Vyhľadávanie:

Sahajda dobehol prvý po siedmich bežcoch z Kene a Etiópie

Sahajda dobehol prvý po siedmich bežcoch z Kene a Etiópie

95. ročník najstaršieho maratónu na európskom kontinente s prekonaným ženským rekordom

Víťazom 95. ročníka Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach sa stal Keňan Raymond Choge časom 2:08:11 h, čo je siedmy najlepší výkon v histórii košického vytrvalostného behu. V ženskej kategórii utvorila nový traťový rekord Keňanka Miliam Ebongonová. Výkonom 2:27:16 h o 18 sekúnd vylepšila doterajšie maximum krajanky Sheily Jerotichovej z vlaňajška (2:27:34). Tá skončila druhá.

Najlepší Slovák Tibor Sahajda dobehol na ôsmom mieste po skupinke siedmich Keňanov a Etiópčanov a dosiahol čas 2:15:59 h, čo je piaty najlepší slovenský výkon v histórii MMM. Napriek zdravotným problémom si ním vytvoril kariérne maximum. Necelých 9 minút po ňom dobehol do cieľa druhý Slovák Jozef Urban (TJ Obal Servis).

Košické ulice videli skvelý záverečný súboj. Vďaka rýchlemu finišu Raymond Choge asi 200 m pred cieľom výrazne zrýchlil a ušiel etiópskemu partnerovi Aychewovi Dessiemu (2:08:15), s ktorým od 39. kilometra tvoril dvojicu na čele pretekov. Tretí skončil Etiópčan Shumet Mengistu (2:08:50), štvrtý obhajca vlaňajšieho venca víťazov Reuben Kerio z Kene (2:09:23). Medzi ženami sa chystala víťazstvo obhájiť Keňanka Sheila Jerotichová. Jej krajanka Miliam Ebongonová však išla za titulom jednoznačne, aj vďaka vodičovi, ktorý pôvodne viedol Sheilu.

NAJLEPŠÍ SLOVÁK Z RASLAVÍC

Tisícky divákov v centre Košíc tlieskali vynikajúcemu výkonu Tibora Sahajdu, ktorý si vybojoval aj titul majstra republiky v maratóne a výrazne si zlepšil osobný rekord. Rodák z Raslavíc v cieli nechcel svojmu výkonu veriť. „Neviem či snívam, alebo to už je realita. Ďakujem všetkým, ktorí mi pomohli, vrátane zdravotníkov, ktorí ma dali dokopy, keďže som mal posledné tri dni nádchu. Vďaka patrí aj môjmu vodičovi, ktorý to zvládol veľmi profesionálne, podržal ma, klobúk dolu pred ním. Tvrdo som trénoval a som šťastný z toho, čo som dokázal,” povedal dojatý Sahajda v priamom prenose RTVS.

Jozef Urban dobehol do cieľa na deviatom mieste necelých deväť minút po Sahajdovi (2:24:46). Nepodarilo sa mu zlepšiť osobné maximum (2:21:51), no o to viac ďakoval divákom, ktorí mu pomohli v krízových chvíľach medzi 35. až 37. kilometrom, keď uvažoval, že súboj vzdá.

Na polmaratónskej trati boli najrýchlejší Čech Jiří Petr (1:10:59 h.), ktorý obhájil vlaňajšie prvenstvo. Na druhom mieste dobehol jeho krajan Radim Picek a najlepší spomedzi Slovákov bol na treťom mieste Patrik Vyšňovský z klubu MBO Strážske. Podobne ženská časť polmaratónu mala rovnakú víťazku ako vlani. Slovenka Veroníka Zrastáková, zverenka Marcela Matanina, zvíťazila výkonom 1:19:51 h. pred krajankami Kristínou Néč Lapinovou a Silviou Valovou.

Na 95. ročník najstaršieho európskeho maratónskeho behu sa do deviatich súťaží prihlásilo rekordných 13 848 bežcov. Už tradične najviac do polmaratónu – 4642, na celú trať si trúflo 2062 vytrvalcov. V súťaži štafiet a firemných behov sa registrovalo 1048 pretekárov, na inline trati 322 žien a mužov, 24 handbikerov a vozíčkarov. Tradičný U.S.Steel Family Run – Minimaratón bol limitovaný počtom štyritisíc bežcov všetkých vekových kategórií.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...