajú v Košiciach, fanúšikovia budú mimoriadne zvedaví na hru slovenského mužstva, ale aj Dánska, Fínska, Francúzska, Kanady, Nemecka, USA a Veľkej Británie.

V súvislosti s prípravou majstrovstiev sveta sa v Steel aréne robia viaceré úpravy, pribudnú aj technologické novinky. Fanúšikovia už pri najbližšom tipsportligovom zápase HC Košice - HK Dukla Trenčín 15. februára uvidia nové mantinely. V porovnaní so starými, ktoré mali 122 cm, sú nižšie (107 cm), rozdiel vyrovnajú vyššie plexisklá, ktoré budú aj bezpečnejšie. Za bránkou majú výšku 250 a po stranách 200 centimetrov Podľa požiadaviek IIHF už to nie sú liate olovené sklá, ale kalené plexisklá, ktoré by sa nemali rozbíjať. Rozmery ľadovej plochy sa nezmenia, ostávajú 60 na 30 metrov. „Mantinely musia spĺňať rôzne predpisy, najmä bezpečnostné. Nejde však iba o samotnú montáž mantinelov a plexiskiel, ale celého príslušenstva - nových sietí za bránkou, hliníkových profilov, striedačiek, trestných lavíc, korčuliarskej gumy na striedačkách a trestných laviciach. Vynovený bude aj priestor pre časomieru, ktorý má byť o niečo väčší,“ prezradil pre hokej.sk generálny manažér Steel Arény Igor Havrila.

V marci a apríli čaká arénu aj výmena všetkých 136 svetelných zdrojov, aby dosahovali potrebnú svietivosť. Vymenená bola chladiaca jednotka, v trafostanici je nainštalovaná výkonná klimatizácia, ktorá by mala zvládnuť aj vyššie vonkajšie teploty. Do šatní a na chodby pribudli nové kamery, ukončená je kompletná rekonštrukcia svetelno-zvukovej réžie, výmenu má za sebou aj spodný prstenec na informačnej kocke. O úpravu ľadu sa bude starať nová moderná rolba, ktorá spĺňa najvyššie kritériá. Má silnejšiu batériu, vďaka ktorej na jedno nabitie upraví ľad až 23-krát, tichší chod a automatické dávkovanie vody.  

„Primárne ide o zmodernizovanie Steel arény pre účely hokejového šampionátu, rozsiahle práce by však boli v najbližších rokoch aj tak nevyhnutné. Je to pre nás aj začiatok procesu modernizácie Steel arény. Tá si v období najbližších troch rokov vyžiada vysoké finančné čiastky. Bude to však nevyhnutné,“ poznamenal Igor Havrila, ktorý vyzdvihol podporu Košického samosprávneho kraja i našej  spoločnosti. Očakáva aj podporu mesta Košice, ktoré ma podiel v združení a arénu podporilo aj pri majstrovstvách sveta v roku 2011.

Do majstrovstiev sveta bude pripravený aj priľahlý hotel, ktorého rekonštrukcia trvala niekoľko rokov. V jeho priestoroch bude akreditačné stredisko, združovanie dobrovoľníkov, stravovanie, riadenie transportu a kancelárie IIHF.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...