Vyhľadávanie:

So Straussovcami do nového roka

So Straussovcami do nového roka

Novoročné koncerty Štátnej filharmónie Košice (ŠfK) sa opäť vydarili. Aj tie tohtoročné, vo štvrtok, 3. januára, a v piatok, 4. januára, potešili poslucháčov a milovníkov najmä Straussovcov a ich nádherných valčíkov či burcujúcich pochodov - "galopov". A to aj vďaka spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorá je jedným z hlavných sponzorov ŠfK. Tohtoročné novoročné koncerty opäť podporila Volksbank Slovensko a jej pobočka v Košiciach.

Hviezdami večerov popri dirigentovi Christianovi Pollackovi bola arménska mladá sopranistka Anna Ryanová. Oba koncerty mali grandiózne nástupy v predohre k operete Franza von Suppého (1819-1895) Ľahká kavaléria, ktoré sa striedali s ťahavými, plačlivými sláčikmi virtuózov, košických filharmonikov. Spev slávika pripomenuli Poviedky z Viedenského lesa od majstra valčíkov Johanna Straussa ml. (1825-1899). Čardášové rytmy priniesol Uhorský tanec č. 6 D dur Johannesa Brahmsa (1833-1897) a bezstarostnú a svižnú polku opus č. 271 Josefa Straussa (1827-1870). Pomedzi tieto skladby sa Domom umenia vznášali lahodné spevy arménskej mladej sopranistky, ktorá zaujala aj piesňou Madame Pompadour Dnes príde moje šťastie od Leopolda Falla (1873-1925). Operetný evergreen Lisy z operety Zem úsmevov od Franza Lehára v podaní A. Ryanovej vrátil publikum po prestávke do novoročnej atmosféry, ktorú vystupňoval tradičný prídavok ŠfK počas novoročných koncertov Radetzki March od Johanna Straussa ml., vrátane očakávaného dupnutia si košických filharmonikov do nového roka.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...