Vyhľadávanie:

Šperky na Hlavnej

Šperky na Hlavnej

U. S. Steel Košice prispela sumou 1 milión korún na rekonštrukciu Kaplnky sv. Michala Archanjela

Kaplnka
Diakon Ján Kožuško (vľavo) dohliada na priebeh rekonštrukcie kaplnky. Akademickí sochári Vladimír Višváder (v strede) a Jozef Porubovič z firmy Villard sú veľmi radi, že aj vďaka podpore USSK môžu pokračovať v rekonštrukcii košického architektonického skvostu.

Kaplnka sv. Michala Archanjela patrí do trojice architektonických šperkov na Hlavnej ulici v Košiciach - spolu s Urbanovou vežou a Dómom sv. Alžbety. Ide vlastne o unikát, pretože na malom priestore sú hneď pri sebe sústredené tri nádherné historické stavby. "Je to vlastne kostol, a nie kaplnka," vysvetľuje akademický sochár Jozef Porubovič, ktorý sa spolupodieľa na rekonštrukcii tohto skvostu z 15. storočia. "Preto hovorím o kaplnke ako o kostole, lebo táto stavba spĺňa všetky atribúty kostola. Má chór, oratórium, pastofórium, sedílie, teda kamenné lavice po okraji, čo napríklad kaplnka nemusí mať."

Rekonštrukciu kaplnky, ale aj Dómu sv. Alžbety a Urbanovej veže realizuje firma Villard, ktorá sústreďuje mnohých popredných odborníkov a podieľala sa na rekonštrukcii významných historických stavieb na celom Slovensku.

V tomto roku Košická diecéza oslavuje 200. výročie od svojho vyhlásenia. Všetci zainteresovaní na obnove košických skvostov dúfali, že keď už nie Dóm sv. Alžbety, tak aspoň menšiu kaplnku sa im podarí v tomto roku úplne zrekonštruovať. Že sa to nepodarilo spôsobil obyčajný problém zvaný peniaze. Preto investor stavby - Farský rímsko-katolický úrad pri Dóme sv. Alžbety v Košiciach - vypracoval projekt na žiadosť o granty z fondov Európskej únie. Obnova košických šperkov, vyhlásených za národné kultúrne pamiatky, totiž stojí za to. Veď sú lákadlom pre turistov, ale aj pýchou celých Košíc. Nehovoriac o tom, že o dedičstvo po našich predkoch sa musíme starať.

"Ale snáď sa nám to čoskoro už podarí," hovorí dekan Mons. František Šándor. "Po dokončení plánujeme v kaplnke sobášiť, pretože dóm už nestačí uspokojovať všetky požiadavky. Tiež krstiť. V kaplnke je domáckejšie prostredie, v dóme sa v jeho veľkých priestoroch niekedy účastníci rodinných udalostí takmer stratia."

Po ukončení rekonštrukcie plánuje farský úrad uskutočniť v kaplnke koncert pre všetkých sponzorov, ktorí nejakou formou prispeli k jej obnove. Nebude medzi nimi chýbať ani spoločnosť U. S. Steel Košice, ktorá na obnovu kaplnky koncom roka prispela sumou 1 milión korún. Umožnila tak pokračovať pre nedostatok financií v takmer zastavených prácach.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...