Vyhľadávanie:

Splnené semifinálové ambície favoritov

Splnené semifinálové ambície favoritov

Včera sa v boji o zlaté medaily na olympijskom hokejovom turnaji U. S. Steel Košice stretli celky Studenej valcovne a Vysokých pecí

Hokej
Prvý gól v sieti brankára Údržby Petra Chromého v zápase proti Studenej valcovni, ktorý strelil Kasoni. Zo zápasu
SVa- Údržba 2:1.

V uplynulom týždni pokračoval náš olympijský turnaj v ľadovom hokeji ďalšími stretnutiami v skupinách, v ktorých sa rozhodlo, že do záverečných semifinálových bojov postúpilo kvarteto Studená valcovňa, Vysoké pece, Oceliareň a Vedenie. Teda okrem tímu z Vedenia sa do semifinále prebojovali všetci traja medailisti z uplynulého ročníka hokejových majstrovstiev U. S. Steel Košice.

Už v základných skupinách si jednotlivé celky na ľade nič nedarovali a medzi sebou zvádzali každý deň tuhé boje. Niektoré stretnutia mali vynikajúcu úroveň, najmä súboje medzi SVa - Údržba, Oceliareň - Vedenie, Doprava - Údržba, ZHD - Vedenie či ZHD - TVa. Pochvalne sa o nich vyjadrovali aj niektorí hokejoví odborníci z klubu HC Košice, či bývalí aktívni ligoví hráči, prítomní v hľadisku počas turnaja.

V A skupine, v ktorej hralo päť mužstiev, si postup do semifinále suverénne zabezpečili hokejisti zo Studenej valcovne, ktorí v štyroch stretnutiach nestratili ani bod. Spolu s nimi postúpil aj vlaňajší majster U. S. Steel Košice, celok Vysokých pecí, i keď tento tím zaregistroval v úvode olympijského turnaja prehru. V B skupine, kde hrali štyri mužstvá, pre zmenu valcovali svojich súperov oceliari. Tí takisto nestratili ani bod a v najlepšom zápase turnaja až v závere stretnutia tesne zdolali svojho najväčšieho súpera z Vedenia.

V jednotlivých skupinách boli tieto výsledky:

Konečná tabuľka A skupiny
1. Studená valcovňa 4 4 0 0 22:7 12 b.
2. Vysoké pece 4 3 0 1 30:12 9 b.
3. Doprava 4 1 0 3 18:26 3 b.
4. Údržba 4 1 0 3 10:23 3 b.
5. Koksovňa 4 1 0 3 10:26 3 b.

A skupina

Údržba - Koksovňa 2:5 (1:1, 0:2, 1:2)
Prekvapujúci výsledok pre údržbárov, ktorí v tomto súboji nestačili na aktívne hrajúcich koksárov. V úvodnej tretine domáci ako-tak držali krok so súperom, potom však nepozornosťou v obrane v druhej tretine poskytli šancu hosťom, ktorí ju po brejkoch dokonale využili. Z ich kolektívu hetrik zaznamenal Dropa, po jednom góle pridali Deák a Belas, za porazených boli úspešní Chromý a J. Jariabek.

Studená valcovňa - Údržba 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)
Už v poslednej minúte úvodnej tretiny sa do brejkov dostali domáci Bačo i hosťujúci Molčák, ale šance nevyužili. Do čierneho ako prvý trafil v druhej tretine v presilovke Kasoni. Keď Hrabčák na začiatku tretieho dejstva zvýšil na 2:0, zdalo sa, že to bude ľahká záležitosť valcovačov. Lenže Molčák z mužstva Údržby znížil a zrazu sa stal zo zápasu "nervák". Domáci však nápor hostí vydržali a zaslúžene zvíťazili.

