Vyhľadávanie:

Slávnostné otvorenie letnej stáže

Slávnostné otvorenie letnej stáže

Nie je nič lepšie, než získať skúsenosti priamo v praxi

Nasledujúce dva mesiace budeme stretávať v podniku o 34 mladých ľudí viac. Sú to študenti vysokých škôl, ktorí sa prihlásili do programu Letnej stáže. Slávnostné otvorenie sa uskutočnilo 7. júla za účasti prezidenta Jamesa Bruna, viceprezidenta pre ľudské zdroje a transformáciu Karla Kocsisa a riaditeľa vonkajších vzťahov Jána Baču. „Spoločnosť U. S. Steel Košice organizuje program s cieľom spoznať vás ako potenciálnu pracovnú silu, overiť si vedomosti a zručnosti, ktoré ste sa naučili v škole a poskytnúť vám priestor pre získanie praktických skúseností, ako aj nových vedomostí a zručností nad rámec učebných osnov,“ prihovoril sa v úvode študentom Ľubomír Gromoš, vedúci oddelenia Nábor a  výber. Tri dni v týždni sa budú študenti zapájať do pracovného procesu na vybraných odborných úsekoch, dva dni potom venovať svojmu osobnému rozvoju na školeniach komunikačných a  ďalších mäkkých zručností. Najviac, 13 študentov, je zaradených na administratívnych úsekoch nákupu, predaja, BOZP, vonkajších vzťahov či ľudských zdrojov, sedem bude pracovať na IT, šesť vo výrobe a ďalších osem pri podpore výroby. Viacerí zo študentov pritom nie sú v USSK po prvýkrát, keďže počas roka absolvovali aj celoročnú prax. Ešte predtým, ako sa študentom prihovoril prezident spoločnosti, sa všetci postupne predstavili, počnúc Michaelou Kocanovou, ktorá stážuje na predaji až po Jakuba Šándora, ktorý ako energetik bude stážovať v teplárni. Väčšina zo študentov sa prihlásila na letnú stáž s cieľom získať praktické skúsenosti v oblasti, ktorú študujú. Na predaji bude stážovať aj Michaela Gulišová, ktorá študuje biznis manažment na Ekonomickej univerzite v Prahe  „Budúci rok si chcem zvoliť práve špecializáciu Predaj a so skúsenosťami z U. S. Steel určite zahviezdim,“ povedala s úsmevom. Samuel Migas nadobudol praktické skúsenosti v IT firme a teraz by to rád videl z  druhej strany, z hľadiska zadávateľa, používateľa. „Rád sa budem podieľať na automatizácii výrobných procesov,“ predstavil svoj plán. Lukáš Koniar stážuje v zušľachťovniach. „Tu pracujem aj na diplomovej práci a je to aj potenciálne miesto, kde by som sa mohol v budúcnosti zamestnať.“ Patrik Fedorko je študentom Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie TUKE a hoci USSK už pozná z celoročnej praxe, skúsenosti chce nadobúdať aj počas leta. „U. S. Steel je kolos a ja sa chcem učiť od najlepších,“ myslí si Miroslav Borovský, ktorý takisto strávi dva mesiace pri plnení úloh vo výrobe. „Je určite lepšie stážovať v U. S. Steel, ako vysedávať celé leto doma,“ stručne to zrejme za viacerých študentov zhrnula Aneta Gladičová, ktorá bude na Environmente.

Prezident James Bruno vo svojom príhovore zdôraznil, že je dôležité, aby sa študenti podieľali na plnení úloh, ktoré sú pre nich zaujímavé. „Inak by to bolo plytvanie tak naším, ako aj vaším časom. Chceme, aby ste robili niečo, čo vás baví a kde viete prispieť svojimi znalosťami, nápadmi. Ak vidíte príležitosť niečo povedať, povedzte to!“ vyzval študentov prezident a zároveň im ponúkol možnosť dohodnúť si s ním pracovný obed, kde môžu ďalej diskutovať o podnikaní v oceliarstve. „Som milo prekvapený, koľko mladých žien sa prihlásilo na stáž. Áno, napriek všeobecne prevládajúcemu názoru, že výroba železa a ocele je mužská záležitosť, v oceliarstve je veľa príležitostí aj pre ženy. Len v mojom priamo podriadenom tíme je asi 40 % žien a odvádzajú výbornú prácu,“ dodal prezident Bruno a pustil sa do odpovedania otázok z pléna.

Michaelu Gulišovú zaujímalo, kde vidí prezident túto firmu o také tri roky, keďže tu pracujú viacerí z jej rodiny a táto otázka zaujíma všetkých. Jim Bruno trpezlivo vysvetľoval cyklickosť podnikania v priemysle, štátom podporovanú výrobnú nadkapacitu Číny a neférové importy, ambiciózne ciele EÚ v dekarbonizácii, avšak zatiaľ bez rozumnej cesty pre ťažký priemysel. „Upokojte svojich príbuzných, určite aj túto krízu prekonáme a budeme tu aj ďalších dvadsať rokov. Chcem však zdôrazniť, že U. S. Steel má pevné hodnoty, buduje kultúru starostlivosti a preto aj keď znižujeme počty zamestnancov, je to na báze dobrovoľných odchodov po dohode a so štedrým odstupným.“

Zamestnanosť zaujímala aj Lukáša Koniara. „Neznamená automatizácia v priemysle aj to, že ešte viac ľudí bude musieť odísť? pýtal sa. Prezident potvrdil, že modernizácia umožňuje vyrábať viac ocele s menším počtom zamestnancov a že našimi dvomi poslednými programami dobrovoľných odchodov sme sa dostali v počte zamestnancov bližšie k našim konkurentom. „Podnikanie musí byť konkurencieschopné s výrobcami v okolitých krajinách a ak chceme investovať do modernizácie výroby a ochrany životného prostredia, musíme si na to najskôr zarobiť,“ odpovedal aj na otázku Kristíny Puskásovej o kritike ministra hospodárstva Richarda Sulíka kvôli dodávkam pre automobilky v zahraničí, nie na Slovensku. Prezident zároveň potvrdil, že minister Sulík má veľmi dobrú predstavu o tom, ako by malo hospodárstvo na Slovensku fungovať a má aj veľa dobrých nápadov, ako pomôcť podnikom. Vedú spolu konštruktívny dialóg a informoval ho aj o tom, že počas uplynulých dvadsiatich rokov tu spoločnosť USSK investovala 2 miliardy USD a v priebehu ďalších desiatich plánuje investovať 1,5 miliardy. „U. S. Steel je ako veľký živý organizmus, neustále zmeny prinášajú prirodzený kontinuálny vývoj a pre vás je to príležitosť byť súčasťou takejto životaschopnej firmy,“ povzbudil ambície vysokoškolských študentov prezident Bruno.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...