Vyhľadávanie:

"Sme vďační za každé euro"

"Sme vďační za každé euro"

U. S. Steel Košice podporuje Košickú organizáciu vozičkárov - Nezávislý život už trinásť rokov

Občianske združenie Košická organizácia vozičkárov - Nezávislý život pôsobí v našom meste už devätnásť rokov. Špecializuje sa na prepravné a poradenské služby pre telesne postihnutých občanov. V minulosti vyvíjalo aj rôzne iné aktivity, avšak zhoršujúca sa situácia v oblasti sociálnych služieb na Slovensku činnosť združenia výrazne utlmila. Podpora zo strany štátu nie je dostatočná, preto sú členovia Košickej organizácie vozičkárov - Nezávislý život odkázaní predovšetkým na pomoc od sponzorov. K stabilným podporovateľom patrí už trinásť rokov aj U. S. Steel Košice.

"Veľmi si vážime, že nás vaša firma dlhoročne sponzoruje. Peniaze nám v minulosti pomohli na zakúpenie prepravného vozidla, ale i na prevádzkovanie nášho vozového parku. Aj váš ostatný príspevok sme použili na poistenie áut," vysvetľuje predseda organizácie Anton Benča. Nejde pritom o lacnú záležitosť, občianske združenie ročne vynaloží na havarijné a zákonné poistky vyše 4 500 eur. Ak sa k tomu pripočítajú ešte výdavky na povinný servis, pohonné hmoty, mzdy a odvody, náklady dosahujú viac ako 30 000 eur ročne. Aby prežili, pomoc od sponzorov je pre nich nevyhnutná. Členovia občianskeho združenia preto s potešením prijali informáciu, že sa U. S. Steel rozhodla v Košiciach zotrvať. "Ak by vaša firma zo Slovenska odišla, určite by to negatívne poznačilo aj nás," tvrdí A. Benča.

Občianske združenie Košická organizácia vozičkárov - Nezávislý život so sídlom na Talinskej 1 na Sídlisku Nad jazerom prevádzkuje štyri špeciálne upravené automobily, ktoré slúžia na prevoz telesne postihnutých občanov. Od roku 2009, keď sa zmenil zákon o sociálnych službách, využívajú túto pomoc aj ľudia nad 65 rokov - seniori s pohybovou indispozíciou. Podľa slov A. Benču je medzi nimi i niekoľko bývalých železiarov. "Našu klientelu v súčasnosti tvorí približne osemdesiat seniorov a ďalších vyše dvesto telesne postihnutých obyvateľov. Mesačne naši šoféri najazdia štyri až päťtisíc kilometrov."

Služba funguje nonstop a riadi ju dispečing. Klienti si autá rezervujú v predstihu dvadsaťštyri hodín. Bez problémov vedia vyhovieť aj súrnym prípadom. Anton Benča tvrdí, že komplikácie s logistikou nemajú, v minulosti dokonca zvládli počas medzinárodného stolnotenisového turnaja pre vozičkárov prepraviť bezmála 150 ľudí. Klienti si za služby platia, ide však o symbolické sumy. Ak majú s občianskym združením podpísanú zmluvu, za kilometer zaplatia 13 centov. Symbolické mzdy dostávajú aj členovia občianskeho združenia. Tvorí ich šesť ľudí, okrem predsedu sú to ešte ekonómka, dispečerka a traja šoféri. "Naši chlapci jazdia skôr so srdcom, ako za odmenu. Robia to počas svojho osobného voľna. Jeden z nich, Peter Baranič, dokonca pracuje v košických železiarňach."

Okrem prepravnej služby poskytuje organizácia aj bezplatné poradenské služby. Telesne postihnutým, ale aj ich rodinným príslušníkom, podáva informácie týkajúce sa legislatívy, možností zakúpenia zdravotníckych pomôcok a radí i v oblasti úprav bezbariérových priestorov.

Život ľudí s pohybovým postihnutím v metropole východu je plnohodnotnejší aj vďaka aktivitám Košickej organizácie vozičkárov - Nezávislý život. Jej členovia by si do budúcnosti želali najmä zlepšenie situácie na Slovensku v oblasti poskytovania a hlavne financovania sociálnych služieb. Na to je však podľa slov A. Benču potrebná zmena celého systému, predovšetkým legislatívy. Tá je však v rukách našich zákonodarcov. Pomoc štátu tak nateraz vo veľkej miere zastupuje súkromný sektor, nadácie, či individuálni darcovia.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...