Studená valcovňa - Koksovňa 7:2 (2:1, 2:0, 3:1)
Domáci si boli vedomí svojho postupu, preto už nehrali tak aktívne, ako v predchádzajúcich stretnutiach. Na prekvapenie viac šancí mali hostia, ale skvele chytajúceho Kanuščáka v bránke SVa dokázali iba raz prekonať. Potom sa domáci rozohrali a svoju hernú prevahu vyjadrili aj číselne. Góly SVa strelili: Hrabčák 3, Srnka a Bačo po 2, za koksárov boli úspešní Deák a Galajda.

Vysoké pece - Doprava 10:1 (2:0, 3:1, 5:0)
Prvý dvojciferný výsledok na olympijskom turnaji. V úvodných dvoch tretinách hral vlaňajší majster opatrne a využíval iba "tutovky". Až v závere rozkrútil poriadny gólostroj, ktorému hostia nedokázali odolať. Ich čestný úspech zaznamenal Martin Píro, vo víťaznom tíme strelecky exceloval Krušpán, autor piatich gólov, 2 góly strelil Vrábel a po jednom pridali Kelemeš, Fedič a Žabka.

Doprava - Koksovňa 11:1 (5:1, 3:0, 3:0)
Čo dopravári "nakúpili" od vysokopeciarov, to vrátili koksárom. V stretnutí, v ktorom vlastne o nič nešlo, si domáci schuti zahrali i zastrieľali, hostia pôsobili odovzdaným dojmom. Poltucet gólov zaznamenal kanonier mužstva dopravy, bývalý ligový hráč VSŽ Hriňák, 3 góly strelil Píro a 2 pridal Gönci. Za hostí čestný úspech zaznamenal Dropa.

Vysoké pece - Údržba 12:1 (5:0, 3:0, 4:1)
Výsledok nenasvedčuje tomu, že to bol dôležitý zápas o postup do semifinále. Úlohu favorita lepšie zvládli hráči z vysokých pecí, ktorí už v prvej tretine rozhodli o svojom postupe. V ďalšom priebehu stretnutia svoju útočnú aktivitu ešte zvýšili a svojmu súperovi uštedrili tucet gólov. Ich autormi boli: Krušpán a Bocko po 4, Kelemeš, Bořik, Fedič a Vrábel po 1, za hostí bol úspešným strelcom Gaži.

Tabuľka B skupiny
1. Oceliareň 3 3 0 0 15:5 9 b.
2. Vedenie 3 2 0 1 12:6 6 b.
3. ZHD 3 1 0 2 6:11 3 b.
4. Teplá valcovňa 3 0 0 3 5:16 0 b.

B skupina

Oceliareň - ZHD 6:0 (2:0, 1:0, 3:0)
Vlaňajší finalisti z oceliarne si vo svojom úvodnom vystúpení na turnaji s chuťou zatrénovali a vyskúšali niektoré herné kombinácie. Sústredenou obranou svojmu súperovi toho veľa nedovolili a zaslúžene na nulu vyhrali. Ich góly zaregistrovali: Štefáni 2, Duda, Franc, J. Tóth a Trubiroha po 1.

Oceliareň - Vedenie 3:2 (0:1, 1:1, 2:0)
Zápas, ktorý mal všetko. Bojovnosť, rýchlosť, iskru, dôraz i dramatický priebeh. Hostia sa po úvodnom tlaku zaslúžene dostali do vedenia, lenže v druhej časti zápasu domáci vyrovnali. Netrvalo dlho a hráči z Vedenia sa ešte v tej istej tretine tešili z vedúceho gólu. Oceliari sa však nevzdávali, v poslednom dejstve nielen, že vyrovnali, ale tretím gólom strhli víťazstvo na svoju stranu. Autormi gólov boli: Blaško, J. Tóth a Tomčo, resp. Kuzár a Kurák.

ZHD - Teplá valcovňa 4:1 (0:1, 3:0, 1:0)
Lepšie začali hostia, ktorí si vypracovali množstvo gólových šancí, ale z nich si len strela Pazderu našla cestu do siete. Domáci však postupne prevzali iniciatívu a začalo sa im dariť aj v koncovke. Dvoma gólmi Ogurčáka a po jednom góle Maňkoša a Cmorjaka otočili vývoj skóre vo svoj prospech.

