Vyhľadávanie:

Spišská Belá - Bezpečné mesto

Spišská Belá - Bezpečné mesto

Ďalší projekt programu Spoločne pre región už začali realizovať

Medzi desiatku víťazných projektov grantového programu Spoločne pre región 2010, na ktorom participuje U. S. Steel Košice a Karpatská nadácia, patrí aj projekt mesta Spišská Belá s názvom Bezpečné mesto. Zvýšiť celkovú bezpečnosť v meste sa spoločne podujali príslušníci Mestskej polície a Policajného zboru SR. Vybraným skupinám obyvateľstva na prednáškach objasňujú, aké sú ich práva a povinnosti a ako predchádzať rizikovým situáciám. Do Materskej školy na Mierovej ulici často prichádza zástupca Mestskej polície Spišská Belá Jozef Šleboda, aby poučil deti o hroziacich rizikách. Chlapci a dievčatá si môžu v modelovej situácii vyskúšať, ako telefonovať na tiesňovú linku, naučia sa, ako sa bezpečne správať v krízových situáciách i to, čo je vhodné a čo nie. Mnohé z detí už vedia, že keď si sadnú na bicykel alebo idú na prechádzku, majú si kvôli dobrej viditeľnosti pripevniť na ruku či nohu reflexnú pásku. V tomto smere im pomáhajú aj reflexné vesty, ktoré im učiteľky obliekajú, keď idú von.

"Ja a moji dvaja kolegovia z mestskej polície chodíme medzi deti do materskej školy a aktívne sa im venujeme od začiatku marca tohto roku. Pomaličky už vidíme výsledky. Deti sú obozretnejšie. Než vyjdú na cestu, najprv sa rozhliadnu, na priechode sa pozrú vľavo, vpravo. Robíme to dobrovoľne. Predškoláci sa už naučili rozlišovať medzi mestskými a štátnymi policajtmi. Vedia, že na jazdu bicyklom potrebujú prilbu a chrániče. Dúfame, že aj takouto aktivitou sa nám podarí situáciu v meste zlepšiť," hovorí Jozef Šleboda.

Do zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Spišská Belá spadá aj Základná škola v Krížovej Vsi, ktorú navštevujú prevažne rómske deti. Aj preto sú do projektu zapojení traja inštruktori - špecialisti z radov Obvodného oddelenia Policajného zboru SR v Spišskej Belej. Ich výchovná činnosť je zameraná na občianske spolunažívanie. Školákov pravidelne navštevujú počas vyučovania, hovoria s nimi o trestnoprávnej zodpovednosti, varujú ich pred páchaním trestnej činnosti. Z toho, čo sa deti naučili, ich potom formou testu preskúšajú. Najlepší žiaci získavajú za odmenu reflexné pásky a reklamné predmety.

"Chceme deti a ich rodiny naučiť, že vzdelanie je pre ich budúcnosť veľmi dôležité. Celospoločensky čelíme hrozbám v podobe drog a kriminality mládeže. To sú dôvody, prečo považujeme za dôležité s mladými ľuďmi diskutovať, vštepovať im zodpovednosť za svoje konanie, objasňovať im, čo je dôležité, čo sa môže a čo nie. Deti sa na prednášky s policajtmi tešia, hádam i preto sa zlepšila školská dochádzka," povedala riaditeľka Okresného riaditeľstva Policajného zboru SR v Poprade Alena Micheleová.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...