Vyhľadávanie:

Sme TU pre deti

Sme TU pre deti

Stodvadsať školákov prežije zaujímavý prázdninový týždeň na akademickej pôde

Od vlaňajška sa s Technickou univerzitou (TU) v Košiciach spája nová tradícia. Keď sa počas minuloročných prázdnin rozhodli nadšenci otvoriť dvere svojej alma mater dokorán školákom, možno ani netušili, aký veľký záujem podujatie, ktoré nazvali Sme TU pre deti, vyvolá. Šesťdesiat chlapcov a dievčat, ktoré prežili v areáli univerzity týždeň plný poučenia, ale i hier a zábavy, si odnieslo nezabudnuteľné zážitky. A podelili sa s nimi so svojimi rovesníkmi hneď prvý deň školského roka. Nečudo, že keď sa jedného dňa objavila na webovej stránke ponuka absolvovať detskú univerzitu aj počas tohtoročného leta, do troch dní bolo, tentoraz už stodvadsaťdva miest, obsadených. A ktovie koľko záujemcov obišlo naprázdno...

"Na Slovensku nie je dostatok ani technikov ani prírodovedcov," konštatoval na tlačovej besede rektor TU Košice Juraj Sinay. "Žiaľ, záujem mladých ľudí o štúdium technických a prírodných vied nie je až taký veľký. Pritom firmy odborníkov takýchto zameraní potrebujú. Myslíme si, že záujem o vysokoškolské štúdium technického smeru treba rozvíjať už v prípade najmladšej generácie. Preto sme sa pre túto aktivitu, v súlade so systémovou podporou Agentúry na podporu výskumu a vývoja, rozhodli."

Z univerzity oslovili dve vekové kategórie - tretiakov až piatakov a šiestakov až ôsmakov základných škôl. V dvoch turnusoch (16. - 20. júla a 23. - 27. júla), počas piatich pracovných dní, budú uznávaní profesori, docenti a ďalší vysokokvalifikovaní odborníci zo všetkých deviatich fakúlt oboznamovať deti s vedeckými poznatkami, a to pochopiteľne spôsobom primeraným ich veku a záujmom. V laboratóriách, ateliéroch i v prednáškových miestnostiach. A aby všetko bolo ako naozaj, deti budú mať riadne skriptá, indexy, zažijú imatrikuláciu a v spoločnosti svojich rodičov na záver aj slávnostné promócie so všetkým, čo k nim patrí.

Program, ktorý na školákov čaká, je naozaj zaujímavý. Po tom, čo sa oboznámia so štruktúrou univerzity, vedecko - výskumných pracovísk a vyučovacieho procesu, ich prijme rektor. V priestoroch Ekonomickej fakulty sa oboznámia s jednoduchými bankovými operáciami, naučia sa obsluhovať bankomat, v ateliéroch pripravia dizajnérsky návrh vybraných úžitkových predmetov, dozvedia sa niečo o zákonitostiach existencie a nebezpečenstva blesku a skratu. Hutnícka fakulta pre ne pripravila prednášku spojenú s návštevou laboratórií a dielní, Fakulta BERG prezentáciu ukončenú odlievaním dinosaura a ryžovaním zlata, Fakulta výrobných technológií v Prešove zasa prednášku o najzaujímavejších vynálezoch 20. storočia. Svet architektúry, projektovania a stavebného remesla im priblíži Stavebná fakulta, Strojnícka fakulta zasa základné pojmy robotiky a ukážku robotov. Zákonitosti lietania im vysvetlia na Leteckej fakulte, pričom každé z detí si bude môcť vyskúšať pobyt v kokpite leteckého trenažéra.

A na záver? Deti sa pokúsia nakresliť svoj najsilnejší zážitok z podujatia, ktoré bude mať charakter denného tábora a bude zadarmo.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...