ZHD - Vedenie 2:4 (2:1, 0:1, 0:2)
Obidvom mužstvám išlo o postup, preto nervozita im nedovolila dostať sa plynule do tempa. Úvod sa lepšie vydaril domácim, ktorí postupne dvakrát viedli 1:0 i 2:1. Hokejisti z vedenia však zvýšenou bojovnosťou i sústredenosťou v zakončení otočili skóre vo svoj prospech a zabezpečili si tak postup medzi najlepšie štyri celky v turnaji. Góly: Široczki a Maňkoš, za hostí Lang, Jesenský, Kurák a Kuzár po 1.

Oceliareň - Teplá valcovňa 6:3 (3:0, 0:2, 3:1)
V tomto záverečnom prestížnom stretnutí v skupine B si domáci favorit utvoril trojgólový náskok, s ktorým sa jeho hráči rýchlo uspokojili. Hostia to v druhej tretine využili a vyrovnanie viselo na vlásku. Lenže prekvapenie sa napokon nekonalo. Hlučná skupinka fanúšikov z oceliarne spolu s riaditeľom závodu Antonom Kántorom "vybičovala" svojimi hlasivkami hráčov k zlepšeniu hry, ktorá im priniesla zaslúžený úspech. Góly: Štefáni 4, Franc a Hovan resp. Šteliar, Hlavna a Fábry po 1.

Semifinále

Studená valcovňa - Vedenie 8:3 (3:1, 4:0, 1:2)
V prvom semifinálovom stretnutí sa čakal vyrovnaný hokej, ale zápas dvoch vyrovnaných celkov mal celkom iný priebeh. Hokejisti SVa začali sústredene, hrali na istotu. Trpezlivosť v presnej rozohrávke i kombináciách im napokon priniesli úspech v podobe postupu do finále. Už v 3. minúte hrali domáci presilovku a v nej strelecky disponovaný Hrabčák otvoril skóre. Kým sa hostia z tohto úderu spamätali, v tej istej minúte znova Hrabčák zvýšil na 2:0. Blízko k tretiemu gólu bol v 9. minúte Žák. Trafil však iba žrď súperovej bránky. O minútu na to Bajus z mužstva hostí znížil na 2:1, lenže v závere úvodnej tretiny Bačo upravil na 3:1. V druhej tretine už excelovali valcovači a dvoma gólmi Žáka a presnými strelami Hrabčáka a Kováča zvýšili svoje vedenie na 7:1. Až v poslednom dejstve sa dostali k slovu hostia, keď najprv Rusič znížil na 7:2 a po ňom Jesenský upravil na 7:3. Bodku za týmto jednoznačným súbojom pre SVa dal v poslednej minúte Kováč.

Oceliareň - Vysoké pece 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)
V druhom semifinálovom zápase videli diváci množstvo dramatických momentov. Od úvodnej minúty bolo pred obidvoma bránkami rušno a iba dôrazná hra obrancov i skvelé výkony brankárov boli príčinou toho, že šance sa rodili ťažko. Hostia dvakrát v zápase viedli, domáci oceliari však vždy dokázali vyrovnať. Skóre otvoril v 8. min. kanonier vysokopeciarov Krušpán, ale o dve minúty neskôr J. Tóth vyrovnal. V druhej tretine zvýšili obidve mužstvá bojovnosť na maximum, do čierneho však trafili len hostia zásluhou Krušpána, ktorý premenil trestné strieľanie a upravil na 1:2. Dráma vyvrcholila až v poslednej tretine. Najprv sa z vyrovnávajúceho gólu tešili oceliari po strele J. Tótha a s pribúdajúcimi minútami sa všeobecne očakávalo, že o postupujúcom do finále sa rozhodne až v trestných strieľaniach. Lenže minútu a šesť sekúnd pred záverečným klaksónom strelil Vrábel z tímu hostí rozhodujúci "zlatý" gól a do finále postúpil vlaňajší majster.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...