Vyhľadávanie:

"Som spokojný..."

"Som spokojný..."

Skupinu Rómov z Lunika IX sme zastihli pri robote v kotolni Teplárne

Rómovia z Luníka IX
Na včerajšej rannej zmene sme v kotolni prevádzky Tepláreň DZ Energetika zastihli troch zo skupiny Rómov z košického sídliska Lunik IX. Na zábere dvaja z nich, zľava Ľudovít Balog a Jaroslav Baláž.

Najprv mlčky, len širokým úsmevom a dvihnutým palcom hore, odpovedal Karol Polák na našu otázku, ako sa mu darí v práci. V kotolni prevádzky Tepláreň divízneho závodu Energetika si už pomaly, ale isto zvykol. Robota je síce ťažká, ale... "Som spokojný," prezradil nám.

Uplynuli už tri týždne, odkedy skupinka desiatich mladých Rómov z košického sídliska Lunik IX nastúpila na svoju prvú šichtu vo fabrike. Na včerajšej rannej zmene sme v útrobách kotolne zastihli priamo pri robote okrem Karola Poláka aj Ľudovíta Baloga a Jaroslava Baláža. Práca im pri pásoch zauhľovania išla od ruky...

"Nuž, snažia sa. V rámci svojich možností. Musia sa ešte učiť, ale nie sme s ich prácou a prístupom k nej nespokojní," nechal sa počuť vedúci strediska kotolňa Dušan Müller. Dodáva tiež, že pracujú v nepretržitom režime, na zmeny, ako strojníci energetických zariadení a obsluhujú pásy zauhľovania v kotolni.

Začínali desiati, dnes je ich o jedného menej. Jedného dňa neprišiel do práce. "Informovali sme o tejto skutočnosti pána Červeňa, kňaza, ktorý na projekte zamestnávania Rómov spolupracuje," informoval nás Dušan Müller. Zdá sa, že napriek počiatočnému záujmu o prácu jeden z Rómov o svoju šancu niečo zmeniť prišiel.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...