Vyhľadávanie:

Splnený limit Sahajdu na európsky šampionát

Splnený limit Sahajdu na európsky šampionát

V 94. ročníku Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach sa zrodil ženský traťový rekord, mužský odolal africkým bežcom

Už tradične od roku 1924 sa v prvú októbrovú nedeľu organizuje v Košiciach Medzinárodný maratón mieru. V tomto roku priniesol veľa zaujímavých zmien a padali aj rekordy. Či už traťový, alebo osobné u favorizovaných maratóncov. Patrí k nim nielen nový traťový rekord žien v podaní jej víťazky 28-ročnej Keňanky Sheily Jerotichovej, ktorá pretrhla cieľovú pásku v čase 2:27:34 hod., ale aj nový účastnícky rekord v počte 12 653 registrovaných bežcov. Skvelé boli výkony v kategórii afrických bežcov a najmä dvoch našich košických maratóncov z bežeckého klubu Obal servis Košice Tibora Sahajdu a Jozefa Urbana.

Prvý z nich si nielen zlepšil svoj osobný rekord (2:23:51 hod.) na 2:18:44 hod. a obsadil 9. miesto, ale splnením limitu pod 2:21 hod. si navyše zabezpečil účasť na budúcoročných majstrovstvách Európy v Berlíne. Druhý slovenský favorit, viacnásobný majster Slovenska v maratónskom behu J. Urban síce dobehol do cieľa v novom osobnom rekorde 2:21:51 hod., ale limit na ME mu unikol o 51 sekúnd. V cieli mal T. Sahajda zo svojho úspechu obrovskú radosť, ktorú okomentoval slovami: „Veľmi som si veril. Veď som v tomto roku absolvoval trojmesačnú prípravu s africkými vytrvalcami v Keni. Vedel som, že mám natrénované, ale až také zlepšenie som nečakal. Keby ma štyri kilometre pred cieľom nezačalo pichať v boku, výsledný čas mohol byť aj o niečo lepší. Veľmi mi pomohli skvelí diváci pri trati a moja rodina. Toto víťazstvo venujem im a hlavne mojej manželke. Bez nej by som to nedokázal. Počas pretekov vládla na trati neskutočná atmosféra, niečo úžasné.“

Víťazný Kerio sám na rekord nestačil

Ideálne jesenné počasie, takmer bezvetrie, tisícky divákov pri trati  a elitná partia TOP favoritov z Afriky boli predzvesťou kvalitných pretekov s možnosťou prekonania traťového rekordu, ktorý z roku 2012 drží časom 2:07:01 hod. Keňan Lawrens Kimayio. Tak ako každoročne sa celá skupina spomínaných bežcov držala pohromade a udržiavala vysoké tempo celé prvé kolo. Na obrátke mala skupina medzičas 1:03:38 hod., čo bolo o 13 sekúnd lepšie ako pri traťovom rekorde. Spolu takto bežali až do 34. kilometra, keď sa na špici vytvorila len štvorčlenná skupinka. Na 38. kilometri sa z nej odpútal neskorší víťaz Keňan Reuban Kiprop Kerio a svoj únik neskôr zavŕšil zaslúženým víťazstvom v čase 2:08:12 hod. Nebol z toho traťový rekord, ale Kerio si týmto časom vytvoril svoj nový osobný rekord.

„Bol som milo prekvapený traťou, je rýchla a okolo nej boli fantastickí diváci. Keď som sa dostal na 38. km do trháku, mal som dostatok síl a veril si vo víťazstvo. Na prekonanie traťového rekordu mi chýbala väčšia konkurencia, možno jeden, možno dvaja krajania, s ktorými by sme dokázali zvyšovať tempo.  O rok sa chcem do Košíc vrátiť a atakovať traťový rekord.“ uviedol po pretekoch víťazný Kerio.

V pelotóne aj naši zamestnanci

V pestrofarebnom pelotóne bola aj celá plejáda vytrvalcov zo spoločnosti U. S. Steel Košice, a to v rôznych disciplínach. Štartovali hlavne v maratóne, polmaratóne, v minimaratóne a v štafete 4 x 1/4 maratón. Na maratónskej trati si z našich spolupracovníkov  v silnej konkurencii veľmi dobre počínal Miloš Popovič, ktorý časom 2:45:50 hod. skončil z 1 561 mužov na 20. mieste. Medzi ženami sa Alžbeta Tiszová umiestnila na celkovom 606. mieste, ale medzi ženami obsadila časom 3:53:28 hod. 53. miesto a v kategórii nad 60 rokov bola prvá.

V polmaratóne sa z 2 422 štartujúcich najlepšie z našich umiestnil Milan Lacko, ktorý časom 1:28:21 hod. obsadil 88. miesto, zo žien skončila Erika Billá časom 1:58:26 hod. na 218. mieste. V súťaži in-line korčuliarov na 20-kilometrovej trati  medzi mužmi najlepšie skončil Jaroslav Ficeri časom 50:13 min. na 59. mieste a v kategórii žien zo 76 štartujúcich obsadila Lucia Petrovičová časom 48:48 min. 12. miesto.

Opäť sa prezentovali v štafetách

Svoje zastúpenie sme mali aj v štafetách 4 x 1/4 maratón. V 222 štvorčlenných družstvách nechýbali ani tímy s účasťou bežcov z našej firmy, z radov zákazníkov U. S. Steel Košice i našich obchodníkov. Tak ako v lani aj teraz zabehol prvý úsek v kvartete s názvom Moravia Team prezident našej spoločnosti Scott Buckiso. Ďalšími členmi tohto tímu boli Jana Hoffmannová, Dana Maděrová a René Lachinger. V ďalších družstvách sa z našich zamestnancov na maratónskej trati v súťaži štafiet predstavili tiež Marek Manica, Viliam Gašpar, Vlasta Jesenská, Otto Bauer, Tibor Hudák a Dovdon Tugsbayar

Už po piaty raz si štafetový kolík odovzdávali členovia štafety s názvom Never Give Up v zložení Tomáš Antóny, Eva Hudáková, Peter Bencko a Matúš Harakaľ a po druhý raz sa na štart postavilo aj kvarteto zo Zušľachťovní a obalovej vetvy s názvom Druháci v zložení Tibor Kovács, Norbert Kubík, Ľuboš Trembecký a Pavol Textoris.

Fotogaléria

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...